Memoria zilei - Stelian BAJUREANU, botoșăneanul care a revoluționat cibernetica mondială! Scrisoarea către Leon Dănăilă și întâlnirea memorabilă cu Octav Onicescu!

Academicianul Leon Dănăilă, prieten din copilărie cu Stelian Bajureanu, dar și colegi de liceu la Dorohoi, a păstrat o scrisoare-document pe care marele erudit i-a trimis-o.

Memoria zilei - Stelian BAJUREANU, botoșăneanul care a revoluționat cibernetica mondială! Scrisoarea către Leon Dănăilă și întâlnirea memorabilă cu Octav Onicescu!

Stelian Bajureanu
agero-stuttgart.ro

Un erudit de inalta clasa, un excelent depozitar al istoriei nescrise a Romaniei, un fin cunoscator al elitei din ultimul secol, secol poate cel mai greu de descifrat din punct de vedere istoric si nu numai.  

Stelian Bajureanu s-a nascut la 4 iunie 1934, in satul Horodistea, comuna Paltinis, judetul Botosani. S-a stins din viaţă la 30 noiembrie 2009 la Piteşti, unde se stabilise încă din anul 1968. 

Consatenii ii spuneau Steluca al Madalinei. Stelian Bajureanu a studiat la scoala primara din satul natal. A avut invatatoare pe Zamfira Breha (fosta Dimitriu) care a avut cei mai multi absolventi de liceu si de facultate, dintre elevii ei, in Nordul Moldovei si Bucovina. A absolvit Liceul "Grigore Ghica Vasile Voievod" din Dorohoi, apoi Institutului Politehnic din Iasi, Facultatea de Electrotehnica. Este doctor în ingineria electrică  - 1975, cu o teză care de fapt este prima cibernetică (din lume) reală, deterministă, consonantistă (a regimurilor esenţial discontinui dar armonice, dinamogene, forţate, rezonante, fără autoreglare şi cu "un dram de inteligenţă creativă").  

"Este interesant că cibernetica odoblejiană a lui Bajureanu (1975-2000), nu are practic, nimic în comun cu cibernetica americană, prima (1948) cibernetică din lume! Dar este verificată de Consonantică fiind o parte introductivă a ei. Asemănarea dintre autorii ciberneticii americane Rosenblueth şi Wiener, şi Bajureanu este că toţi trei au scris-o, după studiul aprofundat al psihologiei consonantiste şi cu aceasta pe masa de lucru. Deosebirea este că americanii nu au avut consilierea lui Ştefan Odobleja şi cibernetica lor nu a fost verificată de acesta. O altă deosebire este că Bajureanu n-a scris-o pentru a ascunde consonantica lui Odobleja, ci pentru a o întregi ca o parte introductivă", spune ciberneticianul Alexandru Oprescu.

Stelian Bajureanu a avut multa stradanie pentru recunoaşterea meritelor savantului academician Ştefan Odobleja, autorul psihologiei consonantiste (1982), teorie ce sta la baza ciberneticii. Ștefan Odobleja (n. 13 octombrie 1902, Valea Izvorului, Mehedinți — d. 4 septembrie 1978) a fost filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care el însuși a denumit-o "psihologia consonantistă". Datorită contribuțiilor sale remarcabile, îndelung ignorate și nerecunoscute, Ștefan Odobleja a fost ales post-mortem, după 1989, membru al Academiei Române.Acad. Ştefan Odobleja a fost medic de garnizoană şi la Dorohoi.

Autor al unui mare numar de inventii si inovatii, inregistrate la O.S.I.M., autor a peste saptezeci de lucrari de specialitate, unul dintre cei treisprezece membri ai Consiliului International de Cibernetica, dr. ing. Stelian Bajureanu a fost membru fondator si secretar general al Academiei "Stefan Odobleja" de la Lugano, Elvetia, membru fondator al Academiei Internationale de Stiinte de la San Marino, membru asociat in Consiliul Stiintific al Asociatiei Internationale de Cibernetica de la Namur, Belgia, participant cu lucrari la peste 10 Congrese Nationale de Cibernetica, 23 de seminarii, 17 Sesiuni ale Academiei Romaniei si 11 Congrese Internationale de Cibernetica etc.

S-a stabilit în Pitești din 1968. A lucrat ca inginer la Intreprinderea de Construcții și Montaje Metalurgice, Reșița, Caraș Severin (1959-1960), Combinatul Chimic, Borzești, Bacău (1960-1964), Combinatul Petrochimic, Brazi, Prahova (1964-1966), Institutul de Proiectări Foraj Extracție, Câmpina, Filiala Ploiești, Prahova (1966-1968), Combinatul Petrochimic, Pitești, Argeș (1968-1973) și Institutul de Reactori Nucleari Energetici, Mioveni, Argeș (1973-1987). Printre volumele importante: "Elemente și sisteme automate pneumatice" (1967), în colaborare, precum si "Dicționar enciclopedic de consonantică și cibernetică consonantistă "(2006).

O scrisoare către Academicianul Leon Dănăilă!

Academicianul Leon Dănăilă, prieten din copilărie cu Stelian Bajureanu, dar și colegi de liceu la Dorohoi, a păstrat o scrisoare-document pe care marele erudit i-a trimis-o.


