Scandal naţional din cauza unui proiect implementat şi la Botoşani!

Scandal naţional din cauza unui proiect implementat şi la Botoşani!
Violenţa domestică este o problemă cu care România se confruntă din istorie însă nici acum, în secolul XXI, nu s-a găsit o soluţie pentru atenuarea fenomenului. În ţara noastră, la fiecare 30 de secunde, o româncă este lovită de partenerul de viaţă, situaţia fiind la fel în toate judeţele, inclusiv la Botoşani.

La finalul lui 2014, Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați din Ministerul Muncii lansa, alături de partenerul său Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", lansa proiectul "START – O viață de calitate în siguranță!". Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene, obiectivul fiind "acela de a dezvolta măsuri integrate de abordare sistemică națională pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane", după cum se arată pe site-ul Ministerului Muncii.

Despre proiect

Proiectul, cu o valoare de 170 de milioane de lei (!!!), se adresa unui grup țintă de 10.050 persoane, din care 4.000 victime ale violenței domestice, 1.000 copii în situații de risc, 50 victime ale traficului de persoane, 3.000 experți din cadrul structurilor publice care au responsabilități în prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane și/sau interacționează cu victime, 500 manageri și 500 persoane din cadrul autorităților publice locale și centrale.

La Botoşani, proiectul a fost implementat în a doua jumătate a anului trecut şi a presupus formarea a 25 de femei din judeţ- funcţonari publici, asistenţi sociali din diferite primării din judeţ, profesori, psihologi şcolari, jurişti, asistenţi social din spital şi asistenţi medicali comunitari în privinţa tehnicilor de negociere, de intervenţie şi de sprijinire a persoanelor afectate de violenţa domestică.

La nivel naţional, însă, a existat şi o componentă financiară. După cum scrie cotidianul "Independentul" din Ialomiţa, "au fost identificate și integrate în cadrul proiectului 1000 de potențiale beneficiare din mai multe județe ale României, printre care și Ialomița. Activitățile derulate s-au desfășurat pe parcursul unui an, proiectul finalizîndu-se la sfîrșitul lunii decembrie 2015. Cu o valoare de peste 170 milioane de lei, bani oferiți integral de Uniunea Europeană, inițiatorii proiectului au reușit să creeze un sistem prin care să fraudeze fondurile oferite, pînă la ultimul leu".

Dacă au existat femei care au primit banii, altele au participat la proiect şi nu au primit banii, considerându-se nedeptăţite în comparaţie cu beneficiarele care, după cum spun chiar ele, i-au investit în îmbunătăţiri.

"Eu mi-am cumpărat o mobilă de bucătărie, mi-am luat o mașină de spălat automată, mi-am luat o ușă la dormitor, că aveam una vai de mama ei, și niște vată de sticlă de pus în pod". Practic, banii ce urmau să fie o plasă de siguranţă pentru femeia care părăseşte domiciliul în care este abuzată au fost folosiţi pentru o mobilă, o maşină de spălat, chiar nişte vată de sticlă pentru izolarea podului. Şi atunci, ne întrebăm, legitim, unde e abuzul?

"Cu acordul inițiatorilor, femeile au semnat pe proprie răspundere faptul că sînt abuzate de soți, primind în schimb cîte 6000 de lei. Banii ar fi trebuit să le asigure "startul" unui trai decent, departe de bărbații agresori. Însă, beneficiarele au preferat să-i cheltuiască după nevoile pe care le aveau. Multe dintre ele și-au decorat locuințele sau i-au investit în obiecte de uz casnic", se arată în "Independentul". (Articolul integral aici )

Mai mult, în alte judeţe, unele femei care ar fi trebuit să primească cei 6.000 de lei nu i-au mai primit, astfel că au făcut plângeri la Prefecturi şi la Poliţie, reclamând că au fost înşelate (Vezi aici)

Ce s-a întâmplat la noi

Am fost interesaţi să aflăm dacă această componentă financiară a existat şi la Botoşani, în sensul oferirii sumei de 6.000 de lei botoşănencelor care sunt victime ale violenţei domestice, în scopul începerii unei vieţi noi, departe de ameninţări şi agresiuni.

Maria Huţu, inspector de specialitate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului şi promotor al proiectului, spune că deşi ar fi fost cazuri pentru care sprijinul financiar s-ar fi impus, managerii proiectului nu au pus Botoşaniul printre judeţele în care s-a aplicat această măsură, a ajutorării financiare.

"Acest sprijin se referea inclusiv la servicii sociale, inclusiv consiliere psihologică şi acolo unde existau probleme de genul că soţii, partenerii nu se mai puteau înţelege deloc, se intervenea cu partea financiară- ori se închiria o locuinţă, fie se căuta un serviciu, depinde de fiecare situaţie. La Botoşani, noi am mers pe consiliere psihologică, asistenţă socială şi tot ce ţine de mediere a conflictelor între soţi între copii şi părinţi, între socri şi gineri şi nurori, explică Maria Huţu.

Altfel spus, în judeţ victimele abuzurilor, cele identificate de promotori, nu au beneficiat de bani, în schimb cei care au participat la cursurile de calificare- da.

"La noi nu au fost bani, noi am avut doar fonduri direcţionate de la Agenţie pentru formarea profesională a persoanelor de sprijin. Pe Botoşani au fost 150 de beneficiari care au participat la cursuri de tehnicieni în egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Am avut şi noi cazuri, am insistat să ni se acorde şi nouă fonduri pentru că sunt atâtea cazuri în judeţ, dar nu ni s-au acordat. Împreună cu specialiştii DGASPC şi cei ai Spitalului de Copii, am rezolvat câteva cazuri prin mediere, negociere şi acordul victimei. Chiar am scos victime din mediul abuzator şi ele sunt în continuare monitorizate de DGASPC şi voluntari în domeniu", declară Maria Huţu.

În loc de concluzii, regrete

Concluzia este uşor de tras: o problemă atât de gravă ca violenţa domestică este în atenţia tuturor factorilor de decizie din conducerea ţării, care încearcă să "mişte" lucrurile, însă nu în direcţia pe care o considerăm firească. Cu cele 170 de milioane de lei cheltuite pentru un proiect care nu a schimbat nimic se puteau construi adăposturi pentru femeile agresate, se putea finanţa parţial şi la modul serios un start într-o "viață de calitate în siguranță". Însă nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, astfel că victimele abuzurilor rămân victime, abuzatorii rămân abuzatori, iar banii se aruncă în vânt.

Citiţi şi: START- O viaţa de calitate în siguranţa! 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
717

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
332

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
97

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...