Nașii de cununie ai Alexandrei, copleșiți de disperarea celor trei copii orfani: "Mi-e dor de mama, poți fi tu mama mea?”

Greu de descris în cuvinte miile de semne de solidaritate manifestate în aceste zile în toate colțurile țării față de tragedia tinerei familii din Botoșani.

Alexandra s-a stins pe patul de spital, implorând medicii să o ajute. Nimeni nu a intervenit, ancheta autorităților vorbind negru pe alb despre acest lucru: întreaga noapte, vreme de șapte ceasuri, tânăra de 25 de ani s-a chinuit cumplit până când și-a încredințat sufletul în mâinile Domnului. ”La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul”, se arată în comunicatul DSP Botoșani. 40 de minute de resuscitare! Dacă cele 40 de minute ar fi fost ”dăruite” mai devreme, poate că astăzi Alexandra s-ar fi aflat acasă, alături de cei trei copii rămași acum orfani.

Anamaria Macuc, nașa de cununie a Alexandrei, a fost marți seara la protest, alături de câteva sute de botoșăneni veniți să își manifeste solidaritatea, dar și indignarea față de moartea nedreaptă a tinerei mămici.

”Este greu. Am fi vrut să ne întâlnim cu toții în alt context. Într-un moment de fericire. Ultimele cuvinte ale Alexandrei au fost: ”nu mai am aer”. Ne dorim ca mamele din România să respire bucuroase alături de copilașii lor. Alexandra a avut încredere în medici, din acest motiv a mers la spital și nu s-a dus direct la cimitir. Din păcate, cimitirul este la doar câteva sute de metri de locuința sa. Maternitatea este mai departe”, a spus Anamaria Macuc.
 



Nașa Alexandrei a făcut apel la cadrele medicale, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

”Ne dorim să existe empatie față de pacienți, medicii să trateze pacientul nu doar ca pe un simplu pacient, ci ca pe propriii lor copii, ca pe părinții lor, să nu uite că pe pat este o mamă, fiică, soție, soră, fină, prietenă. Să nu uite că niște oameni o așteaptă acasă. Din păcate, patul pe care Alexandra și-ar fi dorit să dea naștere i-a devenit patul de moarte. Chiar dacă din punct de vedere medical nu s-ar fi putut face nimic pentru Alexandra, măcar familia ar fi știut să atât s-a putut face. Dar e foarte dureros să știi că fiica ta, soția ta, mama celor trei copilași de acasă, de un an, de trei și de cinci ani, ar fi putut fi salvată și nu s-a făcut nimic în acest sens.

Șapte ore și-a strigat durerea cu mult bun simț și strigătul ei nu a fost auzit. Ne dorim din suflet să nu uităm nici unul dintre noi că suntem egali. Studiile noastre sunt recompensate prin salarii mai mari sau mai mici. Dar pornind de la infirmier, asistent, moașă, medic, toți trebuie să empatizeze între ei, să se înțeleagă și să formeze o adevărată echipă, căci nu au cum să facă bine pacienților unul fără celălalt. Ne dorim ca noi, ce de azi, de aici, să putem merge cu încredere la spital. Nu să ne fie frică”, a mai precizat Anamaria Macuc, nașa de cununie a Alexandrei.


”Cum arată disperarea unui copil?”

Preotul Marian Macuc și preoteasa Anamaria Macuc, nașii de cununie ai Alexandrei, i-au vizitat marți și pe cei trei copii care, de când s-a produs tragedia, își așteaptă în zadar mama.

Preotul Marian Macuc a mărturisit, într-o postare publică, emoția pe care a simțit-o, dar mai ales sfâșierea sufletească în fața disperării celor mici.  

”Cum arată disperarea unui om, știm în mare parte. Dar cum arată disperarea unui copil? Am vizitat astăzi copiii orfani... Cel mijlociu tresaltă de fiecare dată când aude o ambulanță pe drum.... "vine mama". Apoi întreabă "când vine mama?"... de multe, multe, multe ori pe zi. Fetița "cea mare" îi spune mătușii: "Mi-e dor de mama!" și apoi: "poți fi tu mama mea?" Off... înțelegând că nu se poate, continuă... "dar aș vrea să mă renasc, se poate?". "Așa ai putea să mă naști tu să fii mama mea, nu?"....  mătușa tace și plânge”, a scris preotul Marian Macuc.

La rândul său, părintele a transmis un mesaj către cadrele medicale: ”Nu avem cum să o aducem înapoi pe mama lor, dar poate medicii și personalul medical din maternitate pot fi mai sensibili de azi înainte... POATE”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

De 16 ani împreună: Vă mulțumim, cititori dumneavoastră!

Sunday, 15 September 2024

Pe 15 septembrie 2008 am pornit la un drum cu prieteni. Pentru că voiam ca Știri.Botoșani să unească mai mult decât să dezbine. Voiam ca Știri Botoșani să îndrepte mai mult dec&...

Un pianist, un actor, un pictor! 14 septembrie și triada culturală botoșăneană!

Saturday, 14 September 2024

Pianistul În urmă cu 100 de ani, pe 14 septembrie 1924, se năștea la Botoșani marele pianist Corneliu Gheorghiu, plecat la cele veșnice în locuința sa din Bruxelles, pe 8 octombri...

Povestea impresionantă a lui Eric Cracană: După show-urile din Los Angeles și Washington, debut la Botoșani în teatrul profesionist! (Foto, Video)

Saturday, 14 September 2024

Eric Cracană se poate considera un star internațional. La doar 15 ani, a urcat pe scene din SUA, Canada, Franța sau Germania, a pășit pe urmele unor iluștri artiști. Peste mai puțin de trei s...