Elicopter prabusit in lacul Siutghiol: Familiile celor doi piloti au fost amendate

Elicopter prabusit in lacul Siutghiol: Familiile celor doi piloti au fost amendate
Familiile celor doi piloti morti in accidentul de elicopter de la Siutghiol au fost amendate de Primaria Constanta pentru ca nu au declarat decesul acestora in termenul legal.

Familia pilotului Petru Catuneanu a platit amenda ceruta de Evidenta Persoanei si Stare Civila din Constanta, pentru ca nu a anuntat in termen de 48 de ore moartea acestuia. In cazul unei morti naturale, termenul este de trei zile pentru a declara decesul, scrie ziare.com.

Nu a contat in ochii birocratilor de la Primarie care au emis amenda ca decesul nu a fost declarat oficial pe 15 decembrie, atunci cand s-a produs, pentru ca trupul nu a fost recuperat imediat, iar actele de la spital au fost gata tarziu.

Familia avea posibilitatea legala de a ataca amenda la tribunal, dar a preferat sa plateasca, pentru a-l putea inmormanta pe pilot.

Sora pilotului este jurnalista Marilena Nedelcu. "La spital a fost declarat decesul la miezul noptii, 15 catre 16, a doua zi am ridicat si actele pe care scrie cauza decesului, certificatul medico-legal. Cu acela mergi, cu toate actele, la Starea Civila, pentru a obtine certificatul de deces. Actul eu l-am obtinut pe 16, dupa ora 16.00, cand nu mai exista program. Deci am mers a doua zi, pe 17 dimineata.

(...) Pentru noi nu mai conta oricum acea amenda, a fost o nebunie, mi s-a parut un film prost. Daca nu ar fi o tragedie, am putea face un film prost cu autoritatile", a relatat jurnalista pentru Realitatea TV.

"La Starea Civila au fost sotul meu alaturi de procurorul care se ocupa de caz, pentru ca nu aveam actele de identitate pentru ca lucrurile lor au fost sigilate de comisie. Nu intelegeau cum doamna de la starea civila le spunea ca nu se poate fara buletin", a continuat Marilena Nedelcu.

"Ne-au dat amenda si noua si familiei pilotului de la Mioveni, pentru ca am declarat tarziu. Nu am de gand sa contest amenda de 50 lei, dar ne-a luat taxa de urgenta de 23 lei. Ne-a luat taxa de urgenta, dar am declarat mortul tarziu", a mai spus Marilena Nedelcu.

Amenda a fost de 50 de lei, dar pentru ca a fost platita pe loc, rudele au achitat doar 25 de lei.

Rodica Craciun, director la Evidenta Persoanei si Stare Civila din Constanta, nu vede nicio problema si spune ca s-a aplicat procedura.

"Noi nu am facut Legea 119/1996, dar suntem obligati sa o respectam. Familiile au platit 23 lei pentru ca certificatul se elibereaza in aceeasi zi si o amenda de 50 lei pentru ca nu au declarat decesul in termen de 48 ore. Asta este procedura. Eu nu cred ca s-a incalcat legea. 25 de lei a fost amenda, pentru ca s-a achitat pe loc. Am sa verific actele luni dimineata, cand ajung la birou", a explicat Rodica Craciun, la Realitatea TV.

Vezi actele emise de Evidenta Populatiei in cazul celor doi piloti.

La bordul elicopterului SMURD prabusit in lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani.

Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului, iar operatiunile de cautare si salvare au durat peste 12 ore. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
176

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
177

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
257

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...