Ce spun rectorii a trei universitati de stat despre ordinul Ministerului Educatiei: Notele din liceu nu mai pot fi luate in considerare la admiterea in facultate anul acesta vs. miercuri luam decizia finala cu privire la admitere

Ce spun rectorii a trei universitati de stat despre ordinul Ministerului Educatiei: Notele din liceu nu mai pot fi luate in considerare la admiterea in facultate anul acesta vs. miercuri luam decizia finala cu privire la admitere
Facultatile Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca au introdus in mare parte examen sau test de admitere, astfel ca "nu putem lua in calcul posibilitatea de a discuta despre mediile din liceu", a declarat pentru HotNews.ro rectorul Ioan Aurel Pop.

Si rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti, George Darie, a explicat pentru HotNews.ro ca "nu putem sa schimbam regulile in timpul jocului, deci mergem pe metodologia de admitere de anul trecut". "Personal, eu cred inca in examenul de admitere", a adaugat Darie.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, criza demografica, la care se adauga specificul regiunii nord-est de a avea un nivel mai precar al veniturilor si de a fi "cel mai mare furnizor de mana de lucru pentru strainatate", a determinat conducerea sa ia in calcul modificarea admiterii prin introducerea notelor din liceu.

Ministerul Educatiei a decis ca notele din liceu vor putea fi luate din nou in considerare pentru admiterea la facultate. Prevederea face parte dintr-un ordin de ministru publicat joi, 18 aprilie, in Monitorul Oficial. In urma cu un an ministrul de atunci al Educatiei, Catalin Baba, a modificat modalitatea de admitere la facultate, astfel incat anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat, dar universitatile nu au putut folosi mediile din timpul liceului. 
 
Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Noi nu introducem printre criteriile de admitere notele obtinute de candidati in liceu

Contactat de HotNews.ro, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat ca "ordinul este o recomandare si, ca atare, noi, care am luat o decizie anterior de a introduce intr-o forma sau alta examen de admitere sau test de admitere la facultatile noastre, nu putem lua in calcul posibilitatea de a discuta despre mediile din liceu. Pe de alta parte, legea prevede ca inainte cu 6 luni de examenul de admitere nu se pot aduce modificari. Ori noi ne-am incadrat si am publicat cu 6 luni inainte conditiile de admitere in universitatea noastra si toate cele 21 de facultati sunt de acord sa ne inscriem in lege si sa pastram ceea ce am publicat pe site".

Intrebat daca nu modifica metodologia, rectorul a replicat: "Nu. Si se pare ca trendul este si pentru anii urmatori sa mergem cu anumite teste de admitere pentru a ne asigura ca vor veni candidati mai bine pregatiti".

Ioan Aurel Pop a anuntat ca toate facultatile din cadrul UBB Cluj au o forma de admitere care merge de la teste de admitere pana la eseuri. "Sigur ca facultatile de stiinte exacte, matematica, fizica, chimie, biologie, merg pe teste mai stranse, iar facultatile umaniste deocamdata, unele dintre ele, merg pe alcatuirea unor eseuri si pe teste grila foarte simple de cultura generala", a explicat acesta.

In ce priveste impactul pe care l-a avut decizia de anul trecut a Ministerului Educatiei de a le interzice facultatilor sa ia in considerare notele obtinute de candidati in timpul liceului la admitere, rectorul universitatii a declarat ca masura nu a avut niciun efect la Babes-Bolyai. "Noi am avut un numar de candidati la fel de mare ca in urma cu alti ani si in conditiile acestea ale unei scaderi demografice noi am fost multumiti de studentii care s-au inscris, de numarul de studenti, inclusiv de cei cu plata, asa ca eu n-as putea spune ca in conditiile actuale universitatea a avut de pierdut prin aceasta masura", a afirmat Pop.

"Pe de alta parte, insa, exista o logica in a lua in calcul notele de pe parcursul liceului, pentru ca prin aceasta probabil se ridica si nivelul de pregatire al elevilor in liceu, in conditiile in care se cunoaste ca rezultatele lor din liceu conteaza pentru cariera lor urmatoare. Dar asta ramane de discutat pentru viitor. Cum va spuneam, cu 6 luni inainte de examenul de admitere e normal si e bine sa nu facem modificari pentru ca doar ii derutam pe cei care vor sa vina la facultate", a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop.

Citeste mai departe!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
563

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
65

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
74

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...