Reţeaua de benzinării detinuta de Iulian si Doina Berescu, preluată de azerii de la SOCAR

Reţeaua de benzinării detinuta de Iulian si Doina Berescu, preluată de azerii de la SOCAR
O tranzacţie perfectată la sfârşitul lunii ianuarie poate avea un impact extrem de important asupra dezvoltarii municipiului Botoşani şi, implicit, a zonei de nord a ţării! Firma botoşăneană Romtranspetrol, unul dintre jucătorii medii pe piaţa distribuţiei de carburanţi din ţară, deţinută până de curând de oamenii de afaceri Iulian si Doina Berescu, a fost preluata pe 31 ianuarie 2011 de catre SOCAR, printr-o tranzacţie discretă.

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan SOCAR a intrat în forţă pe piaţa carburanţilor din ţara noastră, o piaţă dominată de austriecii de la OMV-Petrom, kazahii de la Rompetrol şi ruşii de la LukOil, conform ziarului Bursa.

Preluarea Romtranspetrol s-a făcut, indirect, prin intermediul firmei olandeze Becrux Investments & Finance B.V, persoana împuternicită de azeri pentru parafarea tranzacţiei fiind Hamza Karimov, nimeni altul decât reprezentantul SOCAR în România.

SOCAR a preluat 90% din acţiunile firmei botoşănene, iar una dintre primele măsuri luate a fost schimbarea denumirii societăţii din Romtranspetrol, în SOCAR Petroleum. Diferenţa de 10% din titluri a rămas în posesia fostului acţionar majoritar, Doina Berescu.

Tranzacţie favorabilă bugetului local!

Doina Berescu califică drept oportună această tranzacţie, având în vedere în special faptul că societatea va achita către bugetul local, dar şi către bugetul consolidat al statului, sume importante de bani, constând în datorii mai vechi, dar şi sume rezultate din tranzacţia dintre Romtranspetrol şi SOCAR. Mai exact, este vorba despre o datorie de aproximativ 550.000 lei, bani care intră la bugetul local, ceea ce inseamnă o rectificare pozitivă a bugetului local.

14 benzinării, în judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ

Oficiali ai societăţii, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au dezvăluit, pentru ziarul BURSA, planurile SOCAR în ţara noastră: "În primul rând urmează să fie desemnată conducerea societăţii - directorul general, administratorul. Mai apoi, RTP - reţeaua de benzinării existentă urmează să fie modernizată şi supusă unui proces de “rebranding. De acum, pe reţeaua de benzinării existentă va scrie SOCAR, iar carburanţii vor fi comercializaţi sub această titulatură".

Romtranspetrol, acum SOCAR Petroleum, deţine o reţea de 14 benzinării în judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ şi este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa distribuţiei de carburanţi din nord-estul ţării. "Momentan nu ştim dacă reţeaua de benzinării va fi extinsă, nu este exclus nici acest lucru", au mai spus oficialii companiei, întrebaţi dacă în perioada următoare vor fi parafate noi achiziţii.

Afacerea preluată de compania de stat azeră de la oamenii de afaceri români este una profitabilă. Conform ultimelor date disponibile la Registrul Comerţului, Romtranspetrol a avut, în 2009, o cifră de afaceri de 40.417.421 lei şi un profit brut de 38.527 lei. Firma deţine, conform sursei citate, 118 salariaţi

Intrarea azerilor pe piaţa autohtonă a distrubţiei de carburanţi - o piaţă de miliarde de euro - vine într-un context sensibil, în care Consiliul Concurenţei urmează să anunţe rezultatele unei investigaţii privind o posibilă înteţegere a petroliştilor în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor la pompă.

O afacere cu sediul la Botoşani

Unul dintre cele mai importante aspecte ale tranzacţiei este acela ca sediul social să fie menţinut la Botoşani, cu efecte directe asupra economiei locale, amintind aici doar taxele direcţionate către bugetul local, dar şi dezvoltarea pieţei locurilor de muncă în zonă. 

Prezentarea oficială a companiei la Botoşani va avea loc cel mai probabil în lunile mai-iunie, la eveniment urmând să fie invitate oficialităţi, dar şi conducerea companiei, la cel mai înalt nivel, ocazie cu care oaspeţii din Azerbaidjan vor vizita Botoşanii, până la Vatra Dornei, parcurgandu-se traseul reţelei SOCAR.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
13

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
47

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
47

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...