Ancheta medico- legală în cazul lui Mugur Călinescu continuă! Un rezultat în privinţa cauzei morţii este aşteptat peste zece zile

Încă zece zile şi poate lumea va afla ce s-a întâmplat cu Mugur Călinescu, tânărul din Botoşani care, în septembrie 1981, scria pe pereţii instituţiilor publice, chiar în mijlocul oraşului, ceea ce botoşănenii nici nu îndrăzneau să gândească.

Ancheta medico- legală în cazul lui Mugur Călinescu continuă! Un rezultat în privinţa cauzei morţii este aşteptat peste zece zile

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

La mijlocul lunii trecute, experţi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului şi anchetatori militari au dispus deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu.

Elev în clasa a XI-a la Liceul A.T. Laurian Botoșani, Mugur a încercat să protesteze faţă de abuzurile şi nedreptăţile regimului prin scrierea cu cretă de lozinci anticomuniste pe zidurile unor clădiri și panouri de gard din zona centrală a municipiului, sperând că astfel va trezi conştiinţa şi altor concetăţeni pentru a-i determina să ia atitudine împotriva regimului.

A fost prins după o operaţiune de amploare a Securităţii şi în urma audierilor care durau ore în şir şi în cadrul cărora era obligat să bea cafea, în 1983 a fost diagnosticat cu leucemie, asociat cu ciroză hepatică și icter mecanic. Cu toate tratamentele administrate, starea de sănătate a tânărului s-a agravat treptat, decesul acestuia având loc în ziua de 13 februarie 1985 în spitalul din Iași, când nu împlinise încă 20 de ani.

Eforturile regretatei sale mame, Rodica Uncescu, decedată cu un an înainte de deshumarea osemintelor fiului său, de recunoaştere a luptei împotriva sistemului a lui Mugur Călinescu, au atras atenţia experţilor de la IICCMER care au declanşat o anchetă în privinţa circumstanţelor morţii lui Mugur. După documentarea activităţii lui Mugur Călinescu dar mai ales a activităţii securiştilor care l-au anchetat, pasul doi a însemnat dezgroparea osemintelor aflate în Cimitirul Pacea.

La Iaşi s-au transportat scheletul lui Mugur Călinescu şi acolo au avut loc examenele medico-legale şi antropologice. Tot acolo s-au prelevat probe de ţesut osos care au fost trimise mai departe, la Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" Bucureşti- Platforma Măgurele.

"Ancheta este în curs de desfăşurare, din oseminte au fost prelevate probe la Institutul de la Iaşi şi au fost trimise la Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Bucureşti- Platforma Măgurele. Săptămâna trecută au ajuns probele şi se aşteaptă rezultatul în circa zece zile. Osemintele sunt supuse analizelor pentru a se determina dacă există elemente de radioactivitate sau elemente de otrăvire cu altă substanţă. Suntem şi noi tare curioşi să vedem ce iese”, explică prof. Gheorghe Petrov de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului.

În tot acest timp, continuă ancheta penală, dat fiind că sunt foarte multe persoane de audiat, fiind vorba de martori- colegi şi rude cât şi securiştii care s-au "ocupat" de Mugur Călinescu.

"Sunt în viaţă, numai noi am dat vreo 30 şi ceva, adică cei care apar în dosar plus alţii din alte surse, trebuie să fie foarte mulţi în viaţă, iar procurorii au toate metodele de a-i depista", explică prof. Gheorghe Petrov.

În altă ordine de idei, la momentul deshumării osemintelui lui Mugur Călinescu, au apărut zvonuri contradictorii în privinţa măsurătorilor efectuate de specialiştii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă- pe de o parte se spunea că aparatele au indicat un nivel de radioactivitate, de cealaltă parte se spunea că măsurătorile nu au indicat nimic de felul acesta.

"Sunt prea puţin relevante pentru că dacă Mugur a fost otrăvit sau iradiat- tot o otrăvire este pentru că i s-a pus o substanţă radioactivă într-un lichid- cea mai simplă metodă de operare. Sunt cantităţi atât de infime care pot provoca moartea unui organism uman dar nu sunt cantităţi în aşa măsură încât un aparat să le poată detecta. Tehnica era modernă, dar cred că nu era relevantă pentru obşinerea unui rezultat în ceea ce căutam noi. Analizele de laborator care sunt foarte sofisticate vor spune ce este de spus. Ce s-a consemnat la faţa locului- măsurătorile de radiaţii-, a fost că au fost variaţii, dar în limite normale. S-a măsurat prima dată la suprafaţa solului, înainte de intervenţie, apoi la jumătate de metru, apoi pe placa de ciment care se para cele două morminte, s-a făcut apoi pe oseminte şi au fost variaţii dar în limite normale. Acestea nu sunt tocmai elocvente în caz", adaugă profesorul Gheorghe Petrov.

Despre operaţiunile care au avut loc în Cimitirul Pacea în 17 mai, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Osemintele lui Mugur Călinescu au fost deshumate, la un an de la moartea mamei sale: "Mugur ar trebui decorat post-mortem", crede Marius Oprea, expert IICCMER FOTO

 

Spune-ne opinia ta