Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentru examenele de profil tehnic, cum ar fi Informatică sau Tehnologia Informației. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași organizează meditații pentru examenul de Limba și Literatura Română, inclusiv analiza operelor literare și gramatică, dar și cursuri pentru examenele de Limbi străine (engleză, franceză, germană), cu accent pe vocabular și comunicare. Totodată, elevii de clasa a XII-a s-au putut înscrie gratuit la workshop-uri online de pregătire pentru proba de Sociologie din examenul de Bacalaureat 2024 până marți, 7 mai, prin formularul online. Acestea sunt organizate de Departamentul de Sociologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și se desfășoară în perioada 8 mai - 5 iunie.
Din 4 martie, profesorii de la Universitatea Transilvania din Brașov oferă gratuit cursuri de pregătire pentru Bacalaureat la Matematică și Informatică, Limba și literatura română, precum și în premieră, la Limba și literatura germană. La rândul ei, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca are cursuri pentru examenul de Limba și Literatura Română și pentru examenele de Limbi străine (engleză, franceză, germană), în timp ce Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pune la dispoziție meditații pentru pregătirea examenelor de Matematică și Fizică.
Și acestea sunt doar câteva exemple. Meditațiile oferite de cadrele universitare sunt fie online, fie în sistem hibrid, fie în sălile de curs ale universităților.
România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare. Concret, în țara noastră doar 17,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani au studii superioare, potrivit unui raport Eurostat.
„E foarte bună inițiativa universităților, având în vedere că în România numărul studenților a scăzut de la 900.000 la 450.000, adică la jumătate, în ultimii 10-15 ani. Universitățile sunt în căutare disperată de studenți. Fac bine mai ales pentru copii care nu au bani de meditații, pentru că cei care fac săptămânal pregătire de la începutul anului, îmi închipui că nu mai sunt interesați”, consideră expertul în educație Ștefan Vlaston.
Continuarea pe adevarul.ro