Citesc „Înconjurat de șefi proști și de angajați leneși” (Editura „Litera”, București, 2023), autor Thomas Erikson. Volumul face parte din colecția „IQ230”, o colecție, după cum scrie pe prima pagină, „…dedicată celor care își pun întrebări despre lumea din care fac parte, în care psihologia, filosofia, știința și sociologia vorbesc pe înțelesul tuturor”. Thomas Erikson este și autorul bestsellerului „Înconjurat de idioți”, un volum care prezintă patru tipuri de comportamente umane: ROȘU (cu voință puternică), GALBEN (sociabil, expresiv), VERDE (prudent, loial) și ALBASTRU (rezervat, distant). De pe manșeta coperții a patra aflăm că Thomas Erikson este expert suedez în comportament, speaker extrem de activ și autor de bestselleruri. Dacă în volumul „Înconjurat de idioți” a prezentat trăsăturile bune și rele ale diferitelor tipuri de personalitate, în cartea în discuție pune accent pe instrumente și tactici de lucru. De ce crede autorul că ar trebui citită această carte? Sistematizăm: 1. „lumea este plină de șefi incompetenți”; 2. „la fiecare nivel, în toate tipurile de organizații, există șefi care au ajuns în locul nepotrivit și care provoacă probleme atât lor, cât și angajaților”; 3 „există șefi mult prea drăguți și șefi pur și simplu răutăcioși”; 4. „există șefi care nu reușesc să învețe numele angajaților”; 5. „există șefi care se sustrag de la responsabilități”; 6. „există șefi atât de incompetenți încât compania s-ar descurca mult mai bine fără ei”.
Volumul conține două părți: prima parte – „Înconjurat de șefi proști” și partea a doua – „Înconjurat de angajați leneși”. Cercetările făcute de Erikson l-au determinat să ajungă la o concluzie dură: „Există destul de mulți șefi cărora nu ar fi trebuit nici măcar să li se dea cheile de la birou.” Acesta identifică 21 de situații: 1.„șeful care nu vede nimic pozitiv”; 2. „șeful care se plânge și critică tot”; 3. „șeful care dă vina doar pe angajați”; 4. „șeful care își arogă meritele tale”; 5. „șeful care habar nu are ce fac angajații”; 6. „șeful care nu dă niciodată răspunsul primit”; 7. „Șeful care se înfurie fără motiv”; 8. „șeful care așteaptă să-i citești gândurile”; 9. „șeful care face o dramă din greșelile celorlalți”; 10. „șeful care dă instrucțiuni derutante”; 11. „șeful împrăștiat care nu știe pe unde și-a pus documentele”; 12. „șeful obsedat de control”; 13. „șeful care verifică totul în detaliu”; 14. „șeful care nu deleagă niciodată vreo responsabilitate cuiva”; 15. „șeful care insistă să ia singur toate deciziile”; 16. „șeful care se află mereu în altă parte”; 17. „șeful căruia nu-i pasă dacă o parte din echipa lui își face treaba”; 18. „șeful care nu dă niciodată ordine directe”; 19. „șeful căruia îi este atât de teamă de conflicte, acceptând orice la locul de muncă”; 20. „șeful care se așteaptă la supunere din partea celorlalți doar pentru că este șeful”; 21. „șeful care face eforturi mari să pară că te ascultă, în schimb nu aude nici un cuvânt din ce spui”. Autorul e conștient că nu a inventariat toate situațiile, cititorul putând adăuga și altele la această listă.
Trei aspecte sunt explicate pe larg; de ce trebuie să-ți alegi tu șeful și nu angajatorul tău, leadershipul este un proces de comunicare și cum să înțelegi și să prezici comportamentul șefului tău. Pentru o analiză mai bună a tipurilor de comportament, Erikson a preluat sistemul DISC al psihologului american Moulton Marston care, în timp și prin corectările aduse și de alți psihologi, l-a perfecționat într-un model mai explicit, impunând modelul DISA (Dominantă, Implicare, Supunere, Abilitate analitică) și pliat pe un model simplu de patru culori: ROȘU (curajoși și impulsivi, decizii scurte și la obiect, vrea neapărat să evolueze și nu renunță până nu-și atinge scopul, decide rapid asumându-și riscuri); GALBEN (comunicativi, foarte optimiști, deschiși, plini de idei, preocupat tot timpul de existența relațiilor interumane); VERDE (foarte altruiști, respectă cuvântul dat, dominați de un grad mare de relaxare, adesea rezervat, pasiv și se dă greu la schimbări); ALBASTRU ( vorbesc puțin, doar dacă sunt întrebați, preferă detaliile, de un pesimism cras, închiși în ei și adesea analitici). Thomas Erikson ne atenționează că rareori întâlnim oameni care au o singură culoare. Aceste patru grupe principale se pot combina în foarte multe feluri. Cercetările autorului au reliefat patru combinații foarte frecvente: 1. Roșu/Galben (creativi și flexibili); 2. Galben/Verde (deschiși și înțelegători); 3. Verde/Albastru (sistematici și organizați); 4. Albastru/Roșu (raționali și disciplinați).
