Se MAJOREAZĂ chiriile pentru locuințele ANL! Creșterea va fi una substanțială!
BOTOSANI

Vești proaste pentru botoșănenii care locuiesc în blocurile construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Aceștia vor plăti chirii cu până la 50-60% mai mari. Majorarea se datorează modificărilor apărute în modalitatea de calcul a chiriilor, noile prevederi intrând în vigoare de la 1 ianuarie.

Se MAJOREAZĂ chiriile pentru locuințele ANL! Creșterea va fi una substanțială!

Societatea Locativa a început deja calculele pentru noile chirii care vor fi percepute locatarilor din cele 653 de locuințe ANL câte sunt în municipiul Botoșani, noile tarife urmând a fi aprobate în Consiliul Local. Au fost introduse o serie de criterii în baza cărora se fac aceste calcule, unele dintre acestea fiind vârsta și veniturile chiriașilor.

Potrivit directorului Locativa, Florinel Gornea, în cazul persoanelor care au sub 35 de ani, chiria se va stabili în funcție de suprafața desfășurată a locuinței, în timp ce în cazul chiriașilor care au peste 35 de ani la calculul chiriei se vor lua în calcul și veniturile pe care aceștia le realizează.

În prezent, pentru o garsonieră chiria lunară percepută la Botoșani, într-un bloc ANL, este de 60 de lei, în timp ce pentru un apartament cu două camere este de 80 de lei. Noile chirii se vor calcula raportat la euro, iar chiria unei garsoniere ar putea ajunge și la 50-60 de euro.

"Se știa clar că vor crește chiriile. A rămas în ședința de Consiliu Local să fie stabilită în funcție de câțiva coeficienți care se pot aplica numai cu acordul Consiliului Local, după propunerea pe care o vom face noi să încercăm să ducem chiria cât se poate mai mică, deși va crește. Până acum se calcula la suprafață utilă și acum, pentru cei până la 35 de ani va fi calculată în funcție de aria desfășurată, construită pe fiecare apartament în parte, iar la cei peste 35 de ani se vor lua în calcul și veniturile. Între suprafață utilă pentru care se plătea până acum și aria desfășurată e o diferență cam mare și cam de acolo vine mărirea foarte mare. Chiriile vor crește destul de substanțial și în acele chirii vor fi prinse și cheltuielile privind eventualele reparații care se pot face la imobile. Vor fi cam dublu, dublu și ceva. La nivel local sunt doi coeficienți care se aprobă și am propus să fie zero. Se pune și coeficientul de localitate, noi suntem municipiu de grad 2, nu va 1, va fi 0,9", a precizat Florinel Gornea.

O altă noutate este că toate chiriile pentru locuințele ANL se vor stabili anual, la valoarea euro de la data de 31 octombrie a anului anterior majorării. Chiriile pe anul 2017 se vor stabili la cursul euro din 31 octombrie 2016.

"Va veni un programator cu care avem noi contract pentru calculul acestor tarife și vrem să facem niște simulări. Noi am adunat toate datele necesare. Vom transmite fiecărui chiriaș ce documente să aducă și se vor încheia acte adiționale la contracte. Dacă nu aduc actele se duc la tarife maxime. Este o metodă de calcul foarte stufoasă. Au făcut niște norme stufoase de 100 de pagini. Dacă aveam cărțile funciare era mult mai simplu", a mai explicat directorul Locativa.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind stabilirea noilor chirii pentru locuințele ANL ar putea intra în ședința de luna aceasta.

Până acum, la Botoșani, nu a fost vândută nicio locuință ANL, deși sunt depuse 58 de cereri. Vânzarea acestora nu a fost posibilă întrucât nu sunt întocmite cărțile funciare, anul acesta fiind pentru a patra oară când Locativa solicită municipalității să aloce fondurile necesare pentru finalizarea acestei etape.


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta