O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:
Al. D. Funduianu: „Loc de dat cu… epigrama” a ajuns la nr. 100. Cui datorezi prezența unei rubrici de epigramă, într-o publicație de ”Știri...”?
Georgică Manole: Sunt mai mulţi factori care m-au sprijinit. Primul se leagă de numele distinsei scriitoare Florentina Toniţă, pe atunci redactor-şef la “Ştiri.Botoșani.ro”.
Al. D. F.: Ai început cu unele considerații personale asupra genului, ai continuat cu interviuri, apoi ai trecut la prezentarea unor cărți, recenzii etc. Cum vei continua?
G. M.: Voi continua cu prezentarea cărţilor de epigrame din colecţia pe care o am şi cu recenzarea cărţilor acelor epigramişti care mi le trimit la adresa mea. Iau în calcul şi o revenire la interviuri.
Al. D. F.: Solicitarea de colaborare e publică, ai apelat - totuși - și direct la o seamă de epigramiști? Te-ai așteptat ca rubrica aceasta să devină una națională, să atragă epigramiști - unii de primă mărime / valoare - din toată țara? Sau mizai pe sprijinul, dar și pe promovarea celor locali?
G. M.: Solicitarea e publică, fiind prezentă număr de număr în rubrică. Dar m-am adresat şi direct epigramiştilor locali şi celor din ţară. După cum ai putut constata, au fost mulţi cei care au răspuns. Am mizat şi pe începători, pentru că rubrica se vrea şi un loc de exprimare a lor.
AL. D. F.: Te-ai ”lovit” și de refuzul unora de a colabora?
G. M.: Sigur, şi n-au fost puţini.
Al. D. F.: Ai primit numeroase aprecieri, de peste tot. Ai primit și sugestii / critici?
G. M.: Am primit destule aprecieri. Cel mai mult m-au bucurat încurajările şi îndemnul de a continua. Şi criticile au fost destule. Eu am făcut loc şi începătorilor care, ca orice începători, nu respectă toate regulile acestei pretenţioase creaţii literare., aspect care n-a plăcut unor epigramişti veritabili. Redau rândurile trimise de apreciatul epigramist Vasile Larco: „Iată că și orașul Botoșani a devenit, în ultima vreme, epigramatic. S-au scris cărți de epigrame, se publică epigrame în ziarele și revistele din țară, se participă la diferite manifestări epigramatice, a existat un Festival de umor, s-a editat și s-a tipărit revista ,,Lama de râs”, au apărut epigramiști noi, dornici de afirmare etc. De aproximativ doi ani, o rubrică, o emisiune epigramatică, săptămânală, atrage atenția iubitorilor de literatură satirico-umoristică, prin publicarea on-line a unor materiale specifice: epigrame de la autorii din toată țara și din Republica Moldova, recenzii de cărți, tratate de epigramă, informații utile ș.a.
Inițiatorul acestui program este scriitorul Georgică Manole, și el epigramist valoros. Dumnealui diriguiește emisiunea-rubrica: ,,Loc de dat cu…epigrame”, care, iată, aniversează două jubilee, așadar își sărbătorește centenarul. Felicitări și La mulți ani! Subsemnatul sunt onorat, fiind printre cei publicați număr de număr de dumnealui, cu inclusiv cronici de carte, mai ales că mă consider și sunt mândru a fi concetățean cu dânsul, eu locuind o vreme în Botoșani, am rădăcinile în orașul Bucecea, iar o parte din creațiile mele mi-au fost publicate, cu ani în urmă în unele cotidiene botoșănene: Clopotul și Gazeta de Botoșani etc. Semnatarul acestei interesante rubrici, Georgică Manole, face un mare serviciu colaboratorilor săi, epigramiștilor, publicându-le creațiile, făcându-i cunoscuți publicului larg de cititori. Astfel se pot naște dueluri epigramatice, se fac publice ultimele creații ale confraților, se vede nivelul epigramatic, nivel care de la an la an în țară la noi și în republica Moldova este tot mai ridicat, dar cu toate acestea, epigrama, încă, nu și-a atins menirea: ,,ridendo castigat mores”! De peste două mii de ani se critică prin umor viciile, tarele și tot nu au dispărut. Epigramiștii contemporani, așadar, au front de lucru, vor avea și urmașii lor, sunt convins de acest lucru, însă:
De ani buni, bag bine seama,
Se tot ,,dă cu epigrama”,
Dar de multe ori dezmățul
Trece … ,,alintat” cu bățul!
Îl felicit pe distinsul scriitor Georgică Manole pentru inițiativă, continuitate, calitate și pasiune! ,,Locul de dat cu… epigrama” să fie unul stabil, prietenesc, eficient și apreciat de cititorii atrași de umor și divertisment. Sănătate, succes în continuare și voie bună!”
Al. D. F.: Gândeai că vei ajunge la Nr. 100? Efortul tău a fost (și este) considerabil. Ți-l vezi răsplătit, a meritat?
G. M.: Gândeam eu că am să ajung pe la 40-50, dar orizontul lui 100, recunosc, nu-l aveam în calculele mele.
Al. D. F.: Ce gânduri te încearcă acum? Care e ”pasul” următor?
G. M.: Să continui. Toate recenziile cărţilor vor alcătui conţinutul unui volum căruia i-am găsit şi un titlu: “Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra…cărţilor epigramiştilor”. Ajuns la nr. 100 al rubricii “Loc de dat cu…epigrama”, mulţumesc redacţiei “StiriBT” şi tuturor celor care, prin creaţiile lor, înnobilează conţinutul acestei rubrici.
AL. D. F.: Fără suportul cititorilor, nicio inițiativă publicistică nu are sens. Așadar, nici ”aventura” aceasta. Spun ”aventură”, pentru că așa mi s-a părut apariția unei rubrici dedicate epigramei într-o publicație, specializată, de ”Știri...”.
Și, totuși, cu susținerea conducerii / conducerilor publicației și grație priceperii / profesionalismului, dublate de seriozitatea / tenacitatea realizatorului - scriitorul Georgică MANOLE - , iată că ”aventura” a ajuns (cu bine!) la numărul ”100”.
Am fost și voi fi - mereu - alături de Georgică MANOLE, oferindu-i, dacă va fi nevoie, ”umărul” meu de sprijin. Iar celor - deranjați - care nu (ne) mai vor, le dedic un catren (de un optimism reținut):
Vor să tăcem, aceasta-i drama,
Dar de avea-vom și la anu*
Ăst ”Loc de dat cu... epigrama”
...Nu ne vom da la fund(uianu).
Și, desigur, nici la Georgică MANOLE. Decât cu... epigrama! Și cu recunoștința / prețuirea sinceră pentru ceea ce a reușit - cu nu puține sacrificii - să realizeze.
Felicitări, Georgică MANOLE! Mulțumiri, ”Stiri Botoșani”!...
G. M.: Dă-mi voie, dragă Sandu, să adaug şi cuvântul de salut pe care mi l-a trimis de la Iaşi distinsul epigramist Mihai Batog-Bujeniţă: „Citesc, asigur pe toată lumea, cu mare interes şi plăcere intelectuală, rubrica atât de incitant numită: Loc de dat cu… epigrama, încă de la prima sa apariţie în publicaţia Ştiri. Botoşani.Ro.
Nu am destule cuvinte pentru a lăuda această minunată iniţiativă a domnului profesor Georgică Manole, cel care a dat viaţă acestei minunate idei culturale şi, cu multă grijă, pasiune, dar şi pricepere a reuşit o adevărată performanţă certificată de cele o sută de apariţii ale rubricii în care putem găsi cam tot ce înseamnă mişcare epigramatică autohtonă. Am, cred, o explicaţie pentru acest adevărat triumf al genului: faptul că de-a lungul vremurilor oraşul Botoşani a fost o adevărată pepinieră de talente în domeniu, iar domnul profesor, cu multă acribie, talent şi perseverenţă prezintă publicului larg nu numai epigramele unor confraţi, ci şi cărţile lor, însoţite de cronici sau recenzii, scrise de un adevărat cunoscător al acestui fenomen literar.