Sondajele lui Erikson în rândul angajaților au reliefat câteva concluzii dure despre șefi: roșii sunt inumani, galbenii îngrozitori, verzii extrem de leneși, iar albaștrii distanți. Considerând că dacă leadershipul este defectuos, Erikson este convins că poate avea efecte grave asupra bunăstării angajatului („mediul psihosocial la locul de muncă”). Fiindcă și angajații se pot încadra unui tip de culoare, șeful prost (incompetent) poate crea acestora stări de stres. Angajatul ROȘU este stresat când: nu este implicat în luarea deciziilor, nu obține rezultate face muncă de rutină, i se cere să coboare tonul sau nu deține controlul. Angajatul GALBEN este stresat când: se simte ignorat, șeful nu are încredere în el, i se oferă sarcini de lucru plictisitoare, este izolat de grup sau criticat în public. Angajatul VERDE se stresează când: are un sentiment de nesiguranță, prea mulți oameni stau pe capul lui, este supus fără explicații unor schimbări permanente, este obligat să fie în centrul atenției, este criticat în public. Cel ce aparține tipului ALBASTRU se stresează când: i se pun la îndoială competențele, șeful ia decizii spontane, i se dă sarcini riscante, dominat de problemele personale, i se tot reproșează că e obsedat de detalii. Concluzia primei părți a cărții este aceea că, până la urmă, suntem înconjurați de mulți șefi inutili, însă nimeni nu a spus că nu e nevoie de șefi. (VA URMA)
Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com până în fiecare zi de vineri a săptămânii. (Georgică Manole).
OPȚIUNE SOCIALĂ (dactilic)
Față de statul cel rus
Stimă nu am nici un bob;
Filo-american nu-s,
Ci, permanent ruso-fob! (MIHAI HAIVAS)
LA MEDIC PENTRU CONSULT (amfibrahic)
Știind că-i va face plăcere,
Veni îmbrăcată chiar șic:
Ea sâni-i purta la vedere,
Căci nu încăpuseră-n plic. (MIHAI HAIVAS)
DIFERENȚA DINTRE AMANTĂ ȘI SOȚIE (anapestic)
Te poți plânge amantei de soață -
Ea fiind pentru soți interfață -
Dar invers să încerci de-ai curaj,
E posibil s-ajungi la partaj! (MIHAI HAIVAS)
AMENDARE
Din practică se dovedeşte,
Prin lumea asta circulând:
Ştiinţa nu se prea plăteşte,
Dar neştiinţa…orişicând. (VASILE LARCO)
OPINIE BAHICĂ
Nu ai curaj, eşti supărat,
Poţi face pietre la ficat,
Ajungi de nu ai somnul lin…
Când apă bei, în loc de vin! (VASILE LARCO)
SCULPTORUL DIN PEŞTIŞANI
Copil fiind, o straşnică vioară
A construit Brâncuşi cu mâna-i sfântă,
Văzând, apoi, că-n scumpa ţară
Oricare piatră modelată, cântă. (VASILE LARCO)
CHEIA AR PUTEA FI LA ALEŞI
Vom ieşi din criza asta, poate,
Şi cu ei acolo sus, cândva,
Dar eu cred că repede ne-am scoate
Dacă i-am băga pe undeva… (PETRU IOAN GÂRDA)
ROMÂNIA PITOREASCĂ
Constat (e inutil să critic)
Că astăzi, după integrare,
Avem pe plaiul mioritic
Mai mulţi ciobani decât mioare. (PETRU IOAN GÂRDA)
PENSIA MEA
S-ating în viaţă câte-un ţel
(Normal – prin taxe, spăgi şi mită),
Ea nu m-ajută mai defel:
E nesimţită!? (PETRU IOAN GÂRDA)
VOCAŢIE
După ce-ajungi avocat,
E nevoie de voinţă,
Căci primul proces pierdut
Este cel de conştiinţă. (GRIGORE COTUL)
EDIFICARE
- Ce face Ion sub pat, Mărie?
