Oameni care te inspira: Succesul de peste noapte vine în 7 ani

Oameni care te inspira: Succesul de peste noapte vine în 7 ani

 SERGIU BIRIS  cariereonline.ro

Este creatorul site-ului Trilulilu si cofondator LiveRail! Uitându-se în spate, Sergiu Biriș își dă seama că a început de foarte tânăr să își descopere pasiunea şi să se slujească de ea pentru a construi mai întâi un business mic, apoi unele din ce în ce mai mari. În facultate era un student ca oricare altul. Faptul că a fost respins la primul interviu de angajare din viața lui nu l-a descurajat. A creat un site pe care utilizatorii să poată urmări fişiere video, să poată încărca filmuleţe create chiar de ei sau să asculte muzică. L-a numit Trilulilu (ca în expresia Trilulilu crocodilu’) şi l-a lansat. Biriș e cofondatorul LiveRail, oficial, firma românească din domeniul tehnologiei cu cel mai valoros exit din istorie: 500 de milioane de dolari, scrie cariereonline.ro.

De calculatoare a fost pasionat de când se știe. Avea 10 ani când verii lui şi-au cumpărat un PC 286, de care s-a îndrăgostit, pur şi simplu. Abia aştepta să se joace şi să înveţe lucuri noi. Imaginaţi-vă că acel PC avea mult mai puţină putere de calcul decât smartphone-urile din ziua de azi. Pasiunea lui s-a accentuat mai târziu când, pe la 16 ani, a început să ia contact cu internetul și să înveţe singur să construiască site-uri web. N-ar spune că a excelat la vreo materie în şcoală, însă a căutat să fie bun la acele lucruri de care era pasionat, fapt care s-a dovedit de ajutor mai târziu.

Drumul visat? Lumea fascinantă a "advertisingului"

Ce profesie își imagina că i se potriveşte? Voia să lucreze în Publicitate. Urmărea reclamele de la televizor şi își închipuia cât de interesant este procesul de creaţie din spatele lor. Îi admira mult pe oameni ca Bogdan Naumovici, care pe atunci lucra la Leo Burnett, pe care îl consideră şi astăzi unul dintre cei mai creativi publicitari de la noi.
După ce a învăţat să facă site-uri web, și-a imaginat că va deveni designer într-o agenţie de publicitate, şi chiar a fost la un interviu pentru un job, care s-a dovedit a rămâne și singurul interviu pe care avea să-l dea vreodată. A fost respins, pe motiv că nu avea skill-urile necesare.

Departe de a-l deziluziona, acest eşec l-a ambiţionat, așa că a decis să fie freelancer și să facă bani pe cont propriu. În scurt timp, avea propria agenţie web, iar mai târziu, coincidenţă sau nu, avea să obţină majoritatea veniturilor chiar din publicitate. În acest fel, a luat contact şi chiar a lucrat în nenumărate proiecte creative, chiar cu agenţiile de publicitate pe care le admira atât de mult. După ce a absolvit Facultatea de Studii Europene la Universitatea Babeş Bolyai în 2006, a urmat cursurile unui masterat în publicitate la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Cluj-Napoca.

De la Crocodilul-șef la CEO-ul Zonga

Pe Andrei Dunca îl știa din gimnaziu. Urmau aceeaşi şcoală în Gherla, localitatea în care s-au născut. Părinţii lor se cunoşteau, au fost colegi de liceu şi au avut ocazia să se întâlnească în diverse împrejurări. Mai târziu, când s-au mutat la Cluj, în timpul facultăţii, au reluat legătura şi au decis să lucreze împreună ca să dezvolte site-uri web. Dunca era un programator foarte bun, iar Biriș era bun la design, aşa încât, lucrând împreună, puteau crea proiecte bunicele pentru piaţa externă.

După câţiva ani de dezvoltat proiectele altora, și-au dorit să dezvolte produse proprii. S-au uitat la ce anume lipseşte din piaţa online din România, cam care ar fi oportunitatea şi potenţialul unui proiect.

"Ne-am dorit să creăm o comunitate în care utilizatorii români să poată încărca fişiere de orice fel, pe care să le împartă cu prietenii. Nu ne-am aşteptat deloc să aibă succesul pe care l-a avut. Cred că în mare parte s-a datorat unui produs bine făcut, bine localizat şi lansat la momentul propice pe piaţă, când nu existau alte astfel de proiecte. Sincronizarea a fost foarte bună".

Trilulilu are în prezent o echipă de 12 oameni, de la programatori şi designeri la echipa de vânzări de publicitate.

CITESTE MATERIAL COMPLET
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
20

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
22

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
28

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...