De ce recomandă nutriționiștii să înlocuiți pâinea cu mămăligă!

De ce recomandă nutriționiștii să înlocuiți pâinea cu mămăligă!
Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti "prietenul intestinului subţire". Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave.

Potrivit doctorulzilei.ro, in privința numărului de calorii, literatura de specialitate a stabilit că 100 de grame de mămăligă conțin doar 100 de calorii, adică la jumătate față de cât am primi din partea aceleiași cantități de pâine pe care o consumăm. În plus, preparatul pe bază de porumb oferă organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.

"În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidrați complecși. Mă interesează și faptul că are conținut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niște studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut și chiar un efect prebiotic", a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit pentru Super-Hrana.ro.

Diferența dintre pâine și mămăligă este dată de absența glutenului. Glutenul este o proteină care are și beneficii dar din păcate vine și cu un aport însemnat de riscuri.

"Pentru că tot e la mod alimentația fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane. În boabele de porumb există mulți carotenoizi (de unde și culoarea galbenă), pigmenți din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare, mămăliga face bine la piele și la vedere iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal. Ca și calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deși 100g mămăligă au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e ușoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiți că 3 linguri corespund unei felii. Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel", a adăugat nutriționistul Mihaela Bilic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
92

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

Joi, 9 Mai 2024
52

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

Joi, 9 Mai 2024
127

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...