Da`, să nu-mi spui minciuni!
- Sub pat? Nu ştiu, Ilie!
Da-n pat face minuni! (GRIGORE COTUL)
DILEMĂ
Ca să pui un nou director,
Peste dascăli, nu-i uşor:
Cel ce vrea nu corespunde,
Cei ce corespund nu vor! (GRIGORE COTUL)
COMERȚ AUTOHTON
S-a schimbat la noi comerțul;
Peste tot găsești de toate,
Inclusiv, există prețul
Pe produse ... expirate! (MAX OPAIȚ)
SOLICITARE LA DIVORȚ
Încă tânăr, cu avere,
Cu o văduvă-nsurat,
Divorțând, femeia-i cere:
_Să mă lași, cum m-ai luat! (MAX OPAIȚ)
UNUI JURNALIST ASERVIT
E jurnalist și scrie bine;
Ce face, face cu adresă,
Dar câteodată, nu prea-i ține,
Căci el lucrează azi la ...presă! (MAX OPAIȚ)
NOI ȘI GEOPLITICA
Na, acum ne dăm la Trump
Fiindcă, deh, suntem cu UE
Chit că vom plăti cam scump
Și o s-o luăm la... m...e! (ȘTEFAN BAȘNO)
EEE, AȘA DA!
Bolojan e fericit
Că ajunse la Paris
Unde i s-a povestit
Tot ce alții au decis! (ȘTEFAN BAȘNO)
UN NOU NAPOLEON?
Un cocoș se îmburică
Taman la Moșul Martinică
Râde Moș Martin în barbă:
„Vezi, poate îți dau o labă!... (ȘTEFAN BAȘNO)
REPLICILE LUI ȘTEFAN BAȘNO
FAMILIALĂ
Soția lui e grijulie
Și mulțumit acum îl face.
Cadou e pentru el, magie,
Atunci când tace. (RADU MIHAI)
Suportă ea așa supliciu?
Păi ăsta, nene, sacrificiu!
Dar mâine va vorbi din nou
Să compenseze-acest cadou... (ȘTEFAN BAȘNO)
CONFESIUNE
Cu jenă, mi se spovedea,
Alaltăieri, un bun amic:
Când soața-ți spune "vom vedea"...
Să știi că n-ai să vezi nimic. (AL. D. FUNDUIANU)
Cred că n-ai înțeles corect
El a întenționat, săracu'
Să îți spună așa mai pe discret
De fapt, că l-a văzut pe dracu'! (ȘTEFAN BAȘNO)
Cum nu pari căzut din pom -
De-ai fi fost ceva mai harnic
Și nu-atâta de fățarnic...
Șanse-aveai s-ajungi chiar Om. (AL. D. FUNDUIANU)
OPORTUNISTULUI
Chiar și cel căzut din pom
Are șansa de-a fi om,
Însă cel ce se aburcă
Pân' la urmă, o încurcă! (ȘTEFAN BAȘNO)
MANIFESTĂRI PARANORMALE
Eu n-aș putea să le descriu,
Pe soața mea au fost testate,
Ea acceptând, într-un târziu,
Că pot avea și eu am dreptate! (GHEORGHE CIREAP)
Vai de mine, ce minune,
Ce medicamente bune !
