Bătaia de joc în urma căreia un om riscă să moară la Botoşani!

Bătaia de joc în urma căreia un om riscă să moară la Botoşani!
Ne batem joc, suntem ironici şi nu ţinem cont că preţul glumei noastre poate fi o viaţă. Undeva gluma ar trebui să se oprească, numai că acest lucru nu se întâmplă, o dovadă fiind apelurile false cu care punem pe jar serviciile de Urgenţă.

Deşi mai puţine de la an la an, numărul apelurilor false la serviciul unic de urgenţă 112 se menţine ridicat, după cum arată statistica la nivel naţional a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Dacă în 2006, numărul acestora era de 32,3 milioane, în 2015, acesta a scăzut până până la 9,6 milioane de apeluri. Asta în condiţiile în care numărul total de apeluri la 112 în 2015 a ajuns la 15,5 milioane (cam cât populaţia României cu vârste între 0-59 de ani, potrivit Institutului de Statistică).

Scenarii care nu contrazic realitatea

Traducând cifrele, imaginăm următorul scenariu: o persoană face o glumă proastă şi sună la 112, susţinând că în comuna Răuseni, un bărbat şi-a luat întreaga familie la bătaie, soţia însărcinată cu al cincilea copil fiind în pericol medical. Spre adresa indicată pornesc echipaj de Ambulanţă cu medic, jandarmi şi poliţişti, care bat drumul (prost, de altfel) mai bine de 50 de kilometri ca să ajute. Ajunşi acolo, constată că familia respectivă nici nu există, iar toată tevatura a fost doar o glumă proastă.

În tot acest timp pierdut, o nenorocire chiar are loc în municipiul Botoşani, acolo unde, într-un apartament din Parcul Tineretului are loc o explozie urmată de incendiu, în urma căreia două persoane mor, 20 de persoane ajung la spital, alte 30 primesc ajutor medical la faţa locului. Cam câte echipaje de ambulanţă, poliţişti şi jandarmi ar fi necesare acolo, unde chiar se întâmplă ceva cu adevărat grav? Cu cât ar fi ajutat acel echipaj cu medic trimis aiurea la Răuseni acolo, în Parcul Tineretului? E un scenariu, însă parte din el chiar s-a întâmplat în vara trecută.

Sau un apel la 112 arată că un om este întins pe drumul naţional 29, cel mai probabil mort în urma unui accident rutier. Un echipaj de Ambulanţă pleacă spre Ungureni, acolo unde s-ar afla respectiva persoană. În acelaşi timp, însă, o mămică disperată, din Curteşti, sună la 112 şi cere ajutor medical pentru bebeluşul care s-a înecat cu lapte şi nu mai respiră, devenind cianotic. Numai că în staţia de Ambulanţă de la Botoşani nu mai este nicio autosanitară, toate fiind chemate la solicitări, inclusiv cea plecată cu medic şi asistent la Ungureni, unde nu este niciun om căzut în drum, ci doar o păcăleală. Astfel, viaţa bebeluşului este pusă în pericol de un inconştient care s-a gândit să se distreze pe seama unor oameni de care depinde salvarea.

Cifrele botoşănenilor

Vă imaginaţi însă că în luna decembrie 2015, numai în judeţ s-au înregistrat 18.101 apeluri false la 112, adică aproape trei sferturi (73,05%) din totalul apelurilor întregii luni- 24.779. Spre comparaţie, în judeţul Cluj, în decembrie 2015, din cele 41.658 de apeluri la 112, 19.856 apeluri au fost false, adică 47,66%. Clujenii sunt, potrivit statisticii, cei mai serioşi la acest capitol, numărul apelurilor false fiind cel mai mic din întreaga ţară. Ce s-ar fi întâmplat dacă la fiecare apel fals, un altul, cât se poate de real, anunţa o tragedie?

Refuzăm să înţelegem sensul serviciului 112?

De fiecare dată autorităţile au făcut apel la înţelegerea oamenilor şi la revenirea în realitate, s-au dat amenzi, au fost deschise dosare penale. Prea puţine însă şi nimeni nu a învăţat nimic din asta. Ba mai mult, sunt botoşăneni care şi-au făcut o "carieră" din a-şi bate joc de operatorii de la 112. Doi dintre ei sunt fraţi din Româneşti pe care personalul Serviciului Unic pentru Apeluri de Urgenţă îi recunosc de la primele vorbe rostite la telefon şi care au adunat amenzi- grămadă pentru toate apelurile pe care le-au făcut şi prin care anunţau ori că se otrăvesc, ori că se spânzură, ori ca să se plângă de diverse probleme a căror rezolvare sigur nu o găseau la 112. Au fost amendaţi, însă de plata efectivă a amenzilor nu s-a ocupat nicio autoritate, pe motiv că nu au cu ce să le plătească. Aşa că au fost lăsaţi "în plata Domnului".

Mai interesantă s-a crezut o tânără de 19 ani care la începutul anului trecut a sunat la 112 şi a susţinut că este sechestrată, ba chiar a lăsat operatoarea să aştepte la telefon să-i spună în ce zonă era ţinută împotriva voinţei sale, a coborât în faţa blocului şi a citit adresa la care se afla. A fost săltată de poliţişti şi amendată. Numai că amenzile pentru astfel de fapte sunt destul de reduse, între 100 şi 1.000 lei, iar numărul lor este destul de mic. În prima jumătate a anului au fost aplicate mai puţin de 200 de amenzi la peste 100.000 de apeluri false!

Majoritatea apelurilor alertează Ambulanţa

În altă ordine de idei, din cele 6.678 de apeluri reale, înregistrate la Botoşani în luna decembrie, mai bine de jumătate au fost direcţionate către dispeceratul Serviciului Judeţean de Ambulanţă- 4.319 (54,59%). Către Inspectoratul de Poliţie Judeţean au fost direcţionate 1.862 de apeluri (însemnând 23,54%), ISU- SMURD a preluat 1.445 de apeluri (18,27%) iar Inspectoratul Judeţean de Jandarmi- 285 de apeluri (3,60%).

În loc de concluzie 

Încheiem cu un scenariu adresat "glumeţilor". Imaginaţi-vă că mama dumneavoastră suferă o criză cardiacă. Sună la 112 şi cere ajutor pentru că viaţa ei este în pericol iminent. Numai că în staţie nu se găseşte niciun echipaj de Ambulanţă, ultimul plecând cu câteva minute înainte într-un colţ de judeţ, acolo unde a fost trimis de un alt "glumeţ" care s-a gândit să-şi bată joc de operatorii de la 112. Numai că nu operatorii vor suferi, ci dumneavoastră, alături de femeia care v-a dat viaţă şi care acum riscă să moară. Şi de ce? Din cauza unui gest pe care şi dumneavoastră l-aţi făcut într-un moment de plictiseală. Nu mai pare amuzant, nu-i aşa?

 

 

Spune-ne opinia ta