DSP l-a luat pe NU în brațe în ceea ce privește autorizarea Sanatoriului de la Podriga! "Dacă e o problemă cu apa, înseamnă că tot oraşul Săveni este în pericol", spune prefectul!

DSP l-a luat pe NU în brațe în ceea ce privește autorizarea Sanatoriului de la Podriga! "Dacă e o problemă cu apa, înseamnă că tot oraşul Săveni este în pericol", spune prefectul!
În zadar au încercat reprezentanții Instituției Prefectului, cei ai Consiliului Județean Botoşani și ai Sanatoriului de Neuropsihiatrie de la Podriga să obțină unele răspunsuri de la reprezentantul Direcției de Sănătate Publică (DSP), prezent luni la ședința Comisiei de Dialog Social, în care s-a discutat situația Sanatoriului rămas fără finanțare, după ce DSP a refuzat să îl reautorizeze sanitar.

Deși au venit cu argumente și articole de lege referitor la cum ar putea fi rezolvată problema extrem de delicată de la Podriga, medicul Felicia Beleca, șefa Departamentului de supraveghere sanitară, delegată să participe la această întâlnire în locul directoarei Silvana Tudorache, a fost extrem de categorică și a repetat aproape obsesiv că "la Podriga nu se poate da autorizație pentru sanatoriu atâta timp cât apa este neconformă".

Nu a știut însă ce să răspundă când a fost întrebată de ce s-au dat autorizații de funcționare la celelalte instituții din Săveni care folosesc apă din aceeași sursă, spunând că ea s-a ocupat doar de Podriga.

Daniel Bulboacă, președintele Cartel Alfa, a acuzat Direcția de Sănătate Publică de discriminare.

"Sperăm să rezolvăm grava problemă cu care se confruntă Sanatoriul de Neuropsihiatrie din Podriga, având în vedere că Direcția de Sănătate Publică refuză în continuare să elibereze autorizația de funcționare. Aș dori să aflu care este motivul pentru care DSP discriminează instituțiile publice în condițiile în care pentru aceeași sursă de apă a primit autorizație inclusiv secția exterioară a Spitalului Mavromati din Săveni, inclusiv școlile, și alte instituții, aceeași sursă de apă o folosesc toți locuitorii din Săveni și dintr-odată ne trezim că sănătatea pacienților și angajaților de la Podriga este pusă în pericol pentru că turbiditatea apei nu are valorile normale. Suntem în imposibilitatea de a deconta serviciile prin CAS, salariații riscă să nu își primească salariile și există riscul de a se închide unitatea. O autorizație provizorie se putea elibera, un termen de conformare se putea acorda? Nu înețelegm care este motivul pentru care DSP a refuzat să elibereze aceste documente", a spus Daniel Bulboacă.

Au urmat mai bine de 20 de minute în care medicul Felicia Beleca a oferit explicații, neuitând să menționeze de mai multe ori că "DSP nu face decât să respecte legea" și că se gândește la sănătatea pacienților și prin măsura de a nu da autorizație previne apariția unei epidemii hidrice.

"Noi facem evaluarea riscului pentru sănătatea publică și din analiza documentației și analiza la fața locului a obiectivului am concluzionat că se respinge solicitarea de autorizare sanitară întrucât elementul principal care a fost neconform, apa potabilă, față de legislația în vigoare împiedică eliberarea autorizației sanitare. La data analizei apei, în cadrul procedurii de autorizare, apa a fost neconformă la doi parametri, oxidabilitate și turbiditate, cu valori destul de mari, cu care ne-am întâlnit foarte rar în anii în care acești parametri au fost în perioadă de tranziție. Noi ne-am făcut treaba, am prevenit riscul de epidemii hidrice, am constatat în anumite perioade din 2010 până în 2015 că sunt anumite neconformități la oxidabilitate și turbiditate mai ales în perioada caldă cu ușoare depășiri, dar anul acesta aceste depășiri au fost mult mai mari. Am trimis adresă către operatorul de apă să înștiințeze populația că apa nu prezintă risc de epidemie hidrică, dar nu este potabilă, poate fi folosită doar în scop menajer, iar Nova Apaserv ne-a transmis că de la 1 septembrie apa va avea calitatea corespunzătoare", a spus medicul Felicia Beleca.

Liderul Cartel Alfa a întrebat de ce DSP-ul nu acceptă varianta furnizării apei din cisterne sau recipiente în condițiile în care în scurt timp alimentarea se va face de pe noua rețea.

“Orice altă variantă decât o asigurare continuă la robinet a apei înseamnă asumarea responsabilității de către DSP prin monitorizare. Din trei în trei zile ar trebui să mergem să verificăm apa din cisternă dacă este conformă ori nu ne permite personalul să facem așa ceva, legea nu ne permite să dăm o autorizație pe o aprovizionare cu apă din cisternă", a fost răspunsul dat de reprezentantul DSP, care a ținut să le spună celor prezenți la ședință că au fost nopți în care nu a dormit sau a trebuit să stea peste program la serviciu pentru a lua cea mai bună decizie, în scopul protejării elor de la Sanatoriul Podriga.



Prefectul Dan Nechifor a reproșat celor de la DSP că nu au făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru a preveni situația de la Podriga, în condițiile în care cei de la sanatoriu au depus din timp documentația pentru reautorizare, iar DSP cunoaște problemele cu apa de la Săveni de mult timp. 

“Facem lucrurile tardiv și nu ne asumăm răspunderea. Eu am pus întrebări la Ministerul Sănătății, să vedem dacă avem o problemă în orașul Săveni și tot ce înseamnă localitățile care preiau apă din acumularea de la Negreni. După cum observ la dvs., după 60 de zile vă dați seama că trebuia să întrebați la Minister și poate reușim să obținem autorizație. Dacă e o problemă cu apa, înseamnă că tot oraşul Săveni este în pericol. Sunt copii, sunt oameni care se folosesc de aceeaşi apă. Am lansat eu întrebările, nu mai întrebați dvs.", a precizat prefectul Dan Nechifor.

“Foarte bine!", a spus la rândul ei Felicia Beleca, când prefectul a spus că s-a adresat Ministerului Sănătății. Angajata DSP a spus că va întreba la Minister dacă poate fi acceptată varianta alimentării cu apă din cisterne, fiind o situație excepțională. "Dvs. sunteți Ministerul Sănătății în teritoriu", a fost remarca prefectului. 

La finalul ședinței, vizibil enervată, Beleca a spus că nici nu a știut când a fost trimisă la Prefectură care este subiectul ședinței, pentru că dacă ar fi fost informată ar fi venit cu documente.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
35

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
209

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...