Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul

Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul
Rezultatele la examenul de bacalaureat din ultimii ani sunt catastrofale - doar un elev din trei reuseste sa promoveze examenul de maturitate, un procent jignitor pentru orice tara europeana.

 De ce nu mai iau elevii romani Bac-ul? Profesorul Radu Gologan, coordonator al lotului olimpic national de matematica, este de parere ca sistemul de invatamant nu este adaptat actualei generatii de elevi. In acest sens, el propune resuscitarea invatamantului prin eliminarea balastului din manuale si reforma inca de la primii pasi in scoala.

 In plus, daca Bacalaureatul va avea aceeasi formula, rezultatele vor continua sa fie la fel de proaste, a avertizat mentorul olimpicilor, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

 "Nicio reforma in Educatie nu a avut consistenta si nu a fost dusa pana la capat", ne-a declarat Radu Gologan, subliniind insa ca "nu se mai pot face experimente pe elevi".

"Continuam sa producem acea aglomerare de informatie, iar copilul nu se mai poate adapta, pentru ca el este extrem de obosit de toate informatiile pe care le obtine prin diverse cai: mass-media, computer", sustine coordonatorul lotului olimpic.

 Potrivit lui Radu Gologan, "noi am formalizat foarte tare scoala", iar elevii (dar si parintii) isi concentreaza toata energia pentru note cat mai mari la testarile nationale si Bac, dandu-se importanta minima informatiilor practice.

 "De ce elevii de gimanziu, pana in clasa a VI-a, a VII-a, se comporta corect fata de scoala, iar din clasa a VIII-a nu? Pentru ca din clasa a VIII-a se concentreaza sa obtina o nota mare la testele nationale. S-a ajuns pana acolo incat in clasa a VIII-a singura dorinta a parintilor, a elevilor si de cele mai multe ori si a profesorilor este obtinerea notei maxime indiferent de cunostinte", a adaugat mentorul olimpicilor, vorbind si despre "presiunile" pe care le fac parintii asupra dascalilor, cerand note mari pentru copiii lor.

 Un prim pas ar fi, crede profesorul, scoaterea informatiilor - balast din programa elevilor si introducerea unor notiuni mai logice si aplicabile si in viata reala.

 In ceea ce priveste liceele cu rata de promovare zero la examenul de maturitate, dascalul spune ca acelea sunt, de fapt, liceele unde nu se face scoala.

 "Si nu o spun la modul `nu se face carte`. Nu, fizic nu se face scoala, nu se fac ore la acele licee. (...) Ne plangem ca avem licee cu rata de promovare foarte mica. 60% sunt liceele tehnologice, acolo copiii nu fac deloc romana, nu fac matematica, interesul pentru scoala este minim", a completat profesorul.

Daca Bac-ul nu se schimba, rezultatele vor fi tot proaste

 Mentorul olimpicilor a mai avertizat ca, daca Bacalaureatul nu se va schimba, vom avea an de an aceleasi rezultate catastrofale.

 Solutia unui examen sistematizat nu este nici ea una la indemana pentru ca, spune Radu Gologan, vom avea un Bac mai usor, cu mai putine subiecte, insa cu note la fel de slabe. Nu exista "cea mai buna formula de Bac", completeaza profesorul, insistand pe faptul ca reforma trebuie sa porneasca inca de la primii pasi in scoala.

 Ca solutie, coordonatorul lotului olimpic, propune modelul american, care presupune ca orice elev sa plece din scoala cu minimum necesar, adica "sa stii sa intrebi, sa raspunzi, sa intelegi".

 In final, Radu Gologan a mentionat ca "suntem intr-un impas imens, de multi ani", iar "harababura" din Educatie dupa anii `90.

Cine este Radu Gologan

 In 1970, Radu Gologan a fost olimpic international la matematica, iar in prezent este profesor de matematica la Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti si presedintele Societatii de Stiinte Matematice.

De asemenea, este doctorand in matematica, cercetator principal I la Institutul de Matematica al Academiei Romane si, din 2002, coordoneaza olimpiadele nationale de matematica, fiind si membru in comisiile de jurizare internationale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
838

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
389

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
110

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...