Cand INIMILE BAT LA UNISON: Un festival despre toleranta, bucurie si generozitate! FOTO, VIDEO. Vezi PREMIILE

Cand INIMILE BAT LA UNISON: Un festival despre toleranta, bucurie si generozitate! FOTO, VIDEO. Vezi PREMIILE
Momente copleșitoare, emoții împărțite cu generozitate spectatorilor, concurenți care ar putea egala oricând mari artiști ai vremurilor noastre. Aplauze, lacrimi, bună dispoziție, decență, ospitalitate și... inimi care au bătut la unison!  

Sambata, in sala Teatrului Mihai Eminescu din Botosani s-a desfasurat editia I a FESTIVALULUI EGALITĂȚII ȘANSELOR pentru copii și tineret INIMI LA UNISON, organizat de Asociatia umanitara "Inimi la unison" si Liceul Tehnologic Special "Sf. Stelian" Botosani.

Festivalul-concurs s-a adresat în egală măsură elevilor din școlile speciale, celor cu cerințe educative speciale integrați în învățământul de masă, elevilor cu deficiențe locomotorii și senzoriale, precum și persoanelor private de libertate (din penitenciare).

"Considerăm că atât persoanele cu dizabilități, cât și cele aflate în regim privativ de libertate trebuie integrate și socializate pentru a dobândi o atitudine pozitivă față de viață", a menționat prof. Alina Răileanu, de la Liceul Tehnologic Sfântul Stelian din Botoșani.

Copii și tinerii cu și fără dizabilități au avut astfel șansa de a-și pune în valoare sensibilitatea artistică, imaginația creatoare, gustul estetic, de a-și exersa abilitățile practice, abilitățile de comunicare, de a căpăta încredere în sine, de a se autoevalua.

Momente de muzică, poezie, teatru, dans, expoziții de pictură și produse realizate de copii au demonstrat că, acolo unde este toleranță, înțelegere și dragoste pentru semeni, inimile tuturor bat la unison.

Pe scenă au evoluat peste 150 de copii și tineri din Botoșani, Suceava, Iași și Neamț.

Festivalul a beneficiat și de un emoționant Imn interpretat de Răzvan Politic, pe versuri de Mihaela Mihăescu (președinta Asociației IHTIS), muzică Laurențiu Palade. De asemenea, corul Liceului Teoretic "Nicolae Iorga", dirijat de profesorul Laurențiu Palade, a oferit un moment muzical de excepție.

Părintele Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia din Botoșani, unul dintre inițiatorii și organizatorii acestui festival, a fost alături de cei peste 150 de copii și speră ca evenimentul să deschidă nu numai inimile participanților, ci să trezească în rândul societății sentimentul de toleranță, înțelegere și iubire față de semeni.
"Festivalul acesta, organizat de Asociatia INIMI LA UNISON a parohiei noastre, a Bisericii Vovidenia din Botosani, are ca temelie cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos: "Lasati copiii sa vina la mine, caci a unora ca acestia este Imparatia Cerurilor". De asemenea, pleaca de la premisa faptului ca in fiecare semen, dar mai ales in copii, locuieste Insusi Hristos. Poate ca in cei maturi Hristos este ascuns acolo undeva in suflet, dar in inima curata a copiilor, chiar daca acestia sufera unele afectiuni, sta Hristos, Hristos care asteapta un cuvant de mangaiere, un cuvant de imbarbatare, o speranta din partea noastra, a tuturor. De aceea oferim sansa tuturor, mai ales copiilor, pentru ca ei vor purta steagul sfant al acestei tari in viitor. Cei care ii slujesc pe acesti copii sa o faca ca si cum L-ar sluji pe Hristos. Iar cei care nu pot decat sa priveasca, sa ii accepte, pentru ca este o cruce foarte grea de dus, sa ii accepte ca pe niste lucrari ale Lui Dumnezeu, semne ale Lui Dumnezeu in lumea de aici, semne de intrebare, semne de mirare, dar semnele Lui Dumnezeu in lumea de aici. Pentru ca nu suntem diferiti noi, cei care spunem ca suntem sanatosi din toate punctele de vedere, fata de acesti copii si fata de toate persoanele cu anumite afectiuni. De aceea sufletul omului transcende, depaseste orice limita a lumii de aici", a spus parintele Partenie Apostoaie. 