Voi cita din cea mai recentă prezentare făcută doamnei Elis Râpeanu, prof. dr. în epigramă, o singularitate în domeniu: (Epigrama) …”ocupă un loc preferenţial în lectura cititorilor de reviste de umor şi e tot mai evident faptul că epigrama a devenit un produs literar de care nu se mai poate face abstracţie şi trebuie spartă „conspiraţia tăcerii”la care este supusă…”
Ei bine, domnul profesor Georgică Manole este un astfel de „spărgător”! Chapeau bas, domnule profesor! “ (AL. D. FUNDUIANU)
Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com până în fiecare zi de vineri a săptămânii. (Georgică Manole)
LA MASA BOGATULUI…
După-un prânz, o gustărică
Şi un şpriţ, bine dispus
De la masă se ridică
Cu… cinci kilograme-n plus! (GHEORGHE GURĂU)
… ŞI CEA A SĂRACULUI
După-o zi de tras la coasă
Terminând spre seară treaba
S-a întors să stea la masă…
Şi a stat, un ceas… degeaba! (GHEORGHE GURĂU)
LA MORMÂNTUL BOGATULUI…
Având bani, averi cu carul
Şi-a creat un avantaj
Când l-a „instalat” groparul
Într-o criptă cu etaj! (GHEORGHE GURĂU)
…ŞI CEL AL SĂRACULUI
Mort în vremuri friguroase,
Anul, sincer, nu-l mai ştiu,
Sub pământ e-un pumn de oase…
Ca şi-atunci când era viu! (GHEORGHE GURĂU)
UNEI SOŢII (caz foarte rar)
Ea spală, mătură, găteşte
Şi n-o vezi când se odihneşte,
Subţire e ca o păstaie,
Mâncând şi-o dată-n zi…bătaie. (VASILE LARCO)
DIN JURNALUL DE ŞTIRI
O veste s-a împrăştiat;
Guvernul că va fi schimbat
Cu altul competent, de soi…
Dar ştirea nu-i de pe la noi. (VASILE LARCO)
FOCUL IUBIRII
Amorul când spre tineri dă târcoale,
Iubirile se-aprind în mod concret,
Dar primele apar prin internet,
Apoi se sting, uşor, în tribunal. (VASILE LARCO)
PROIECT LEGISLATIV
Toţi doctoranzii au înaintat
Un act, solicitând imperios,
Să li se dea un spor de plagiat…
Căci e un procedeu periculos! (VALENTIN DAVID)
MISIUNE IMPOSIBILĂ
Cu spade grea, lovind cu mult elan,
Guvernul ar dori, numaidecât,
Să taie, grabnic, nodul gordian…
Ce la români, li s-a oprit în gât. (VALENTIN DAVID)
VICEVERSA
Se poartă diferit, primind un post
Şi când sunt lăudaţi conjunctural:
Un om intelligent se simte prost,
Iar prostul simte că e genial. (VALENTIN DAVID)
BIGOTISM
Arborând o aură de sfânt,
Generos dublată de tupeu
Şi un şef obscur de pe Pământ,
Crede că-i un Dumnezeu! (VALENTIN DAVID)
GUVERNARE PREA DE DREAPTA?
