Ponta promite, Ministerul Finantelor inglodeaza Romania in datorii

Ponta promite, Ministerul Finantelor inglodeaza Romania in datorii
Foamea de bani a guvernantilor este confirmata lunar de imprumuturile masive facute de Ministerul Finantelor de pe pietele financiare. 13 miliarde de euro. Atat a imprumutat Romania de la inceputul anului. Guvernantii, insa, nu se opresc aici. Astazi, Romania a imprumutat din nou alte 800 de milioane de lei prin vanzare de obligatiuni scadente la 10 ani.

Imprumutul este doar o mica parte din obiectivul de 4,5 miliarde de lei pe care si l-au propus autoritatile pentru luna noiembrie, transmite Realitatea TV.

Banii vor veni in completarea sumelor uriase imprumutate de Guvernul Ponta incepand cu luna ianuarie.

Pana in momentul de fata, ministerul Finantelor a imprumutat de pe piata interna 40 de miliarde lei, 3 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Si cum banii imprumutati trebuie si returnati, numai pentru luna in curs totalul de plata este estimat la 1,8 miliarde de euro.

Potrivit Mediafax, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 800 milioane lei prin obligatiuni cu maturitatea pe 10 ani, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,27% pe an, in scadere usoara fata de cel platit in octombrie pentru aceeasi scadenta.

Bancile au realizat subscrieri de 1,087 miliarde lei. Trezoreria va organiza marti o licitatie suplimentara pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativa de 80 milioane lei.

La precedenta operatiune, de la inceputul lunii octombrie, administratorii datoriei publice au atras prin aceleasi instrumente 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,29%. Titlurile ajung la scadenta in aprilie 2023.

Finantele au programat pentru luna noiembrie licitatii pentru vanzarea de obligatiuni in valoare de 4,55 miliarde lei, sub nivelul imprumutat in luna precedenta, de 5,25 miliarde lei.

In luna noiembrie, ajung la scadenta emisiuni de certificate de trezorerie de 2,2 miliarde lei si o emiune in valuta de 1,32 miliarde de euro.

De la inceputul anului, ministerul a imprumutat de pe piata interna 40,411 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 3,07 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari, incheie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
21

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...

FC Botoșani - FC Voluntari 0-0! Ne-am jucat cu ocaziile, salvarea de la retrogradare se decide la Galați!

astăzi, 16:30
228

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, 0-0, după un meci în care echipa a avut ocazii imense.Meciul a început modest, iar prima fază periculoasă a avut loc în minutul 36. Atu...

Incendiu la o gospodărie din apropierea Mănăstirii cu un albastru unic în lume! (foto, video)

astăzi, 15:40
360

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la o gospodărie din localitatea Voroneț. Pompierii suceveni intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului.Momentan se manifestă la o cas...