Protest mut în fața Maternității, fratele Alexandrei a făcut apel la liniște: ”Nu vrem să producem alte tragedii!” / ”Cei vinovați să fie scoși din sistem și să facă pușcărie!”

Pentru a patra seară consecutiv, oamenii se adună în fața Maternității Botoșani, locul în care Alexandra, tânăra de 25 de ani, și-a găsit sfârșitul în chinuri cumplite, cu un prunc nenăscut în pântece și cu trei copilași care o așteptau acasă.

Protest mut în fața Maternității, fratele Alexandrei a făcut apel la liniște: ”Nu vrem să producem alte tragedii!” / ”Cei vinovați să fie scoși din sistem și să facă pușcărie!”

 Vlad Miron  

Dacă în primele seri s-a scandat, s-a aplaudat, iar claxoanele mașinilor au răsunat și după lăsarea întunericului, marți seara s-au auzit doar glasurile de copii veniți din nou în număr mare.  

Murmurul mulțimii era spart când și când de oftaturi prelungi sau de lacrimile nestăpânite ale mamelor. Numele Alexandrei se ascundea însă în fiecare șoaptă. Durerea familiei, a prietenilor veniți să aprindă lumânări, oamenii simpli care își manifestă în continuare solidaritatea față de nenorocirea unei familii tinere au făcut ca seara de marți să devină încă una în care mulțimea, dincolo de protestul mut, cere dreptate.  

Vlad Miron, fratele Alexandrei, a precizat că scopul protestelor nu este acela de a produce alte tragedii. Apelul la liniște a venit după ce mai multe voci din spațiul public, dar și medici din Maternitate, au cerut ca mamele internate, precum și nou-născuții, să nu fie afectați.

”Au dreptate, e mai bine așa, nu vreau să produc alte tragedii. Vreau să fac aceste lucruri ca să trag un semnal de alarmă pentru a se lua măsurile care se impun și să se facă dreptate. Nu vreau să se producă alte tragedii. Dacă nu eram în situația asta poate era altcineva, poate eu aș fi avut copilul în maternitate”, a spus Vlad Miron, fratele Alexandrei.
 



Trist și prăbușit de durere, Vlad Miron este decis să nu cedeze. Chiar dacă protestele au loc în tăcere.

”Oamenii au înțeles. Venim aici și protestăm frumos. Alexandrei îi plăcea liniștea. Îi plăcea să vorbească cu toată lumea, să se sfătuiască. Nu îi plăcea să țipe, să se certe. Pentru noi a fost greu, mai ales în primele zile, nu ne-am stăpânit. Și astăzi ura încă este, dar încercăm să o controlăm, să gândim asupra subiectului și să nu provocăm și alte tragedii”, spune cu glas înlăcrimat fratele Alexandrei.

Ce înseamnă dreptate pentru Alexandra?

”În primul rând, cei vinovați de moartea Alexandrei să nu mai profeseze. Nu ești competent să profesezi atâta timp cât tu stai pe scaun, nu te duci la ea să întrebi… Înseamnă că ești incompetent. Pușcărie!”, spune cu voce hotărâtă Vlad Miron.

În cursul zilei de marți, chiar Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, recunoștea public faptul că în cazul Alexandrei nu s-a intervenit la timp, ceea ce a condus la deznodământul tragic. “În mod evident această femeie avea sarcina oprită din evoluţie, acest lucru fusese constatat. Opţiunea corectă era cea a unei intervenţii”, a spus ministrul Sănătății.
 



Vlad Miron consideră că ce s-a întâmplat cu sora lui este ”o crimă”.

”Adică s-a greșit. Este nepăsare, este crimă. Asta mă macină și pe mine. Să știi că ai o femeie cu făt mort în ea cu hemoragie, cu infecție și să nu faci nimic! Încercăm pașnic, legal să facem dreptate și să nu mai pățească și alți oameni. Eu de acum trebuie să mă resemnez, nu mai pot să o aduc înapoi, nu mai pot face nimic, dar măcar să nu mai pățească nimeni asemenea tragedii. Astfel de cazuri au mai fost, dar nu au fost probe, s-a mușamalizat imediat… Mi se blochează telefonul de câte povești primesc”, spune fratele Alexandrei.

Chiar dacă ministrul Sănătății a spus că, după această tragedie, se impune o reorganizare a spitalului, Vlad Miron crede că nu este de ajuns.

”…scoși din sistem fără doar și poate! Pe lângă asta, să facă pușcărie. Dacă nu se întâmplă acest lucru, se va spune: i-a dat un pic afară, i-a suspendat un pic și apoi gata. O lună de zile au cu ce trăi. Dar când vor vedea că se iau măsuri, nu vor mai proceda la fel”.

De altfel, tânărul a confirmat că acțiunea nu are loc doar în stradă, ci și în instanță, unde a fost depusă o plângere penală.

”Există plângere penală în instanță, am depus chiar din prima zi. Și împotriva spitalului, și împotriva doctorilor. Aceasta a fost prima măsură. Am vrea în regim de urgență, dar vom vedea ce spun avocații”, a precizat Vlad Miron.

Protestele continuă la Botoșani și miercuri seara.
 











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Alexandrina Halic! ”Teatrul din Botoșani, o perioadă fericită din viața mea!”

Saturday, 9 November 2024

Născută pe 9 noiembrie 1941, a rămas până astăzi ”copilul etern al teatrului românesc”. Este actrița-poveste care pe scena de la Botoșani a fost Oana, din ”Apus de...

Crina Semciuc: ”Trăim într-o societate în care empatia e mai mult jucată”/ ”Datoria artei este să arate ce se întâmplă în societate!”

Friday, 8 November 2024

Cinefilii botoșăneni sunt așteptați duminică, 10 noiembrie, de la ora 17.00, la Cinema Unirea, la proiecția specială a fimului ”Trei kilometri până la capătul lumii”. Proiec...

Lecția unui fost judecător sau despre îmbrățișare pe înțelesul tuturor! (Foto)

Friday, 8 November 2024

Ce mai avem de îmbrățișat? Cât de importantă este îmbrățișarea la vremea ei? Din ce îmbrățișări trebuie să ne smulgem și ce ar mai trebui să îmbrățișăm ...