Poliţiştii şi jandarmii botoşăneni, acuzaţi de lipsă de reacţie în cazul scandalului produs de rromi în curtea Spitalului Mavromati

Modul de intervenţie al poliţiştilor şi jandarmilor la evenimentul din urmă cu o lună, de la Spitalul Judeţean, atunci când peste o sută de cetăţeni rromi au năvălit în curtea unităţii dar şi la intrarea în Unitatea de Primire a Urgenţelor încă stârneşte comentarii.

În şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, fostul şef al acestei structuri din mandatul trecut şi fost şef al Poliţiei Rutiere, Dumitru Zmău, şi-a îndemnat foştii colegă să treacă la fapte atunci când situaţia o impune şi să nu-i mai trateze pe scandalagii "cu ceai de muşeţel".

Discuţia a pornit de la comentariul unui alt membru ATOP în legătură cu prezenţa poliţiştilor în Centrul Vechi, la momentul la care avea loc crima din Centrul Vechi, din zorii zilei de 23 august. Dumitru Zmău a apreciat că poliţiştii au intervenit rapid, în condiţiile în care erau acolo pentru a supraveghea, mai discret, priveghiul în urma căruia între victima crimei şi autorul ei a izbucnit conflictul. În schimb, pentru moliciunea reacţiei din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi de la intrarea în Unitatea de Primire a Urgenţelor, Dumitru Zmău a susţinut că era nevoie de o intervenţie în forţă.

"Atunci când sunt sesizaţi, ei (poliţiştii, n.r.) sunt în primul rând interesaţi să ajungă cât mai repede, pentru că acesta este un criteriu de performanţă pentru ei şi de analiză. Că se spunea că ar trebui să mergem cu agheasmă la ei, cât credeţi că vom mai merge aşa? uitați-vă la țările mai civilizate ca noi. Acolo când s-a declanșat un scandal, se intervine în forță. Nu mai merge cu "hai, te rog frumos, du-te acasă!" Da' ce cauți acolo? Dacă și noi, majoritarii, am merge când e o rudă tăiată, bolnavă, vreo 500 acolo, personalul medical nu știu cum rezistă. Acolo trebuia să se intervină în forță dacă atacul era... Dar din câte spune domnul comandant, nu a fost... Domnule, pentru asta sunt plătite organele instituției Poliție și Jandarmerie: atunci când se creează o stare de dezordine intervenim în forță. Nu mai stăm să îl rugăm, îl dăm cu ceai de mușețel, "hai, te rog frumos, du-te acasă!" Se adună, sigur că se adună, dacă nu lucrează niciunul, normal că se adună. ", a declarat Dumitru Zmău.

După crima din Centrul Vechi, din zorii zilei de 23 august, peste o sută de rromi s-au adunat la intrarea în Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde au aşteptat să audă de la cadrele medicale dacă I.B. a supravieţuit atacului. Aşteptarea lor a fost coşmar pentru cadrele medicale şi pentru ceilalţi pacienţi pentru că au urlat, au plâns, au înjurat inclusiv pe poliţiştii şi jandarmii masaţi la faţa locului, manifestându-se extrem de gălăgios şi recalcitrant. A doua zi, atunci când trupul neînsufleţit a fost predat familiei, scenele s-au repetat însă de această dată la intrarea secundară în curtea Spitalului, de lângă Biserica Vovidenia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...