Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României”, se arată în HG 1.074/2021.
Mircea Fechet are în lucru un nou proiect de lege. Politicianul a oferit noi precizări pe marginea acestui subiect.„Mie, personal, nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi, până acum, fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a fost implementat în luna noiembrie a anului 2023 și presupune plata unei garanții de 50 de bani în schimbul unui produs înscris în sistem. Acesta a fost introdus ca o măsură prin care să se încurajeze reciclarea, în vederea reducerii poluării mediului, relatează ziare.com.