Autorii "furtului secolului" din Dorohoi, trimişi în judecată

Autorii "furtului secolului" din Dorohoi, trimişi în judecată
Opt dorohoieni  care au prăduit trei firme ale omului de afaceri Mihai Debeli din Dorohoi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, sub acuzaţia de furt calificat.

Cei opt sunt bănuiţi că au furat o parte din echipamente, pe care le-au vândut mai apoi la centrele de colectare a materialelor refolosibile. Furturile ar fi avut loc după ce societatea a intrat în lichidare, iar de paza unităţii s-a ocupat lichidatorul judiciar.

Cele trei firme din Dorohoi care au fost devalizate de hoţi în perioada 2011 – 2013 iar valoarea pagubelor stabilită de un expert tehnic judiciar atestat de Ministerul de Justiţie este estimată la peste un milion de euro. Furtul este cel mai mare înregistrat vreodată de Poliţia Dorohoi, fiind considerat "furtul secolului".

Pe lângă această pagubă imensă hoţii au reuşit să sustragă din sediul fabricii de sticlărie şi porţelan administrată de omul de afaceri Mihai Debeli şi calculatorul în care erau stocate cel puţin 40.000 de modele prototip şi creaţii a căror valoare nu poate fi cuantificată, ele fiind estimate de proprietar la peste două milioane de euro.

Clădirea devalizată face obiectul unui litigiu cu o firmă de leasing şi a fost evacuată şi sigilală de executori în 2010. Obiectul litigiului îl constituie doar clădirile celor trei firme, toate echipamentele şi bunurile din interior aparţinând firmelor. Culmea este, după cum susţine Mihai Debeli, că hoţii au distrus şi furat bunurile celor trei societăţi în timp ce poarta clădirii era permanent păzită de agenţii de pază angajaţi de noul proprietar al clădirii şi de un executor judecătoresc. Furtul şi distrugerile au fost constatate când Mihai Debeli a cerut să aibă acces în interior pentru a lua nişte documente contabile.

Atunci în prezenţa unei comisii s-a stabilit că sute de metri de cablu din cupru, sisteme electrice, motoare şi sisteme de automatizare de la diverse instalaţii au fost pur şi simplu tăiate, smulse şi furate.

Pentru că la acea dată omul de afeceri Mihai Debeli a estimat paguba la o cifră considerată exorbitantă pentru anchetatori, proprietarul a cerut părerea unui expert care a confirmat că paguba depăşeşte într-adevăr un milion de euro, fără a include aici şi faptul că sistemul în care era toată evidenţa contabilă a firmelor a fost furat plus prototipurile modelelor unicat realizate de-a lungul timpului în secţia de creaţie a fabricii.

În raportul de expertiză tehnică, specialiştii au consemnat că în atelierul de vitralii a fost constatată distrugerea cuptorului de décor de la care a fost furate cablurile de alimentare care au fost tăiate, panoul de comandă, elementele electrice, pompele de vid, plasmotroanele, calculatoarele şi bobinele. Hoţii au lăsat doar scheletul metalic şi cuva de depunere. În secţia de galvanizare au fost furate mai multe motoare şi transformatoare electrice, plus alte cabluri din cupru. Nici atelierul de tâmplărie nu a rămas intact, hoţii plecând de aici cu tot ce le-a ieşit în cale: maşini de rendeluit, motoare electrice, circulare, maşini de capsat, strungurile au fost decompletate şi un banzic. 

În timpul anchetei s-a luat în calcul şi varianta în care bunurile au fost luate chiar de proprietarul celor trei firme devalizate. Acest lucru a fost infirmat în anchetă datorită volumului mare de bunuri furate şi a greutăţii metalului sustras, transportul acestora neputând fi efectuat fără ca agenţii de pază plătiţi să observe. În plus Mihai Debeli nu avea acces în incinta societăţilor decât după ce în prealabil anunţa noul proprietar al imobilului cu care se află în litigiu despre intenţia sa, el primind aprobările de regulă după câtea zile de la solicitare.

“În ciuda pagubei imense şi a distrugerilor vreau să spun că fabrica de sticlă şi porţelan va fi redeschisă mai devreme sau mai târziu şi va produce din nou. Cred că organele de anchetă vor reuşi pe baza probelor să identifice şi să tragă la răspundere autorii. Nu vreau să acuz pe nimeni însă un asemenea furt nu putea fi făcut cu mâna goală sau cu roaba fără ca nimeni să observe nimic", declara atunci Mihai Debeli. El a mai precizat că toate aceste furturi au fost realizate după 2011 dată la care el a debranşat fabrica de la reţeaua electrică iar acest lucru era cunoscut doar de oamenii de la pază. Nimeni, susţine omul de afaceri, nu ar fi pus să taie cu flexul cabluri conectate la câteva mii de volţi fără să ştie că nu există riscuri.

Sursa: Opinia de Dorohoi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
57

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
16

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
47

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...