Unde nu ai voie sa depasesti niciodata

Unde nu ai voie sa depasesti niciodata
Depasirea este o manevra pe care orice sofer o realizeaza atunci cand este la volan. Desi aceasta manevra este comuna si poate fi realizata intr-o multitudine de situatii, exista, totusi, anumite locuri in care nu ai voie sa depasesti niciodata. Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli sunt cuprinse intre 280 si 350 de lei. Mai mult decat atat, daca prin incalcarea regulilor privind depasirea ai provocat un accident rutier, amenzile sunt si mai mari, putand ajunge chiar la 560 de lei.

Codul rutier defineste depasirea ca manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.

"Depasirea se efectueaza numai pe partea stanga a vehiculului depasit", se mai precizeaza in actul normativ citat.

Potrivit Regulamentului de aplicarea a Codului rutier, conducatorul autor care efectueaza o depasire este obligat:
sa se asigure ca acela care il urmeaza sau il preceda nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau fara a stanjeni circulatia din sens opus; sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii; sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit; sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initial dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.De cealalta parte, soferul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
sa nu mareasca viteza de deplasare; sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza.Tot Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabileste si cazurile in care depasirea este interzisa. Mai exact, nu trebuie sa depasesti niciodata:
in intersectii cu circulatia nedirijata; in apropierea varfurilor de rampa, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m; in curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m; pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m; pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje; pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m inainte de acestea; in dreptul statiei pentru tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni; in zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa"; cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere; cand din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a coliziunii; pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.De asemenea, este interzisa si depasirea coloanei oficiale.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
91

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
131

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
28

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...