De când conduc, aceşti tehui
Decrete dau ce duc la drame,
Căci unii crapă de sătui,
Iar cei mai mulţi crăpăm de foame. (PETRU-IOAN GÂRDA)
UNEI POLITICIENE “TUNATE” CARE “COMBATE BINE”
Cu figura-i de starletă,
Opunându-se naturii,
Nu ştiu blondă-i sau brunetă,
Dar e neagră-n cerul gurii. (PETRU-IOAN GÂRDA)
DE LA CAP…
Conducătorii nostri, genii,
Mizând pe oase şi ciolane,
Ne-au aşezat, în trei decenii,
În rândul lumii. Mondo cane. (PETRU-IOAN GÂRDA)
PARADOX
În comisia în care
Plagiatu-i judecat,
Inculpată-i o lucrare,
Autorul…disculpat. (GRIGORE COTUL)
PATRIOTISM
Cred românii, împreună,
În aceleaşi idealuri,
Doar atunci când se adună
În localuri. (GRIGORE COTUL)
COD DE MANIERE RUTIERE
Când cu maşina ieşi hai-hui,
Printre şoferi câştigi respect
Şi-n scurtă vreme te impui
Doar dacă ştii să-njuri corect. (GRIGORE COTUL)
AUTODIDACŢII
În pofida tinereţii,
Cum elevii-s eminenţi,
Nicioadată Şcoala Vieţii
N-a avut şi repetenţi. ( VASILE MANOLE)
LA CONSULT LA O TÂNĂRĂ OCULISTĂ
Îmi scapă ochii spre picioare
Că am privirea obosită,
Dar nici halatul nu-i în stare
Să mai ascundă-aşa ispită. (VASILE MANOLE)
INIMA BĂRBAŢILOR
Pentru viaţă ea se bate
Cu toată puterea ei,
Doar un lucru nu prea poate,
Să reziste la femei. (VASILE MANOLE)
SCARA DE LA BLOC
Căzând pe trepte, într-o seară,
Vecina mea m-a ridicat,
Dar am căzut şi-a doua oară;
De data asta…în păcat. (ION DIVIZA)
UNUI SALARIAT
Nu suportă strâmbătatea –
Iată marele lui viciu:
Caută-ndârjit dreptatea
Şi pe urmă…alt serviciu. (ION DIVIZA)
BLESTEM
Să n-ai nimic din tot ce-i bun
Doar o nevastă ca o ciumă,
Să fii sărac, să n-ai tutun
Şi umorist să fii ca Brumă! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)
PATERNITATE
A scris sărmanul Marţial
Catrene şi satire, tone!
Dar am aflat, într-un final,
Că au fost scrise de Petrone! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)
LA COTNARI
(GÂNDIND LA ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT)
Beau până îmi fac preaplinul
Chiar de-s flenduri, la pământ,
Căci acesta este vinuol
Ce-a făcut din om un sfânt. (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)
EFECTE ALE IZOLĂRII
Cum n-a știut, anticipat,
De pandemia cea din jur,
În izolare-am constatat
Că, zilnic, îmi găsesc cusur. (ELENA MÂNDRU)
ÎNCURCĂTURĂ
Soața unui bun amic
Mă cam bănuie degeaba:
Soțu-i are-un inamic
Ce m-ajută să-mi fac „treaba”. (ELENA MÂNDRU)
UNUI FUNCȚIONAR
Cu probleme când mă duc,
Vrând, de timp, el să nu tragă,
Folosesc faimosul truc:
Ori pun pilă, ori dau șpagă. (ELENA MÂNDRU)
PROFESORUL DE PE TIMPURI
Renunţând la ironie
Şi la râsul ce îndreaptă,
Domn’ profesor Pintilie
Ne-ndrepta…numai c-o dreaptă. (GHEORGHE BÂLICI)
MOTIVAŢIE
De multe ori făcând bravadă,
Vedem apoi, cu mintea trează,
Că nu avem motiv de sfadă…
Şi asta chiar ne enervează. (GHEORGHE BÂLICI)
EFECTE ZIARISTICE
Cutremurul, incendiul, furtuna
Şi tot ce ne-ngrozeşte totdeauna
N-ating o cotă chiar atât de mare
Cum se întâmplă-n unele ziare… (GHEORGHE BÂLICI)
LA ORA DE INSTRUIRE A POLIȚIȘTILOR
Bandit ochind în tine, de culoare?