(Vezi foto complet aici)

Potrivit Adevărul, scrisoarea a fost transmisă severineanului Dan Alexoae spre a fi prezentată la Simpozionul organizat la Drobeta Turnu Severin în cinstea marelui savant Ştefan Odobleja. 

Intalnirea cu Academicianul Octav Onicescu!

Stelian Bajureanu povestea in urma cu cativa ani despre un simpozion din 1973, despre teoria sistemelor, organizat la Brasov de catre Universitatile din Bucuresti si Brasov si Institutul Central de Matematica, unde a participat impreuna cu Prof. Univ. Cesar Buda, de la Iasi, cu o lucrare.

"La camin, Profesorul Octav Onicescu statea sub camera mea. Nu-l cunosteam personal, ci doar din descrierile profesorilor Stefan Procopiu si Dumitru Mangeron. Lucrarea noastra, de stabilitatea sistemelor, a trezit atentia unor participanti. Conceptiile Profesorului Onicescu m-au cucerit! Dar aceasta-i alta poveste. 
Intr-una din zile asistam la lucrarile simpozionului, in banca intaia, la cucurigu, in amfiteatrul cel mare. La capatul randului, la usa, statea Profesorul Onicescu. Eu stateam pe acelasi rand, mai spre centru, langa fiica tovarasului ministru Niculescu-Mizil. A aparut Presedintele Academiei Romane. Secretarul Academiei i-a prezentat, telegrafic, Presedintelui, toate marimile, incepand cu acad. Octav Onicescu. La vecina mea de banca prezentarea a durat foarte mult. 
- Tovarase Presedinte Miron Nicolescu, am onoarea sa va prezint pe fiica tovarasului Paul Niculescu-Mizil, Membru in Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, fiu de militanti comunisti stabilisi la Mizil… etc., etc..., profesoara de limba spaniola…, este casatorita cu tov. Profesor Gheorghe, care a dat doctoratul in America… etc., etc., repetand suparator de des fiica tovarasului …. 
La sfarsitul acelui discurs indelungat, acad. Onicescu s-a adresat secretarului Academiei: 
- Mai Botez, prezinta-l si pe Bajureanu. 
Dar, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, secretarul a adaugat: 
- Tovarase Presedinte, de aici incolo nu mai am pe cine sa va prezint in afara de Domnul Profesor Buda, de la Iasi, care este acolo sus. 
Presedintele Miron Nicolescu a ajuns, neasteptat, in fata mea. Mi-a intins mana, zambind larg, si m-a intrebat cu o voce slaba: 
- Cu cine am onoarea? 
- Cu fiul lui Ilie Bajureanu!

Cei de fata, si mai ales acad. Onicescu, au izbucnit intr-un ras puternic, sanatos si prelungit. Fiica tovarasului… radea si ea in hohote. M-a imbratisat si a spus ca este satula de lingai. In sfarsit s-a facut liniste. Am fost intrebat mai departe:
- Care Bajureni? Bajurenii Mironeni sau Bajurenii Bajureni?
Am incremenit!
- Bajurenii Bajureni.
- Si, de unde?
- De la Horodistea.
- Care Horodiste din cele opt locuite de romani?
- Fosta Carsidava din geografia lui Ptolomeu.
- Sunt deosebit de onorat sa va cunosc!
Mi-a strans mana si s-a dus langa acad. Octav Onicescu, fost profesor al Domniei Sale.
In pauza s-a format, pe hol, un cerc mare, in care in fata mea era acad. Onicescu, iar, in cruce, in dreapta Presedintele Academiei si secretarul. La un moment dat Profesorul Onicescu, care conducea discutiile, m-a intrebat:
- Bajurene, ce mai este pe la mine?

- Domn Profesor, de 17 ani, de cand s-a asfaltat drumul, toti va asteapta sa veniti acasa.
Secretarul a intervenit energic.
- Ma, tu ala, fiul lui Ilie Bajureanu, cu un academician nu se vorbeste asa, cu: Domn Profesor. Trebuie sa te adresezi cu: Tovarase Academician, Profesor Universitar, Doctor …!
M-am blocat total. A intervenit acad. Onicescu.
- Mai Steluca, mai, nu te necaji. Uite, la ora patru te astept la mine in camera la o cafe si om vorbi noi de ale noastre.
Pentru cateva clipe am avut o bucurie Dumnezeiasca ca am fost salvat din nevoi. De unde stia academicianul ca ai mei imi spuneau Steluca?! Dupa masa de seara am fost pur si simplu tocat marunt in legatura cu energia consumata de instalatiile de masurare, interblocare si reglare. Aici eram la mine acasa! Am facut fata relatiilor dintre numerele reale si cele complexe. Am fost lichidat, pur si simplu, dar si fascinat cu legaturile dintre patratul anumitor probabilitati cum este informatia lui Hartley si energia consumata pentru lucrul instalatiilor automate. Astfel am fost trecut total de partea fenomenelor reale, armonice, rezonante cu zestre ce poseda amorsare, energetizare si dezamorsare sau dezenergetizare".
(cf. sursa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

astăzi, 11:25

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...