Decizia care provoacă teamă şi revoltă: 600 de sirieni vor fi "cazaţi" într-o celebră staţiune turistică din nordul României!

Decizia care provoacă teamă şi revoltă: 600 de sirieni vor fi "cazaţi" într-o celebră staţiune turistică din nordul României!
Nimeni nu ar fi crezut asta în urmă cu doar câteva zile. Ministerul de Interne a decis să amenajeze un centru pentru refugiaţi în una dintre staţiunile balneoclimaterice din nordul ţării. Aici, imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeana câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis.

Directorul General al Oficiului Roman pentru Imigrari, chestorul Nelu Pop, a fost în urmă cu două săptămâni la Tăşnad, în judeţul Satu Mare, pentru a inspecta viitorul centru pentru refugiaţi, iar la finalul vizitei şi-a dat acordul. Fosta unitate de jandarmi, închisă în urmă cu ceva ani, îndeplineşte toate condiţiile. Propunerea a fost înaintată conducerii Minsiterului de Interne, iar ministrul Petru Tobă a a făcut deja anunţul oficial, scrie voceatransilvaniei.ro.

Fosta unitate militară avea dormitoare pentru 600 de persoane, o bucătărie şi sală de mese pe măsură, săli pentru cursuri unde ar putea fi improvizată o şcoală pentru copiii imigranţilor, un minispital, locuri pentru sport. Chiar şi o piscină cu apă termală.
 
La Tăşnad ar veni migranţii repartizaţi României prin cota stabilită la nivelul Uninii Europene. România ar urma să primească într-o primă fază 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului de cote aprobat de Consiliul JAI. Astfel, sirieni aflaţi acum în state din Occident ar urma să fie găzduiţi, măcar temporar, la Tăşnad, Câmpulung Muscel, Bumbeşti-Jiu (centre ce ar urma să fie amenajate), precum şi la cele deja existente din Bucuresti, Şomcuta Mare, Rădăuţi, Galaţi, Timişoara şi Giurgiu.

Aici, imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeana câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis.

Primarul Tăşnadului, Vasile Mitraşca, este nemulţumit că autorităţile locale nu au fost consultate înainte de luarea unei asemenea decizii: "Aş fi dorit să fim şi noi consultaţi pentru a putea întreba la rândul nostru populaţia dacă este de acord. Poate ne va aduce şi beneficii pe termen lung, dar locuitorii oraşului sunt rezervaţi. Mai ales că au văzut ce s-a întâmplat în alte state din Occident. Un orăşel atât de mic să fie asaltat de 5-600 de imigranţi…".

Îngrijorarea sa este amplificată şi de faptul că fosta unitate de jandarmi se află chiar în apropierea ştrandului termal, fapt ce ar putea îndepărta turiştii. "Faptul că tabăra ar fi amplasată lângă ştrand este un alt motiv de îngrijorare. Deocamdată este multă reticenţă. A fost o discuţie cu Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă de a face aici un centru de instrucţie pentru Transilvania, iar acum ne-am trezit că în ultima şedinţă de Guvern s-a aprobat un centru pentru migranţi", a mai declarat primarul.

Vasile Mitraşca spune că fosta unitate de jandarmi se află încă în stare bună, unul din cele două pavilioane putând fi funcţional cu investiţii minime în maxim o lună. Pentru al doilea pavilion ar fi nevoie de investiţii mai importante, dar se pare că banii sunt deja prevăzuţi în bugetul pe 2016.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
101

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
432

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
158

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...