Culturi agricole distruse de gheaţă! FOTO

Ploaia cu gheaţă care s-a înregistrat sâmbătă după-amiază în judeţ a distrus culturile agricole, făcând inutilă munca oamenilor.

Culturi agricole distruse de gheaţă! FOTO

   Foto: Facebook

Satul Horia, comuna Mitoc, a fost bătut de gheaţă iar culturile agricole de porumb, lucernă, floarea soarelui au fost culcate la pământ.

Sorin Scutariu, fostul viceprimar al comunei, povesteşte că a fost o rafală care nu a durat mai mult de zece minute dar care a distrus tot. "A plouat cam 25- 30 de litri pe metrul pătrat în zece minute şi a prins cam o rază de 500 de metri pe deasupra satului Horia. Pe unde a trecut, a ras tot, a distrus culturile 100%. Casele nu au fost afectate deloc", spune Sorin Scutariu. Comunele din jur nu au fost afectate de ploaia cu gheaţă- nici Avrămeni, nici Coţuşca. Zona Ripiceni a fost însă afectată de gheaţă, dar nu în aceeaşi măsură.

A fost afectată însă comuna Pomârla, acolo unde "boabele" de gheaţă erau de mici dimensiuni dar dese, acoperind solul în doar câteva minute.

De remarcat este, însă, succesiunea de fenomene meteorologice rare care au afectat teritoriul judeţului Botoşani în ultimele zile.

Furtuna supercelulară de vineri după-amiază, care şi-a făcut simţită prezenţa printr-un formaţiune de tip tornadă, a fost urmată sâmbătă de furtuni în reprize ce s-au înregistrat în mai multe comune din judeţ, dar şi în municipiul Botoşani. Precipitaţii abundente, însoţite de tunete, grindină de dimensiuni mici şi medii precum şi risc de inundaţii pe Başeu şi Jijia şi în bazinul Stânca- Costeşti s-au succedat în doar câteva ore.

Precipitaţiile au venit însă pe un sol care deja suferea din cauza secetei, măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie indicând faptul că seceta pedologică moderat era deja instalată pe jumătatea de nord a judeţului. Specialiştii au subliniat în repetate rânduri că seceta nu se repară cu câteva zeci de litri de apă pe metrul pătrat căzute în câteva minute, ci cu ploi liniştite, întinse pe mai multe ore, care să dea timp pământului să absoarbă cantitatea de apă.

Fotografiile cu distrugerile cauzate de grindină au fost postate pe contul de Facebook al Ştiri.Botoşani.Ro de o cititoare.

Grindină Horia- Mitoc


Grindină Pomârla


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Botoşani: Tragedie fără sfârşit! La zece luni de la moartea bebeluşului lor, părinţii încă îi caută pe vinovaţi! Ce indică necropsia

Vineri, 28 Iulie 2017
8567

În septembrie anul trecut, la 30 de ore de la naştere, un bebeluş murea în Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavrmati. S-a spus că decesul a fost cauzat de o br...

Semnal de alarmă tras de Curtea de Conturi în privinţa lucrărilor de viabilizare a drumului către Iaşi, prin Prăjeni!

Joi, 27 Iulie 2017
1459

Nu este vorba doar de un litigiu, ci de patru: patru procese, din care trei suspendate până la finalizarea celui în care Curtea de Conturi a sesizat plăţi efectuate cu ocolirea legii....

Bani pentru lână! Crescătorii botoşăneni de oi, invitaţi să intre în programul ajutorului de minimis

Miercuri, 26 Iulie 2017
1493

Astfel, pentru a beneficia de acest ajutor, crescătorii de oi trebuie să se înregistrezela Direcţia Agricolă cu mai multe documente, printre care atestatul de producător, dovada că exploat...