Cătălin Flutur despre Centrul Vechi: „Măsuri s-au luat mai multe decât în celelalte zone ale oraşului. Pentru 0,6% infracţionalitate aloc 38% din efective”

Tentativa de schimbare a subiectului şi de acuzare a autorităţilor că nu le oferă rromilor ceea ce au nevoie s-a lovit de opoziţia primarului Cătălin Flutur, care a sancţionat afirmaţiile reprezentanţilor rromilor.

Cătălin Flutur despre Centrul Vechi: „Măsuri s-au luat mai multe decât în celelalte zone ale oraşului. Pentru 0,6% infracţionalitate aloc 38% din efective”

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Reprezentanta rromilor, Semiramida Balan, a susţinut că problemele cauzate de rromi sunt artificial majorate, dar că şi ei se confruntă cu situaţii grave, fără ieşire.

"Noi ne confruntăm cu o problemă mult mai gravă: drogurile şi etnobotanicele. Realmente au spus domnii de la poliţie că acel conflict din Centrul Vechi şi accidentul au venit pe fondul consumului de alcool, plus droguri. La noi nu au fost crime, dar actualmente s-a întâmplat pentru că s-a adăugat şi acel consum de etnobotanice. Acest drog se vinde la vedere, nu avem un centru pentru acei oameni, victime, iar după ora 18:00, e drept că se aglomerează Centrul, coboară cu tot cu copii după ce mai apune soarele şi sunt acolo, nu există un spaţiu de joacă în apropiere. Unde să se joace copilul? Iei copilul şi mergi în Parcul Mihai Eminescu, pe Unirii sau în Parcul Tineretului. În zona Centrului, Şcoala 3, Tudor Vladimirescu, copiii, şi sunt foarte mulţi că noi, demografic vorbind, stăm bine, care nu au unde să-şi petreacă timpul liber sau să fie supragheaţi", a spus Semiramida Balan.

Opinia ei a fost împărtăşită şi de Loredana Lascarache, preşedinta Partidei Rromilor.

"Dumneavoastră ne spuneţi de problemele care sunt în Centrul Vechi, dar ar trebui să vă spunem şi noi ce probleme au ei, etnicii rromi din Centrul Vechi. Vorbeaţi de lipsa de educaţie, da, avem o problemă cu lipsa de educaţie de asta am cerut o serie de acţiuni, gen „Şansa a doua”, de un an şi ceva de zile, am depus materiale la Poliţia Municipală, Departamentul Antidrog a avut câteva acţiuni. Noi încercăm să-i ajutăm dar avem nevoie de ajutor pentru că împreună am putea să colaborăm şi să schimbăm ceva. În Centrul Vechi sunt o sută şi ceva de oameni care se întâlnesc în fiecare zi. Credeţi că dacă mergem noi, două- trei oameni, şi o să-i întrebăm ce fac pe acolo, credeţi că o să primim un răspuns? Ei stau deja acolo, au contracte. Unde să-i ducem, unde să-i mutăm, mai ales că nu există un spaţiu de joacă pentru copii", a susţinut Loredana Lascarache.

Replica a venit din partea primarului Cătălin Flutur.

"Nu încercaţi tertipuri să ieşiţi dintr-o situaţie, ducându-vă înspre etnobotanice, înspre lipsa de educaţie, înspre faptul că statul nu a oferit. Situaţia este reală şi vorbim de situaţiile identificate de noi pe care nu puteţi să le ocoliţi. Nu avem absolut nimic cu cei care au studii, cu cei care sunt cuminţi, cu cei care sunt liniştiţi. Avem însă cu cei care ne distrug camerele de luat vedere şi au fost identificaţi, cu cei care distrug băncile, coşurile de gunoi, cu cei care sunt prinşi şi amendaţi că mănâncă seminţe, cu cei care se scaldă în fântânile arteziene, cu cei care fură apă din fântânile arteziene şi sunt identificaţi, ca făcând parte din etnia dumneavoastră şi ştim prea bine. Avem poze, avem de toate. Deci, eu v-am mai spus o dată şi anul trecut: măsuri în Centrul vechi s-au luat mai multe decât în celelalte zone ale oraşului. Eu ca primar al municipiului Botoşani nu pot să văd că pentru 0,6% infracţionalitate în Centrul vechi aloc 38% din dispozitiv în Centrul Vechi, în condiţiile în care pe mine mă interesează ca toţi locuitorii din Botoşani să se simtă protejaţi de instituţiile abilitate. Şi să ştiţi că am zeci de solicitări şi din celelalte zone ale oraşului, în care se cer patrule, că-i în parc, că-i în părculeţele de joacă de nu ştiu unde, că e pe aleea nu ştiu care... şi nu facem faţă şi atunci să nu poată spună cineva că nu sunt luate măsuri în zona Centrului Vechi când, repet, 38% din efective merg într-o zonă pentru a combate 0,6% infracţionalitate", a susţinut primarul Cătălin Flutur.

Mai mult, oficialul i-a acuzat pe reprezentanţii rromilor de lipsă de autoritate în faţa propriei etnii.

"Nu mai aveţi acei lideri, cei bătrâni, bulibaşa... am vorbit şi eu cu foarte mulţi din cei vechi, şi cu voi am vorbit. Generaţiile astea mai noi nu mai au respectul pe care l-aţi avut dumneavoastră când eraţi tineri faţă de cei bătrâni. Iar cei bătrâni degeaba ar vorbi cu generaţia asta nouă pentru că s-au întâmplat schimbări, mai multă informaţie, mai mult teribilism. Măsurile care se iau în Centrul Vechi s-au luat dintotdeauna şi preponderent am insistat, şi mă duc la ordinul Prefectului de anul trecut, când cele trei instituţii (Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie Locală, n.r.) importante, inclusiv Primăria, au avut un plan de măsuri", a adăugat Cătălin Flutur.

Mai mult, primarul a reamintit că în 2010 s-a eliberat Centrul Vechi pentru a se face lucrările de reabilitare cu fonduri europene.

"O treime din locuinţe a fost transformată în locuinţe de serviciu şi am spus că aducem actori, să-i înveselească, aducem poliţişti locali, care să-i calmeze, mai aducem ce mai avem prin Primărie. Vine luna noiembrie 2012 pentru că celelalte două treimi au fost mutaţi la loc, adică rromii. Întreb a cui a fost decizia? A fost bună. Dar era un moment T0 în care se putea face ceva, puteau să fie mutaţi în altă parte, şi acum am procese cu unii că nu i-am mutat înapoi că nu au mai avut loc. Nu ştiu cine i-a dus înapoi dar vinovat pare a fi altcineva. Ce măsuri am mai putea lua decât să mutăm Poliţia Locală acolo, să vină dimineaţa la 8, apoi la amiază, apoi seară, ei se foiesc. Să fie văzuţi cu casca pe cap de trei ori pe zi... bănuiesc că nu ar mai sta acolo, se vor muta în spate, pe Elena Rareş şi pe Vornic Boldur. Nu trece însă de Consiliul Local, ca o coincidenţă. Şi dintr-odată ne trezim că facem procese de intenţie, aşa, noi între noi, acceptăm partea de vină a doamnelor şi domnilor, dar nu-l vedem pe ăla cu doi pitbuli care fugăresc o familie, că, vezi Doamne, el locuieşte acolo. Şi ăla e un caz infracţional. Sunt şi nişte lucruri care trebuie văzute şi invers", a susţinut Cătălin Flutur.

Reamintim că şedinţa lunară a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a avut drept temă situaţia din Centrul vechi, după crima din 23 august, şi cea din Parcul Tineretului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...