Culturi agricole distruse de gheaţă! FOTO

Ploaia cu gheaţă care s-a înregistrat sâmbătă după-amiază în judeţ a distrus culturile agricole, făcând inutilă munca oamenilor.

Culturi agricole distruse de gheaţă! FOTO

   Foto: Facebook

Satul Horia, comuna Mitoc, a fost bătut de gheaţă iar culturile agricole de porumb, lucernă, floarea soarelui au fost culcate la pământ.

Sorin Scutariu, fostul viceprimar al comunei, povesteşte că a fost o rafală care nu a durat mai mult de zece minute dar care a distrus tot. "A plouat cam 25- 30 de litri pe metrul pătrat în zece minute şi a prins cam o rază de 500 de metri pe deasupra satului Horia. Pe unde a trecut, a ras tot, a distrus culturile 100%. Casele nu au fost afectate deloc", spune Sorin Scutariu. Comunele din jur nu au fost afectate de ploaia cu gheaţă- nici Avrămeni, nici Coţuşca. Zona Ripiceni a fost însă afectată de gheaţă, dar nu în aceeaşi măsură.

A fost afectată însă comuna Pomârla, acolo unde "boabele" de gheaţă erau de mici dimensiuni dar dese, acoperind solul în doar câteva minute.

De remarcat este, însă, succesiunea de fenomene meteorologice rare care au afectat teritoriul judeţului Botoşani în ultimele zile.

Furtuna supercelulară de vineri după-amiază, care şi-a făcut simţită prezenţa printr-un formaţiune de tip tornadă, a fost urmată sâmbătă de furtuni în reprize ce s-au înregistrat în mai multe comune din judeţ, dar şi în municipiul Botoşani. Precipitaţii abundente, însoţite de tunete, grindină de dimensiuni mici şi medii precum şi risc de inundaţii pe Başeu şi Jijia şi în bazinul Stânca- Costeşti s-au succedat în doar câteva ore.

Precipitaţiile au venit însă pe un sol care deja suferea din cauza secetei, măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie indicând faptul că seceta pedologică moderat era deja instalată pe jumătatea de nord a judeţului. Specialiştii au subliniat în repetate rânduri că seceta nu se repară cu câteva zeci de litri de apă pe metrul pătrat căzute în câteva minute, ci cu ploi liniştite, întinse pe mai multe ore, care să dea timp pământului să absoarbă cantitatea de apă.

Fotografiile cu distrugerile cauzate de grindină au fost postate pe contul de Facebook al Ştiri.Botoşani.Ro de o cititoare.

Grindină Horia- Mitoc


Grindină Pomârla


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Toamna s-a instalat la Botoşani, aducând frigul! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

astăzi, 08:04
1164

La Botoşani, toamna a început să se manifeste cu ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, înregistrate săptămâna trecută. În această săptămân...

Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

Joi, 21 Septembrie 2017
1225

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Platon, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, a cerut ajutorul autorităţilor judeţene de a lu...

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
5119

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...