Memoria zilei: Petre ACHIȚENIE, 10 ani de veșnicie!

Pictorul Petre Achitenie s-a nascut pe 27 mai 1929, in Havârna, judetul Botosani, si s-a stins din viata pe 1 decembrie 2006, fiind inmormantat la Cimitirul Straulesti 2, Bucuresti. 

Memoria zilei: Petre ACHIȚENIE, 10 ani de veșnicie!

 Petre Achitenie  Fanart.ro

In perioada 1940-1945 a fost elev si tipograf la Manastirea Neamt, iar intre anii 1945 si 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu. Urmeaza si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, clasa prof. Gheorghe Popescu si I.D.Stefanescu, iar in perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, clasa prof. Alexandru Ciucurencu. Studiile continua, in perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar in 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.

Intre ani 1962-1966 activeaza ca sef serviciu Creatie, Ministerul Culturii, Bucuresti. A fost, in anul 1957 asistent universitar, Catedra de pictura, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, iar in 1968-1993 profesor universitar evidentiat: zece promotii de studenti au profitat de indrumarea maestrului.  

A avut parte de o copilarie grea, marcata de moartea tatei - pe cand avea doar 4 ani-, de noua familie ce avea sa ii aduca inca sapte frati, dupa ce mama s-a recasatorit. Anii petrecuti la seminar i-au inlesnit contactul cu misterele tipografiei. Cand vin rusii se refugiaza la Manastirea Caldarusani. Mai tarziu il regasim bibliotecar la Manastirea Antim.

Dar pictura avea sa ramana cea mai mare dragoste. "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu".

A pictat zeci de biserici din intreaga tara. "In nord, la Biserica Uspenia din Botosani, unde a fost botezat Mihai Eminescu, am facut o pictura mai calda, in culori mai dense. La Catedrala Navigatorilor, de la Constanta, am pus mai mult albastru, dat ca eram in sud, langa mare".

Are o fresca si la Mausoleul de la Marasesti. "Avem nevoie de un muzeu al celui de-al doilea razboi mondial, un mic lacas unde sa aducem omagiu tinerilor care au murit pentru tara in acei ani. N-ar trebui sa-i uitam nici pe cei care au murit la Canal si in timpul colectivizarii", spunea maestrul in urma cu multi ani, intr-un articol pentru jurnalul.ro.

In 1995, a fost distins cu Premiul special al Uniunii Artistilor Plastici pentru intreaga activitate, iar patru ani mai tarziu primea Crucea de aur a Basarabiei. Anul 2000 ii aduce "Ordinul National de merit in grad de ofiter".


(Foto: moldovenii.md)

(Foto: liceuligorvieru.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

astăzi, 22:04
164

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

astăzi, 20:18
52

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
57

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...