Memoria zilei - Petre ACHIȚENIE: "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu"

Pictorul Petre Achitenie s-a nascut pe 27 mai 1929, in Havârna, judetul Botosani, si s-a stins din viata pe 1 decembrie 2006, fiind inmormantat la Cimitirul Straulesti 2, Bucuresti.

In perioada 1940-1945 a fost elev si tipograf la Manastirea Neamt, iar intre anii 1945 si 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu. Urmeaza si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, clasa prof. Gheorghe Popescu si I.D.Stefanescu, iar in perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, clasa prof. Alexandru Ciucurencu. Studiile continua, in perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar in 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.

 

Intre ani 1962-1966 activeaza ca sef serviciu Creatie, Ministerul Culturii, Bucuresti. A fost, in anul 1957 asistent universitar, Catedra de pictura, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, iar in 1968-1993 profesor universitar evidentiat: zece promotii de studenti au profitat de indrumarea maestrului.  

A avut parte de o copilarie grea, marcata de moartea tatei - pe cand avea doar 4 ani-, de noua familie ce avea sa ii aduca inca sapte frati, dupa ce mama s-a recasatorit. Anii petrecuti la seminar i-au inlesnit contactul cu misterele tipografiei. Cand vin rusii se refugiaza la Manastirea Caldarusani. Mai tarziu il regasim bibliotecar la Manastirea Antim.

Dar pictura avea sa ramana cea mai mare dragoste. "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu". Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Povestea lui Darius, olimpicul karatist din Botoșani care a fost admis cu 10 la facultate! ”Excelența se poate atinge atunci când muncești cu adevărat pentru ea”

Monday, 21 July 2025

Cinci ani la rând a fost primul pe județ la Olimpiada de Fizică. Vicecampion mondial și european, multiplu campion național la karate, a fost și vicepreședinte al Consiliului Judetean al E...

85 de ani de la nașterea lui Constantin Dracsin. Mărturisiri, înduioșătoare evocări și o donație-tezaur! (Foto, Video)

Saturday, 19 July 2025

Pe 20 iulie, Constantin Dracsin ar fi împlinit 85 de ani. A trăit pământește doar 58. Din 7 ianuarie 1999, cei care l-au cunoscut îi socotesc veșnicia în fiecare scrijelire...

Omagiu Părintelui Mitrofan, la 98 de ani de la naștere: ”Monahul cel frumos”, văzut prin ochii călugărilor botoșăneni!

Friday, 18 July 2025

A venit pe lume într-o zi de 18 iulie 1927, în satul Bosânceni, comuna Uriceni, plasa Frumușica, devenit apoi Nicolae Bălcescu – astăzi localitate componentă a orașului Fl...