Cazul Mugur Călinescu, ilustrat pe bandă desenată

Asociația CulturEst și Liceul de artă „Ștefan Luchian”, Botoșani, a organizat un concurs de bandă desenată pe tema cazului „Mugur Călinescu”.

Cazul Mugur Călinescu, ilustrat pe bandă desenată

În 1981, Mugur Călinescu, elev la Liceul A.T. Laurian, a scris lozinci anticomuniste pe zidurile clădirilor importante din Botoșani. Timp de o lună, în perioada 12.09-18.10.1981, Securitatea a fost în alertă generală; înscrisuri ale peste 80.000 de persoane au fost cercetate grafologic. După ce a fost prins în flagrant, M.Călinescu a fost anchetat, criticat la școală, locuința ascultată, urmărit pas cu pas. La câteva luni de la  ancheta Securității, s-a îmbolnăvit și a murit în condiții neelucidate, în 1985. În anul 2000, la CNSAS, a fost făcut public dosarul  „Elevul”, dosarul urmării sale de Securitate; iar în 2017, Parchetul militar Iași a deschis o anchetă, care cercetează condițiile desfășurării anchetei Securității și cauzele morții lui Mugur Călinescu.

Asociația CulturEst, care de patru ani depune eforturi ca să construiască la Botoșani Muzeul vieții cotidiene în comunism(www.MuViCC.ro), după o viziune cu impact cultural și social, va deschide ,începând cu anul 2018, în centrul istoric al Botoșani, Expoziția Mugur Călinescu. Autorii acestui proiect, pe lângă prezentarea în sinteză muzeală a acestui caz tragic din comunism, încearcă să intre într-un dialog cu un număr cât mai mare de localnici pe tema comunismului românesc, să achiziționeze obiecte muzeale( obiecte din viața comună în comunism), să înregistreze mărturii despre anii petrecuți în comunism.

La acest concurs s-au înscris cinci elevi de la Liceul de artă „Ștefan Luchian”; juriul, format din conf.dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie, București, lector dr. Anca Boeriu, Universitatea de Artă București, președinta secției de  grafică a Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. dr. Radu Preda, președinte al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului și a Exilului Românesc(IICCMER), arh. dr. Răzvan Lăcraru, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”și Constantin Iftime(președintele juriului), a desemnat-o drept câștigătoare pe eleva Miruna Smit, de la Liceul de artă „Ștefan Luchian”, Botoșani.

„Toate lucrările sunt foarte bune, interesante și sensibile”, scrie Florentin Nițu, într-o scrisoare adresată Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, Botoșani. Toți cei cinci elevi vor fi invitați, de Facultatea de Istorie București, în 2018,  să participe „la un concurs de expresie artistică vizuală, dedicat Centenarului României”.

Din partea IICCMER: Diana Dumitrița Oniciuc se remarcă „prin cromatică potrivită și armonioasă”, Elena Strechea, prin acuarela bogată, iar la David Eduard Ariton se simte dramatismul acestei istorii.

Miruna Smit- câștigătoare desemnată – „face o lectură atrăgătoare și plină de informații a acestei narațiuni, oferind desene cu o grafică foarte expresivă”.

Toate benzile desenate vor putea fi vizionate, sub formă digitalizată, în Expoziția Mugur Călinescu a Muzeului vieții cotidiene în comunism, care va fi deschisă publicului cât de curând într-un spațiu din centrul istoric al municipiului Botoșani ;Asociația CuturEst va organiza cu aceste desene expoziții în diferite școli și licee, atât în Botoșani cât și la nivel național, încercând pe această cale să stimuleze interesul  elevilor pentru istoria controversată și tragică a comunismului românesc.

Acest proiect finanțat de Primăria Botoșani și Asociația CulturEst a fost coordonat de Ciprian Andrușca, profesor la Liceul de artă „Ștefan Luchian,  și Constantin Iftime. 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tineri din Blândești, consiliați în carieră la Centrul de Tineret Botoșani! FOTO

astăzi, 12:40
44

Devenit tradițional, proiectul "Pașaport pentru viitor", implementat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani și realizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazial...

Focuri de armă pentru reţinerea unui contrabandist! FOTO, VIDEO

astăzi, 12:27
144

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut-judeţul Botoşani au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni desfășurate în zona de resp...

IPS Teofan, către credincioși: ''Familia nu poate fi formată decât dintre un bărbat, soţia lui şi pruncii pe care îi binecuvântează Dumnezeu"

astăzi, 11:37
102

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Teofan, s-a adresat luni, la slujba de Sfantul Gheorghe de la Biserica Sf. Gheorghe din Botosani, celor peste 1000 de credinciosi din Botosani ca...