Angajații să lucreze doar 6 ore în ziua de vineri, iar săptămâna de lucru să fie redusă la 38 de ore

Angajații să lucreze doar 6 ore în ziua de vineri, iar săptămâna de lucru să fie redusă la 38 de ore
Toți salariații ar putea beneficia în viitor de scurtarea cu 2 ore a săptămânii de lucru, prin stabilirea unui program redus de 6 ore pentru ziua de vineri. Prevederile se regăsesc într-o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii, care are scopul de a aduce România la media europeană de ore săptămânale lucrate și a diminua riscul de accident vascular-cerebral printre angajați, arata Profitr.ro.

Propunerea legislativă stabilește ca pentru salariații angajați cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă să fie de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea să fie de doar 6 ore.

Durata totală de lucru ar scădea astfel de la 40 de ore la 38 de ore pe săptămână, fără să afecteze salariile aflate în plată, conform proiectului.

În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, angajatorii vor avea libertatea de a opta și pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea însă a duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern al companiei sau instituției.

Parlamentarii arată că scopul propunerii legislative este de a sprijini salariații în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, dar nu în detrimentul productivității muncii.

Parlamentarii mai amintesc și faptul că în Suedia a fost lansat, în 2014, un proiect privind reducerea programului zilnic de lucru de la 8 ore la 6 ore, iar proiectul a fost implementat cu succes la angajații de stat din Goteborg. De asemenea, și în Franța au fost luate măsuri privind reducerea duratei săptămânii de ucru la 35 ore cu flexibilizarea timpului de muncă și fără diminuări salariale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
22

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
33

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
74

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...