Povești la cafea: Știai că se poate măsura albastrul cerului? (Foto)

Un dispozitiv uitat, dar totuși fascinant, mai ales într-o lume care privește din ce în ce mai puțin cerul.

Acest ianuarie deosebit de cald, ce îl va depăși mai mult ca sigur pe cel din 2023, dar nu și pe cel din 2007, ne aduce în România o serie la fel de neverosimilă de zile însorite în care putem admira un albastru al cerului pe care ianuarie nu îl prea cunoaște.

În acest context, poate să pară foarte interesant, unul dintre cele mai fascinante instrumente/dispozitive inventate pe parcursul dezvoltării meteorologiei instrumentale. Horace-Benedict de Saussure, cu multe alte invenții în domeniul meteorologiei și mai ales al studiului umidității din atmosfera terestră, a inventat în 1760 așa-numitul cianometru.

 


Acest dispozitiv era un simplu dispozitiv de hârtie pe care erau etalate nu mai puțin de 52 de nuanțe de albastru derivate dintr-un pigment de culoare denumit în forme extrem de variate (de la albastru prusac la albastru parizian) ce este produs prin oxidarea ferocianurii găsită în roca vivianit.

Instrumentul era destinat astfel să folosească la aprecierea albastrului cerului. Acest dispozitiv nu s-a bucurat de o utilizare oarecare în meteorologie, exceptând faptul că Alexander von Humboldt l-a utilizat într-una din expedițiile sale în America Latină, ajungând la concluzia (ce poate să pară evidentă acum), că cerul latitudinilor temperate de pe întinderi continentale este mult mai albastru decât cel tropical de pe oceane. În mod evident, nuanțele de albastru sunt date de prezența apei în atmosferă, cianometrul fiind gândit de către Saussure tocmai pentru a ne oferi o idee despre cât de uscat este aerul ce ne desparte de cer (albastru intens - aer foarte uscat pe coloana de aer de deasupra noastră; albastru lăptos - aer foarte umed).

Un dispozitiv uitat, dar totuși fascinant, mai ales într-o lume care privește din ce în ce mai puțin cerul.

(Conf. dr. Lucian Sfîcă, Meteo Moldova)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...