ATENŢIE! Nu toti angajatii IT sunt scutiti de la plata impozitului pe venit, ci doar cei care ocupa anumite functii

ATENŢIE! Nu toti angajatii IT sunt scutiti de la plata impozitului pe venit, ci doar cei care ocupa anumite functii
Procedura de acordare a scutirilor de impozit pe venit angajatilor IT a fost modificata printr-un act normativ care a intrat deja in vigoare. Conform noilor reglementari, salariatii din acest sector vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit numai daca ocupa anumite functii, precizate expres de legislatie.

Ordinul Ministerului de Finante nr. 835/2015 inlocuieste vechiul cadru legal (Ordinul MFP nr. 1479/2013 - abrogat) care stabilea conditiile in care programatorii sunt scutiti de la plata impozitului pe venit.

Noul act normativ modifica modul in care se va face selectia informaticienilor ce beneficiaza de aceasta masura. Concret, arată Avocatnet.ro, incepand din 30 iunie, de cand Ordinul MFP nr. 835/2015 a intrat in vigoare, pentru a nu mai plati impozit pe venit, absolventii facultatilor de informatica trebuie sa ocupe una dintre cele opt functii reglementate de acest act normativ:

-Administrator baze de date
-Analist
-Inginer de sistem in informatica
-Inginer de sistem software
-Manager de proiect informatic
-Programator
-Proiectant de sisteme informatice
-Programator de sistem informatic


Anterior, in vechea reglementare, prevederile stabileau ca, pentru a beneficia de scutire, era necesar ca, pe langa ocuparea acestor functii, angajatii sa fi absolvit cu diploma si anumite specializari din domeniul IT, ca de exemplu: Automatica, Matematica, fizica sau chimie informatica,  Cibernetica, Contabilitate si informatica de gestiune etc.

In ceea ce priveste celelalte conditii care trebuie indeplinite pentru acordarea scutirilor nu exista modificari.

Astfel, in continuare, postul pentru care se acorda scutirea de impozit pe venit trebuie sa faca parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama anagajatorului, cum ar fi centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare.

In acelasi timp, angajatorul trebuie sa fi realizat in anul fiscal precedent si sa fi inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari.

In plus, ca si pana acum, angajatorul trebuie sa aiba unul dintre codurile CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Ce acte sunt necesare pentru scutirea de la plata impozitului pe venit?

Pentru incadrarea angajatilor in categoria celor care nu platesc impozitul pe venit sunt necesare urmatoarele documente justificative:

-actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
-organigrama angajatorului;
-fisa postului;
-copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata de pe foaia matricola, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma;
-contractul individual de munca sau copia legalizata a contractului individual de munca;
-statul de plata intocmit separat ;
-comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creare de programe pentru calculator;
-balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

Dosarul care cuprinde aceste documente se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului, se mai precizeaza in Ordinul MFP nr. 835/2015, care mai stabileste si ca incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit constituie responsabilitatea angajatorului.

Scutirea de impozit pe venit se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
6

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
29

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
380

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...