Prima reactie oficiala a SIE dupa ce Traian Basescu l-a acuzat pe Victor Ponta ca a fost ofiter acoperit

Prima reactie oficiala a SIE dupa ce Traian Basescu l-a acuzat pe Victor Ponta ca a fost ofiter acoperit
Serviciul de Informatii Externe sustine, intr-un punct de vedere transmis MEDIAFAX, ca HG 223/2013 privind lista informatiilor secret de stat, criticata de presedintele Traian Basescu, a respectat circuitul legal de avizare.

SIE a prezentat parcursul elaborarii HG 223/2013 si motivele pentru care a fost adoptat actul normativ "dezbatut si supus aprobarii in sedinta publica a Executivului din data de 30.04.2013".

Serviciul precizeaza ca in 2002 a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate, in aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

"Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat in timp o serie de vulnerabilitati in asigurarea protectiei sediilor, categoriilor de activitati si a personalului institutiei, generate de inopozabilitatea fata de terti a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri si tipuri de activitati ce se desfasoara in/de catre acestea sa fie deconspirate fara ca institutiile abilitate, in speta Parchetul, sa aiba posibilitatea legala de a intreprinde masurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE", explica Serviciul.

De asemenea, precizeaza ca actualizarea listei cuprinzand categoriile de informatii clasificate secret de stat a fost initiata de catre SIE.

Demersul a fost realizat in baza aceluiasi temei legal, respectiv art.22 din Legea 182/2002 care prevede ca "Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului".

Articolul 22 din Legea 182/2002 precizeaza: "(1) Autoritatile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat in domeniile lor de activitate; (2) Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului; (3) Hotararile Guvernului privind aprobarea listelor cuprinzand informatiile secrete de stat se comunica Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si, dupa caz, celorlalte structuri informative carora le revin, potrivit legii, sarcini de organizare a masurilor specializate de protectie".

SIE mentioneaza ca in elaborarea noii liste "au fost avute in vedere categoriile de informatii secret de stat consacrate in legislatia publica, in speta de art. 17 din Legea 182/2002, precum si de Legea 1/1998, astfel incat, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, proiectul sa nu prejudicieze securitatea nationala si apararea tarii si, in acelasi timp, sa permita instituirea unui cadru normativ adecvat pentru protectia juridica a activitatii Serviciului, in ansamblul ei".

Articolul 17 din Legea 182/2002 enumera categoriile de informatiilor secrete de stat, fiind enumerate 14 cazuri in care informatiile au aceasta calitate.

"De altfel, art.1 alin. (2) din HG nr.223/2013 prevede faptul ca informatiile din lista «se detaliaza» «pe domenii concrete de activitate», prin «ordin al directorului Serviciului de Informatii Externe», asigurandu-se astfel protectia impusa de lege in privinta activitatii SIE dar si operativitate in adaptarea continutului acestora la schimbarile ce se vor produce in aceste domenii. Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare", se mai arata in punctul de vedere al SIE.

In plus, Serviciul sustine ca "proiectul de hotarare de guvern a respectat intocmai circuitul legal de avizare, fiind inaintat Guvernului spre adoptare dupa obtinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ".

"In conformitate cu legislatia in vigoare, acest tip de act normativ nu este conditionat de un aviz CSAT, asa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de catre CSAT. De altfel, din datele pe care le detinem, nicio hotarare a Guvernului avand ca obiect de reglementare liste cuprinzand informatiile secrete de stat ale celorlalte autoritati si institutii publice care gestioneaza asemena informatii nu a fost supusa avizului CSAT", mentioneaza SIE.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
9

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
41

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
39

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...