Proiectul privind înființarea “Muzeului vieții cotidiene în comunism”, lansat oficial

Proiectul privind înființarea “Muzeului vieții cotidiene în comunism”, lansat oficial
Asociația CulturEst din Botoșani a lansat oficial, joi, proiectul privind înființarea Muzeului vieții cotidiene în comunism. Inițiativa deschiderii unui astfel de muzeu aparține scriitorilor Dan Lungu și Constantin Iftime.

Muzeul are la bază o viziune nouă de cunoaștere a istoriei comunismului, prin cunoașterea lucrurilor cotidiene din acea perioadă. Muxzeul va cuprinde obiecte din diferite zone ale vieții cotidiene, iar unde aceste obiecte vor avea o istorie interesantă, particulară, pe care posesorul lor este dispus să împărtășească, exponatul poate fi însoțit de înregistrarea video a povestirii.

Pentru dotarea acestui muzeu, cu obiecte din perioada comunistă, se va apela la donațiile făcute de persoanele private în urma unui apel public ce va fi lansat. Muzeul va fi deschis într-o hală industrială din incinta fostului CET din Botoșani, spațiul fiind pus la dispoziție de municipalitate.

“Nu am fi ajuns aici dacă nu era entuziamsul lui Constantin Iftime și încăpățânarea de a duce mai departe proiectul și dacă autoritățile locale nu ar fi răspuns acestei inițiative. Am ajuns în stadiul lansării proiectului. Până să vedem Muzeul mai este dar îl putem croi împreună, îl putem începe. Este o idee care va face mare vâlvă la nivel național. Este un muzeu construit în mod colectiv și asta mi se pare foarte important. Construind în mod colectiv un muzeu, construim în mod colectiv o memorie și ne-o asumăm. Îl văd ca pe un exercițiu colectiv al botoșănenilor de reconstrucție a memoriei și ca pe o mare oportunitate pentru Botoșani de a câștiga imagine și nu numai imagine la nivel național. Proiectul are foarte multe trimiteri", a spus scriitorul Dan Lungu.



“Proiectul este unul foarte serios și dacă ne ținem de el vom face unul dintre marile muzee ale lumii. Este singurul muzeu din România de acest gen. Botoșaniul va intra pe harta marilor muzee ale lumii, pentru că vor veni mulți oameni la Botoșană să îl vadă", a spus și scriitorul Constantin Iftime.

Consiliul Local al Primăriei Botoşani a hotărât asocierea Primăriei cu Asociația culturală CulturEst, în vederea înființării acest muzeu.

De asemenea, Muzeul comunismului din Berlin, DDR Museum, și-a anunțațt deja sprijinul pentru înființarea acestui muzeu unic în România., paerteneri în acest proiect fiind și Direcția de Cultură din Botoșani și Muzeul Literaturii din Iași, al cărui director este Dan Lungu.

Totodată, o echipă de profesori de la Universitatea de Arhitecură Ion Mincu din București a promis că va participa la proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare interioară și exterioară a muzeului.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
22

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
96

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
40

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...