Să-l lași să tragă el întâi. Insist.
Altminteri - ani-lumină la-nchisoare,
Căci de-l împuști tu primul, ești rasist. (NICOLAE MĂTCAŞ)
ÎNTREBARE INOCENTĂ DIN PARTEA UNUI
Întreabă în neștire, nu a frondă
Pe-un prof versat un tânăr polițist:
„Când unul tuciuriu bruschează-o blondă,
Acesta, mă iertați, e tot rasist?” (NICOLAE MĂTCAŞ)
SE SCHIMBĂ GUSTURILE
Nu se-ntreabă Albă-ca-Zăpada,
Mirii fug de ea ca de dalac.
Cu catran să-i ungem fața, coada
Și, firește, coasta cea de drac. (NICOLAE MĂTCAŞ)
ÎN PAS CU MODA
L'Oreal, de harț să scape,
Noi pigmenți cată-n tăciuni:
Blondele să fie-arape,
Urșii albi s-ajungă bruni. (NICOLAE MĂTCAŞ)
EXCES DE ZEL ÎNTR-O COFETĂRIE
O cafea și o „negresă”
S-au soldat c-un trist final:
Brusc blocat și pus în lesă,
Că-i rasist și canibal. (NICOLAE MĂTCAŞ)
RECOMPENSE PENTRU POLITICIENII CORUPȚI
Au și conturi, grase lefuri,
Toți se lăfăie în chefuri;
Unii mai gustă isprava
Jos, în “Cramele”...Jilava. (DUMITRU BUJDOIU)
FCSB NU PRINDE NICI LOCUL DOI
O căruță cu nevoi,
Mocirlită în gunoi;
Fotbalul nu e de voi,
Jiji-ntoarce-te la oi! (DUMITRU BUJDOIU)
ULTIMUL DIALOG CU SOȚIA ADULTERĂ
- Vina voastră e eternă,
Dar te-ntreb, înghițind hapul:
Unde dracu ți-a fost capul?
- Un’ să fie, jos pe pernă! (DUMITRU BUJDOIU)
VIN ALEGERILE
Ştirea ce v-o dau e bombă,
(Informaţia e ...şoc!)
A-nceput lupta în trombă
Pe bani mulţi…idei deloc! (MAX OPAIŢ)
ÎN ARENA ,,LEILOR "
Nu mă dau pe câţiva ,,LEI ",
Spune-o damă mai avută,
Idei am şi eu ca ei ,
Dar ,,lucrez " doar pe ...valută! (MAX OPAIŢ)
CAMPANIE PE SKYPE
Astăzi chiar e-o nulitate…
Dar fiind parlamentar,
La cât poate el din coate,
Sigur candidează iar! (MAX OPAIŢ)
LUPTA PENTRU PUTERE
(Informaţie din presă: P.N.L. racolează cu promisiuni
primari P.S.D. din mediul rural)
Stand cu ,,masca" pe figură
Cu primarii din rural,
P.N.L.-iştii azi îi fură…
Că nu-s distanţaţi...moral! (MAX OPAIŢ)
UNUI PATRON
A angajat-o de o lună,
Ca secretară, dar socot,
Că nu rezist-o săptămână,
Că-i bună rău, dar ...rău de tot! (MAX OPAIŢ)
CERTIFICARE
Pe mormântu-i, un erete
A scăpat un „ou” bizar;
Admirabilă pecete
Pe-un destin de găinar. (GHEORGHE BULIGA)
SISTEM
L-am întrebat pe-un cunoscut
Cum de-a ajuns aşa bogat,
Şi mi-a răspuns că i-a vândut
Pe-aceia ce l-au cumpărat! (CONSTANTIN CALOTĂ)