Dumitru Ivan: Noi şi Europa

Dumitru Ivan: Noi şi Europa

Noua apariţie editorială ce poartă semnătura d-lui Laureanţiu C. Maftei, întitulată Pagini din Istoria României în context european - consideraţiuni şi comentarii, îşi propune să aducă în prim plan imaginea României în raport cu evenimentele şi transformările ce au avut loc pe continentul nostru, de-a lungul timpului.

Aşa cum suntem puşi în temă de autor, din chiar primele pagini ale cărţii, eforturile sale au fost îndreptate spre cercetarea contextului european pentru a pătrunde  mai eficient în dinamica istoriografiei naţionale: „Consider cartea faţă ca fiind o lucrare interesantă, realizată după după multe analize şi ezitări, având în vedere că, multă vreme am făcut calcule şi planuri cu privire la concentrarea celor mai importante evenimente istorice ce pot fi cuprinse aici. Ne putem întreba: care sunt, de fapt elementele care au determinat cele mai importante acţiuni istorice europene, ce au avut deseori cauze comune, dar care s-au manifestat diferit în ansamblul istoric al fiecărei ţări, funcţie de atitudinea politică şi socială, factori puternici, cu influenţă directă în lupta pentru o evoluţie socio-economică, dar mai ales administrativ-teritorială, obiective ce au determinat mişcări de mase, revolte sau războaie în tot spaţiul european? Iată o problemă ce merită răspunsuri şi comentarii, fapt ce m-a îndemnat să leg idei şi fapte, punându-le în contextul politic, pentru a găsi adevăruri, de unde pot pleca realităţile istorice ce caracterizează un popor care luptă pentru o existenţă naturală şi, de ce nu?, uneori pentru o Europă creştină cu moşteniri diverse de netăgăduit: neam şi limbă, tradiţii, cultură, spaţiu comun, drepturi şi libertăţi.”

Călăuzit de aceste repere majore, autorul îşi desfăşoară demersul său pe întinderea a peste 450 de pagini, textul fiind compleat şi cu imagini, hărţi şi reproduceri, ce vin să susţină ideile expuse în întregul cuprins al cărţii. În cele trei secţiuni ce totalizează 21 de capitole, cititorului îi sunt prezentate date în legătură cu teritoriul României, popoarele europene, perioada de migraţie a popoarelor, precum şi cea a vechilor imperii, este evidenţiată existenţa dacilor, războaiele acestora cu romanii, apariţia poporului român, formarea statelor medievale româneşti (expunerea unor date detaliate despre Ţara Românească, Moldova şi Transilvania, figura lui Mihai Viteazul ca voievod care, pentru o perioadă scurtă, realizează prima unire a celor trei state româneşti).

Permanenta ameninţare turcească din sudul Dunării, receptată de Europa Evului Mediu, punea Principatele Române în postura de a fi primele care intrau în conflict cu acest imperiu, uneori spaţiul românesc devenind chiar teatru de război.

Pe de altă parte, evenimentele sociale şi militare - Războiul Crimeii, Revoluţia Franceză, luptele dintre turci şi austrieci, ruşi şi turci, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul următorului secol, anul revoluţionar 1848 pregătesc condiţiile evoluţiei moderne a continentului şi deci şi a Principatelor Române. Cititorului îi sunt prezentate momentele importante din istoria poporului român: Unirea de la 1859 şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza, participarea României la Primul Război Mondial, Marea Unire din 1918 - formarea României Mari, Regatul României în perioada interbelică, angajarea României în desfăşurarea celui de-Al Doilea Război Mondial, instaurarea regimului comunist, Revoluţia din Decembrie 1989. O bogată bibliografie susţine structura lucrării alcătuite de Laurenţiu C. Maftei, cea de-a patra carte a autorului fructificând din plin aceste izvoare. 

Mai menţionăm că prezentul volum mai conţine un Index de nume şi un Index de localităţi.

Ne abţinem de a formula critici în legătură cu prezenta ediţie.

Pagini din Istoria României în context european, ce apare în anul aniversar Centenarul Marii Uniri 1918-2018 se constituie într-un apel adresat cititorilor de a cunoaşte mai bine istoria naţională, întregul edificiu realizat în spaţiul strămoşesc, aşa cum concluzionează şi Prof. Dr. Dan Prodan, istoric botoşănean, în Prefaţa cărţii: „Indiscutabil, lucrarea de popularizare a trecutului istoric românesc în context european, având comentarii tematice adecvate, unele detaliate, altele sumare, contribuţia lui Laurenţiu C. Maftei este o lucrare utilă persoanelor interesate de istoria românilor în orizont continental, în ultimele două milenii, într-o Europă în continuă schimbare, în care comunităţile naţionale nu şi-au spus încă ultimul cuvânt.”

Prof. Dumitru Ivan, 
directorul Editurii „Quadrat”

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Dumitru Ivan: Anul Marii Uniri

Vineri, 9 Noiembrie 2018
316

Neștiutele căi ale dragostei

Miercuri, 31 Ianuarie 2018
432

Un secol de istorie

Vineri, 22 Septembrie 2017
435

O carte, un document, o mărturie

Marţi, 22 August 2017
649

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început lucrările de întreținere a gazonului pe Stadionul Municipal din Botoșani

astăzi, 18:54
72

Direcția Servicii Publice Sport și Agrement Botoșani a început lucrările de întreținere a gazonului de pe Stadionul Municipal, suprafață de joc pe care se va desfășura, peste c&ac...

Un botoșănean a ajuns cu pulsul aproape la zero, după ce a fost atacat de albine

astăzi, 18:40
217

Un bărbat de 63 de ani a ajuns la Urgenţe, după ce a fost la un pas de moarte din cauza albinelor.Botoşăneanul are mai mulţi stupi pe un teren din localitatea Orăşeni Vale, însă ac...

Două angajate și o beneficiară din două centre sociale din județ, depistate cu Covid-19

astăzi, 15:33
521

Două angajate ale centrelor de asistență socială din Suharău și din Mihăileni, din județul Botoșani, au fost diagnosticate cu Covid-19, vineri, respectiv sâmbătă dimineață. Mai mult...