Domnu' Ghiță, fie-ți milă,
Pune-ne și nouă-o pilă... (ȘTEFAN BAȘNO)
EXCEPȚIE
Teoria e exactă:
La frig toate se contractă ,
Însă e ciudat, căci iată
Prețurile se dilată. (TONY ANDREESCU)
Păi și apa se dilată
Atunci când e ger afară,
Însă prețu-o ține lată
Și tot crește pân' la vară... (ȘTEFAN BAȘNO)
ROMÂNULUI DE AZI
Ți s-a tăiat pădurea toată,
Ca tu să fii în viață demn,
Să nu mai poți s-ajungi vreodată
La sapă sau limbaj...de lemn! (ION MORARU)
Cu sapa nu avem ce face
Nu mai avem glie, nici țărani,
Iar limba – place sau nu place
E roengleza de mulți ani! (ȘTEFAN BAȘNO)
DESPRE TELEVIZOR
Un aparat chinuit;
Unii-îi zic tembelizor,
Că tâmpește un popor
Atunci când este pornit. (DUMITRU BUJDOIU)
GUVERNANȚII ȘI METEO
S-a aflat misterul,
Dintr-o Ordonanță:
Cum apare gerul,
Pensiile-ngheață. (DUMITRU BUJDOIU)
DRAGOBETE ȘI INDICELE
DEMOGRAFIC (Statistica)
Se întâmplă-n România,
E-n declin demografia;
Crește, când oferi la fete
Zeci de nopți de Dragobete. (DUMITRU BUJDOIU)
GRAMATICA E DE VINĂ
Ea sinceră, el tălâmb;
- I-am zis că am călcat strâmb,
M-a uns pe piciorul stâng
Cu voltaren; râd sau plâng? (DUMITRU BUJDOIU)
O BLONDĂ ȘI UN COCOȘAT, ÎN PAT
- Ce faci, iubi-acoloșa?
Vrei să îmi faci sex oral?
- Altceva, mai medical:
Suflu să-ți îndrept cocoașa. (DUMITRU BUJDOIU)
CÂND EȘTI LA MARE-ANANGHIE
Subsidiile credeai că-s ajutoare
Când casa-ți arde-n foc, țara-n război,
Dar a venit la manșă-o zgârcidare
Și-ți cere miliardele-napoi... (LERU CICOARE)
TOMA NECREDINCIOSUL ȘI NECRUȚĂTORUL
Nu poți s-accepți ca Țara-ți, anemona,
Să-ți ardă-n foc sau piară în neant,
Dar cum încerci să te opui lui Toma,
Pe loc ești dictator, comediant! (LERU CICOARE)
SUPĂRAREA LUI ZEUS
Când el prin pace vrea a te salvare,
Cum îndrăznești tu, mim, ingrat ce ești,
În loc să-mparți cu el metale rare,
Să-i recomanzi activele rusești? (LERU CICOARE)
GREU O FI CU ALIAȚII.
NUMAI GREU VA FĂRĂ EI?
Nu s-a gândit, tot scăpărând,
Că poate-ajunge, într-o doară,
Americă, în primul rând,
Doar una ea, dar solitară? (LERU CICOARE)
OBRAZNICUL MĂNÂNCĂ PRAZNICUL
Or fi-având ei cărțile în mână,
Primii atacând ca niște câini,
Lumea ezitând a pune frână
Și-a le da energic peste mâini. (LERU CICOARE)
PE SCUT SAU SUB SCUT?
Mais qu’est-ce que c’est? Ce-i asta? Wast is Das?
Luxuriantă E, floare-nvoaltă,
În timp ce noi ne-mpungem la taifas,
La Riad pun la cale-o nouă Ialtă. (LERU CICOARE)
PE TABEL DE PLATĂ – SUFLETE MOARTE
În listele USAID din State
De ajutor – De ei além**! –
Erau mulți oameni în etate
De-o seamă cu Matusalém (!). (LERU CICOARE
*USAID – United States Agency for International Development
(Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională),
organism public care acorda ajutoare umanitare cetățenilor din alte state.
**Forma inversată a expresiei Além (sau alám) de ei! – Ferice de ei!
PRIN NOI ÎNȘINE
Semnalul transatlantic e
Că doi bănuți nu dau pe-UÉ?
Dar cât or da pe lupul dacic
Împintenatul cocoș galic? (LERU CICOARE)
DE CARE PARTE NE SITUĂM?
Încântați grozav de flama torței,
Etalându-ni-ne mușchii pieptului,
Ezităm să spunem: dreptul forței
Ne ghidează-n fapt sau forța dreptului? (NICOLAE CRIHĂNEANU)
AMENINȚAREA VINE DIN INTERIOR
Vin americanii și ne spun
Că pe continent și-n România
E-o problemă cu democrația.
