Poliţiştii şi soţiile lor, invitaţi la plimbare în Centrul Vechi după ora 18.00. "Să tranzitezi până la Luceafărul, e un risc pe care ţi-l asumi"

Au curs ironiile în şedinţa ATOP, în care s-a analizat situaţia din Centrul Vechi, în contextul numărului mare de infracţiuni, dar şi al punctului culminant: crima cu maşina, care a avut loc pe 23 august, atunci când un cetăţean rrom a fost ucis prin lovire intenţionată cu un autoturism de către un membru al aceleiaşi etnii.

Poliţiştii şi soţiile lor, invitaţi la plimbare în Centrul Vechi după ora 18.00. "Să tranzitezi până la Luceafărul, e un risc pe care ţi-l asumi"

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Unul dintre reprezentanţii societății civile în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a punctat tocmai momentele de după crimă, atunci când peste o sută de cetăţeni rromi au ocupat intrarea în Unitatea de Primire a Urgenţelor şi au făcut un scandal monstruos, perturbând activitatea medicală.

După cele două zile în care unitatea sanitară a fost ocupată de rromi, Cezar Nicuţă i-a întrebat pe reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei ce sancţiuni s-au dat. Asta în contextul în care, spunea el, nu este normal ca o bătrână care vinde flori să fie amendată, în timp ce 200 de cetățeni de etnie romă care s-au manifestat infernal să nu primească nicio sancțiune.

"În raport spuneți că Centrul istoric nu prezintă grad de pericol ridicat infracțional şi contravenţional. Şi ca să combat ceea ce spuneţi dumneavoastră, și că în situația în care se impune suplimentați forțele de poliție. În luna martie 2017, nu ați suplimentat după ce un tânăr a rămas într-o baltă de sânge în Centrul Vechi. O altă familie terorizată, o altă familie amenințată cu moartea în Centrul vechi, nu ați suplimentat nici de această dată. Ca urmare, a apărut și acel omor din Centrul Vechi. Unde erau patrulele?", a întrebat Cezar Nicuţă.

Şeful Poliţiei botoşănene, comisarul şef Viorel Şerbănoiu
, a susţinut că acestea sunt doar cazuri izolate.

"Fac parte din această statistică pe care noi am înregistrat-o şi vă anunţ că poliţia a intervenit la fiecare caz în parte cu măsuri procedurale, implicit şi cazul de notorietate", a susţinut Şerbănoiu, dar a fost întrerupt de Cezar Nicuţă:

"Vreau să vă întreb pe dumneavoastră și pe colegii dumneavoastră, cam de câte ori v-ați plimbat cu soția, sau soţia singură, după orele 18.00. Singura bucată care este sigură este parcarea de la Magazinul general până la Grădina cu flori. Să tranzitezi Centrul Vechi la ora 7-8 seara și să ajungi în partea zonei Luceafărul, deja e un risc pe care ți-l asumi", a spus Nicuță. Şi a continuat: "În Centrul Vechi e anarhie, iar situația este scăpată de sub control. Îmi pare rău să vă spun. Vreau să mai întreb: câte amenzi s-au dat celor care au participat în curtea Spitalului Județean, la toată nebunia după omor. Acolo au fost peste 200 persoane care practic au interzis bolnavilor sau aparținătorilor din spital să intre în Spitalul Județean. Practic nu s-a putut trece. Iar într-un articol de presă am observat că s-a comunicat că nu s-a dat nicio sancţiune", a adăugat reprezentantul societăţii civile în ATOP.

Răspunsul a venit, parţial, de la reprezentantul Jandarmeriei: "Acolo a fost o solicitare în data de 23 august în jurul orelor 5:15, am deplasat efectivele care se aflau în dispozitivul de intervenţie...", dar şi acesta a fost întrerupt de Nicuţă:

"Mă scuzaţi că vă întrerup, eu v-am întrebat câte sancţiuni au fost aplicate pentru că, vedeţi, presa prezintă și la Botoșani situații cu bătrânele ridicate de pe trotuar cu castraveții și florile în buzunar și duse la sediul Poliției sau la Jandarmerie pentru a fi identificate şi sancționate și avem 200 de cetățeni de etnie rromă, care ocupă curtea Spitalului Județean și nu ați aplicat nicio sancțiune: nici Inspectoratul de Jandarmi, nici Inspectoratul de Poliție Botoșani. Să înțeleg că vă e frică să acționați", a adăugat Nicuță.

Reprezentantul Jandarmeriei a explicat că după incidentul din curtea Spitalului Județean s-au aplicat doar 15 avertismente, deoarece cetăţenii au înţeles prin prezenţa jandarmilor să elibereze zona astfel încât cei de la spital să-şi desfăşoare activitatea, iar scopul nu este de a da sancțiuni. În replică, Cezar Nicuţă a prezentat cazul unei bătrâne care a fost sancţionată cu amendă de 2.500 de lei pentru că vindea flori la colţul Pietonalului Unirii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
6

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
777

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
1066

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...