În sală s-a aflat și viceprimarul Viorel Iliuță, edilul apreciind nu doar ideea unui astfel de festival, ci și faptul că,  pentru organizarea acestui eveniment, s-au reunit autorități publice, instituții și ONG-uri.

"Vreau sa va spun, in numele autoritatilor locale, cat si al meu personal, ca apreciez sincer initiativa celor care au gandit si organizat acest original festival, sper ca reusita acestuia si impactul pe care il va avea sa conduca la organizarea unor editii viitoare. Cel mai important lucru pentru noi, romanii, in etapa in care ne aflam, este atitudinea, si atitudinea fata de cei care se gasesc in niste nevoi speciale, atitudinea fata de cei care se gasesc intr-un moment nefericit al vietii lor  este esenta pentru o lume mai buna, o societate in care vrem cu totii sa traim mai bine. Atitudinea, toleranta si intelegerea fata de nevoile si fata de grija pe care trebuie sa o acordam acestor copii minunati sunt fundamentul integrarii in societatea noastra. Cred ca parteneriatul celor care au gandit si organizat Festivalul INIMI LA UNISON are un scop nobil si apreciez ideea ca autoritatile publice, instititutiile si ONG-urile au participat si contribuit la organizarea acestui festival, si ma bucur ca vom vedea impreuna un lucru minunat", a spus viceprimarul municipiului Botosani, Viorel Iliuta.


Concursul a avut două secțiuni:

Secțiunea I: Expoziții: Creații literare în versuri sau în proză, pictură (icoane desene, compoziții plastice având ca temă PRIMĂVARA), abilități manuale (cusături tradiționale, împletituri, goblen, colaje, lucrări realizate în tehnica origami, quilling, jucării) și fotografie.

Secțiunea a II-a: Spectacol – concurs SUFLET DE ARTIST, cu următoarele secțiuni: Interpretare vocală/instrumentală ( muzică populară, folk, ușoară- individual sau colectiv), dans (popular, etno, modern, sportiv, tematic, balet, dans de societate, latino; teatru ( scurt, scenetă, teatru de păpuși), moment literar-artistic, recitări, monolog.

PARTENERII ÎN REALIZAREA ACESTUI EVENIMENT: CONSILIUL JUDEȚEAN BOTOȘANI, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BOTOȘANI, TEATRUL MIHAI EMINESCU BOTOŞANI, CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOŞANI, ASOCIAŢIA IHTIS, ASOCIAŢIA NE TREBUIE SPERANŢĂ, FUNDAŢIA ŞTEFAN LUCHIAN, FUNDAŢIA TOM PAYNE’ S MINISTRY, FUNDAŢIA CLAUDIA, MUZEUL JUDEŢEAN – SECŢIA ETNOGRAFIE ŞI FOLCLOR, BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ MIHAI EMINESCU BOTOŞANI, TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET VASILACHE BOTOŞANI, ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR ȘI TINERILOR CU CERINȚE EDUCATIVE SPECIALE IMPREUNĂ VOM REUȘI BOTOȘANI.

PARTICIPANTII SI PREMILE OBTINUTE:

1. Ana Maria Colac- interpretare vocală, muzică ușoară-Școala Gimnazială nr. 1 Botoșani – locul I
2.Piti Stars- scenetă, Liceul Tehnologic Special Sf. Stelian Botoșani – locul II
3. Marius Viorel Giradă – Dorohoi, recitări creații literare proprii – NU A PARTICIPAT
4. Andrei Tilia – interpretare vocală, muzică ușoară-Liceul pt. deficienți de vedere, Tg. Trumos, Iași – locul I
5. Florile- moment literar – artistic, CSEI Suceava – locul III
6. Doruleț Down-dans traditional, Liceul D. Negreanu Botoșani și copii și tineri cu sindrom Down – locul II
7. Prietenii lui Pinochio - teatru de păpuși , Liceul Tehnologic Special Ion Pillat Dorohoi – locul II
8. Paula Georgiana Bunduc- recitări, Școala Gimnazială M. Sadoveanu Dumbrăvița - Ibănești, Bt – Trofeul pentru cea mai tanara concurenta din Festival si locul II
9. Raluca Bilauca-interpretare vocală, muzică populară, CSEI Suceava – locul I
10. Flori de primăvară - moment literar artistic, Liceul Tehnologic Ion Pillat Dorohoi – locul III
11. Dor bucovinean- dans traditional, CSEI Suceava – locul I
12. Gaița- teatru scurt, Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc – locul I
13. Dor bucovinean- interpretare vocală colectiv-muzică populară, CSEI Suceava – locul II
14. Cludia Țilia – interpretare vocală, muzică ușoară – locul I
15. Ciuleandra - dans traditional stilizat, CSEI Sf. Andrei Gura Humorului, Suceava – locul I
16. Florin Ionuț Artenie- recitări, CSEI Suceava – locul III
17. Walter Marian Dafin-interpretare vocală, muzică folk – locul I
18. Micii actori - scenetă, CSEI Suceava – locul II
19. Speranța, dans traditional, Liceul D. Negreanu Botoșani și Liceul Tehnologic Sf. Stelian Botoșani – locul II
20. Poiană Roxana - interpretare vocală-muzică populară, Școala Populară de Artă Titel Popovici, -TROFEU
21. Florile Bucovinei- interpretare vocală grup, muzică populară, CSEI Gura Humorului, Suceava – locul II
22. Daniela Anchidin - interpretare vocală individual, muzică populară, CSEI Gura Humorului, Sv. – locul I
23. Krupocz Andrei- interpretare vocală individual, muzică populară, CSEI Gura Humorului, Sv. – locul I
24. MILO ART – teatru, Școala Gimnazială Grigore Antipa Botoșani – locul II
25. Șoimii Câmpulungului- dans traditional, Școala Profesională Specială Câmpulung – locul III
26. Walter Marian Dafin – interpretare vocal-instrumentală-muzică populară – locul I
27. Steluțele Humorului- dans etno, CSEI Gura Humorului, Sv. – locul II
28. C. S. C. ROCK- interpretare instrumentală colectiv, Școala Profesională Specială Câmpulung – locul I
29. Florile Bucovinei – dans traditional, CSEI Gura Humorului – locul I
30. Grup vocal Armonia- interpretare vocală grup, CSEI Tg. Neamț – locul III
31. Steluțele Humorului- dans latino-samba, CSEI Gura Humorului, Sv. – locul I
32. Krupocz Andrei- interpretare vocal-instrumentală, muzică folk – locul I
33. Busuiocul-dans traditional, Școala Gimnazială Specială Pașcani și Liceul Tehnologic Valea Seacă - locul III

 

-Trofeul de excelenta- Roxana Poiana (interpretare vocala)-Scoala Populara de Arta "Titel Popovici"

-Trofeul pentru cea mai tanara concurenta- Paula Georgiana Bunduc (sectiunea recitari)- Scoala Gimnaziala Dumbravita (Botosani);  

-Premiul I: Ana Maria Colac (Botosani); Andrei Tilia (Targu Frumos, Iasi), Raluca Bilauca (CSEI, Suceava), Formatia de dansuri "Dor bucovinean" (CSEI, Suceava), Formatia de teatru (Scoala Profesionala Speciala Campulung Moldovenesc), Claudia Tilia - interpretare vocala (Targu Frumos, Iasi), Formatia de dansuri "Ciuleandra" (CSEI Sf. Andrei Gura Humorului, Walter Marian Dafin (interpretare vocala), Daniela Ancidin (CSEI Gura Humorului), Andrei Kropocz-interpretare vocala (CSEI Gura Humorului), C. S. C. ROCK - interpretare instrumentala (Scoala Profesionala Speciala Campulung Moldovenesc), Formatia de dansuri " Florile Bucovinei" (CSEI Gura Humorului), Formatia de dansuri Latino-samba "Stelutele Humorului" (CSEI Gura Humorului), Andrei Kropocz (muzica folk).    

 

  (A consemnat Florentina Toniță)
 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sărbătoarea Imnului Naţional al României, marcată și la Botoșani

astăzi, 16:24
10

Pe 29 iulie, România îşi celebrează Imnul Naţional- unul dintre simbolurile naţionale, iar cu această ocazie, Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani şi Garnizoana Botoşani orga...

Dosar penal pentru contrabandă cu țigări în piața din Dorohoi!

astăzi, 15:53
59

Duminică, poliţiştii municipiului Dorohoi aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în zona pieţei centrale din localitate au depistat un bărbat de 45 de ani, care avea asupra ...

ANM ne spune cum va fi vremea in următoarele două săptămâni

astăzi, 14:46
272

Meteorologii au emis progoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. In prima saptamana vremea va fi racoroasa, desi media regionala a temperaturilor maxime va fi in crestere de la 27 la 29 de grade...