Astea pe jăratic nu ne pun? (NICOLAE CRIHĂNEANU)
SĂ NU VEZI CĂ PICIOARELE-I SUNT SCURTE?
S-o-nzorzonezi cu fără saț podoabe,
Cu sexy minijupe azi și mâine,
Să fie cea mai snoabă dintre snoabe,
Minciuna cum a fost, așa rămâne. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
REPETITIO EST MATER SELECTORUM
Se anulează/reia votul,
Dacă nu trece-n tur bigotul.
Exemplul viu? Președinția
Ori, și mai nou, Academia. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
ȘANSĂ UNICĂ
Când o lume-ntreagă azi socoate
Démosul c-a fost disprețuit,
Doar o șansă-avem să-i dăm dreptate:
Turul doi să-l ducem la sfârșit. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
COCOȚAT LA PUTERE, NU CONDUCI, CI SLUJEȘTI
Poporul te-a ales să-l reprezinți,
Să-i aperi dreptul, libertatea lui,
Ci nu să-l vinzi pe treizeci de arginți
Ori lași uitat, sărac, al nimănui. (NICOLAE CRIHĂNEANU)
DAR CU MORALA ȘI BUNĂ-CUVIINȚA CE NE FACEM?
Nu sunt în Parlament tendințe
Să se evite amantlâcul
Și ce te faci când, la ședințe,
Le sare pentr-un fleac bâzdâcul? (NICOLAE CRIHĂNEANU)
SACRIFICARE DE NAT ÎN NUMELE UNEI CAUZE?
Condiții grele-n Parlament:
Nevroza, stresul, chiar seismul,
Încât te-ntrebi intrigament:
De ce-o da-n floare nepotismul? (NICOLAE CRIHĂNEANU)
LEGI PENTRU COTEI ȘI LEGI PENTRU VĂTĂȘEI?
La lefi și pensii-n anul ce-am intrat
E-o încălcare-a legilor suspectă,
Dar cum de-n companiile de stat
Și în instanțe ele se respectă? (NICOLAE MĂTCAȘ)
PENTRU UNII AUSTERITATE, PENTRU ALȚII PRODIGALITATE
Simțind că anul nou venea cu-nghețul,
Salariile și ele-au înghețat
La cei cu sapa, cioanca și hârlețul,
Pe când la șefi pe dată s-au dublat.
Nu-ncap în ordonanța „Trenulețul”
Și șefii companiilor de stat? (NICOLAE MĂTCAȘ)
„BĂIEȚII DEȘTEPȚI” NU NE EXPLICĂ DE CE
SE EVAPORĂ GAZELE DIN DEPOZITE?
O săptămână de îngheț
Și gazu-i la moaș-sa pe gheață.
Vara-l luăm pe-ascuns c-un preț
Și iarna, îndoit. Ce boață! (NICOLAE MĂTCAȘ)
PE OLIGARHI CE-I MÂNĂ ÎN DUBAI?
Cu statu-afaceri, fraude, guleai,
Cât tamja nime-n jur nu le-o conturbă,
Apoi își mut’ profitul în Dubai
Și-o șterg și ei când le miroase-a dubă. (NICOLAE MĂTCAȘ)
CÂND TRIUMFĂ INSTINCTUL DE MAMĂ
Tenismene-un pic trecute,
Aparente fetișcane,
Cum încep a fi bătute,
Cum doresc să fie mame. (NICOLAE MĂTCAȘ)
UN NOU PRETEXT DE-A LUA/DA
ȘPERȚ ÎN UNELE ȘCOLI ELITISTE
Ca să n-aibă palpitații
Că odraslele n-au „zece”,
Tații lor plătesc la rece,
Plus la ora de la lecție,
Orele de meditații
Ca pe-o taxă de protecție. (NICOLAE MĂTCAȘ)
CÂȘTIG SUTĂ LA SUTĂ ASIGURAT PE AEROPORTUL OTOPENI
Pune fără teamă orice miză
(Certamente te îmbogățești):
De-o să cați pe „Henri Coandă”-o priză,
Niciodată, -n veci, n-ai s-o găsești. (NICOLAE MĂTCAȘ)
INIȚIATIVĂ ORIGINALĂ
O parohie-a uns cu mir
Un nou concúrs: „Miss cimitir”.
Având atâtea miss alese,
Va fi concurs și la ... mirese. (NICOLAE MĂTCAȘ)