MAI a aprobat STAREA DE ALERTĂ în județul Botoșani, din cauza secetei! Vezi ce se întâmplă!

MAI a aprobat STAREA DE ALERTĂ în județul Botoșani, din cauza secetei! Vezi ce se întâmplă!
Situație fără precedent în județul Botoșani! Ministerul Afacerilor Interne a aprobat, la solicitarea autorităților județene, declararea stării de alertă din cauza secetei pentru un număr de 35 de unități administrativ-teritoriale de pe raza județului, fiind pentru prima dată când se declară o astfel de stare la Botoșani.

Starea de alertă a fost instituită, pentru o perioadă de 30 de zile, în orașul Flămânzi, cu satul Chițoveni și Prisăcani și în orașul Darabani, precum și în comunele Adășeni, Avrămeni, Bălușeni, Blândești, Cândești, Cristinești, Concești, Coțușca, Dângeni, Dimăcheni, Drăgușeni, George Enescu, Gorbănești, Lozna, Havârna, Hănești, Hilișeu-Horia, Ibănești, Manoleasa, Mihăileni, Mihălășeni, Mitoc, Nicșeni, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Stăuceni, Șendriceni, Știubieni, Tudora, Văculești, Viișoara, Vlădeni și Vlăsinești.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoşani s-a întrunit, luni, pentru a aproba măsurile care pot fi luate pe perioada în care este declarată stare de alertă, această situație putând fi prelungită. 

Una dintre măsurile care se iau în situația de stare de alertă este asigurarea transporturilor de apă potabilă și menajeră în zonele afectate de secetă prin mijloace proprii sau încheierea unor contracte de prestări servicii cu operatori economici care îndeplinesc condițiile de legalitate, precum și elaborarea în regim de urgență a unor note de fundamentare și devize de lucrări pentru estimarea fondurilor necesare construirii sau realizării de puțuri de mare adâncime pentru completarea și asigurarea volumului de apă pentru comunitățile afectate.

O altă măsură privește achiziționarea de bazine de mare capacitate în vederea stocării apei rezultată din fântânile de mare adâncime pentru asigurarea stocului de apă minim în colectivități, elaborarea la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale a unui plan privind modul de alimentare cu apă a comunității cu stabilirea clară a responsabilităților factorilor cu atribuții privind treptele de diminuare a debitelor resurselor de apă în scopul folosirii judicioase a resursei la dispoziție, dar și urgentarea implementării master planului în județul Botoșani pentru alimentare cu apă ca sursă de alimentare din acumularea Stânca Costești.

Totodată, o altă măsură se referă la demararea lucrărilor necesare înființării unei organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, în amenajarea Horia-Manoleasa, pentru aproximativ 1.000 de hectare și repunerea în stare de funcționare a sistemelor de irigații, dar și urgentarea finalizării lucrărilor la sistemele de alimentare cu apă aflate în execuție, punerea în funcțiune a instalațiilor de alimentare din rezervă de apă subterană sau din alte surse, executarea de lucrări de curățire și adâncire a albiilor în zona captărilor, scoaterea din funcțiune parțial sau total a unor instalații productive corelat cu debitele restricționate când situația o impune, limitarea la valorile restricționate a debitelor prelevate din sursele de apă.

Col. Cristian Amarandei, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoşani, a mai precizat că pe perioada cât este stare de alertă se interzice arderea resturilor vegetale și a miriștilor.

De asemenea, se permite pășunatul pe suprafețele împădurite, cu acordul autorităților silvice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
4

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
45

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
28

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...