Dacia, perla țărănească din Botoșani: Cătunul plin de vile în care trăiesc 100 de oameni

Un cătun izolat, cu numai 50 de locuințe, dar foarte prosper. Un sat al vilelor. Nu mai există casă mici, țărănești, doar case cu cel puțin un etaj, curți și garduri impunătoare. Aproape în fiecare ogradă se află utilaje agricole, grajduri cu vite și chiar cai de rasă.

Dacia, perla țărănească din Botoșani: Cătunul plin de vile în care trăiesc 100 de oameni

   Foto: Adevărul

În comuna Nicșeni, județul Botoșani, se află unul dintre cele mai prospere cătune din nordul Moldovei. Se numește Dacia, are doar 100 de locuitori și se află izolat în mijlocul câmpului. Cu toate acestea, majoritatea localnicilor trăiesc în vile și au mici afaceri agricole.

Dacia este un cătun izolat, în care autoritățile locale nu au investit mai nimic, dar care se bucură de o prosperitate comparabilă cu satele cele mai bogate din România, și chiar din Europa Occidentală.

Dacia, denumită după vechiul regat antic de pe teritoriul de astăzi al României, este atipică și la capitolul natalitate. Dacă în majoritatea comunelor populația este în scădere vertiginoasă, în Dacia ulițele sunt pline de copii, scrie Adevărul.
 


 

Dacia, perla țărănească din mijlocul câmpului

Dacia se află în comuna Nicșeni, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Cine nu a auzit vreodată de acest sat nici nu-l va descoperi prea curând.

Drumul către Dacia este cunoscut doar de cei care locuiesc acolo, de rudele lor sau de sătenii din Nicșeni cu treabă pe la fermele din acest cătun. Dacia se află chiar în mijlocul câmpului, cocoțat pe un deal, bine străjuit de copaci mari, umbroși. Este o reală oază de verdeață și liniște în mijlocul ogoarelor arse de soare.

Traseul până la Dacia este greu, ceea ce transformă acest cătun cu nume rezonant într-o localitate izolată.

Este vorba despre o șosea îngustă, acoperită cu pietriș. Fiecare mașină ridică mormane de praf în drumul său cotit printre meadrele dealului, urcând tot mai mult, până în vârf, acolo unde se află Dacia.

Aparent, acest drum nenorocit duce către un cătun sărac, pe cale de dispariție, ca multe altele din zona rurală a județului. Odată ajuns în sat, orice curios își schimbă rapid părerea. Dacia este un sat al vilelor. Nu mai există casă mici, țărănești, doar case cu cel puțin un etaj, curți și garduri impunătoare. Aproape în fiecare ogradă se află utilaje agricole, grajduri cu vite și chiar cai de rasă.

Dacia este un cătun izolat, cu numai 50 de locuințe, dar foarte prosper. „Are în jur de 50 de locuințe, satul nostru. Dar este un sat prosper. Dacă ar fi așa toată comuna, cu terenuri lucrate, cu case și animale, ar fi super, ar fi o comună bogată“, spune un localnic.

„Sunt oameni gospodari care s-au realizat prin muncă și sacrificii multe”

Maria Șalgău are în jur de 63 de ani și s-a născut în Dacia. Când era copil, acest cătun era o localitate agricolă, arondată CAP-ului, la fel ca toate celelalte. După 1990 satul s-a depopulat și a sărăcit. Cei rămași, cu o ambiție aparte, s-au apucat de muncă și au reconstruit cătunul. L-au transformat într-o adevărată oază de prosperitate. Totul prin sudoarea frunții. Cei mai mulți s-au realizat prin munca câmpului și la vite, mărturisește Maria.

„În Dacia sunt multe case frumoase și este prosperitate fiindcă sunt oameni foarte gospodari. Au muncit și iar au muncit până s-au realizat. Au fost și cei plecați în străinătate, dar majoritatea au făcut totul din munca la câmp și la vite. Au strâns ban cu ban, au cumpărat animale și terenuri, s-au gospodărit și acum se bucură”, spune Maria Șalgău.

Aproape toate terenurile din jurul Daciei aparțin localnicilor. Sunt sute de hectare, pe care aceștia le lucrează și valorifică producția. Alții cresc vaci de rasă sau oi.

„În Dacia cred că numai oi sunt peste 2.000 de capete. La care se adaugă bovine”, spune un alt localnic.

Dacia este un cătun de fermieri mici și mijlocii. Nu există om care să stea degeaba în Dacia. „Doamne-ferește. Este rușine mare aici să stai degeaba. Aici toată lumea se întrece care-i mai gospodar. Ca o mândrie, așa, locală“, adaugă un sătean.

În plus, Dacia stă bine și la capitolul natalitate. Datorită prosperității, oamenii nu se feresc să facă copii. „Copiii sunt la ordinea zilei în Dacia”, mărturisește Maria Șalgău.

Sat prosper, uitat de autorități

Deși localnicii sunt harnici și prosperi, iar copiii - tot mai mulți, Dacia pare uitată de autorități. Drumul din Nicșeni către Dacia, cel care taie câmpul, nu a fost niciodată asfaltat. Ulițele, nici atât.

Cu apa se descurcă cel mai greu oamenii din Dacia. Nici nu a fost vreodată vorba despre aducțiune cu apă, așa că localnicii se îngrijesc cât de bine pot de fântâni, singura lor sursă de alimentare cu apă.

De canalizare nici nu poate fi vorba. Evident, și aici localnicii se descurcă cu fosele septice. Doar de curent electric și internet se bucură, ca utilități oamenii din acest cătun.

„Au promis că fac drumul, dar promisiune a rămas. Apa este o problemă, dar ne descurcăm cum putem cu fântânile. Vara este însă greu“, mărturisește un localnic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...