Ministrul Rafila, acuzații grave privind cazul de la Botoșani: ”Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există”

Cu toate acestea, spune ministrul Sănătății, dincolo de protocol, ”am terminat toţi o universitate de medicină”, iar ”o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică”.

Ministrul Rafila, acuzații grave privind cazul de la Botoșani: ”Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, dincolo de faptul că Maternitatea din Botoşani nu avea protocoale privind modul în care cadrele medicale ar trebui să acţioneze în cazuri precum cel al tinerei care a murit, după ce sarcina i s-a oprit din evoluţie, medicii de acolo au terminat o universitate şi nu trebuie să lase în suferinţă o pacientă care se plânge de dureri atroce.

”E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională, toate aceste elemente care ţin de profesia medicală, sunt prevăzute în Legea Sănătăţii, acolo unde legea se referă la Colegiul Medicilor şi la membrii Colegiului Medicilor. Noi trebuie să ne facem datoria permanent şi dacă suntem plătiţi, şi dacă nu suntem plătiţi, nu putem lăsa pe cineva fără să-i acordăm asistenţă medicală”, explică ministrul.

”Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există. Este responsabilitatea spitalului să aibă protocoale, sigur, nu pentru orice, dar pentru o situaţie de genul ăsta ar fi fost bine să aibă un protocol, dar să ştiţi că, dincolo de protocol, am terminat toţi o universitate de medicină şi, în mod evident, o sarcină oprită din evoluţie, o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică. Eu nu vreau să mă antepronunţ, de asta nici nu am intrat în foarte multe detalii, pentru că nu este specialitatea mea şi nici nu este cazul. Noi am sesizat acest aspect Colegiului Medicilor Botoşani care poate să aprecieze oportunitatea sau lipsa intervenţiei medicale, că de fapt discutăm despre o lipsă a intervenţiei medicale”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi, la TVR Info.

Ministrul a precizat că a fost informată şi Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate care acreditează spitalele şi care va evalua spitalul de la Botoşani, care nu este acreditat. Ministerul Sănătăţii a notificat şi Poliţia în acest caz, a adăugat ministrul.

Conform lui Rafila, responsabilitatea în ceea ce priveşte funcţionarea spitalelor este împărţită între mai multe instituţii.

”Trebuie să fim siguri că exercitarea profesiunii de medic, care este, clar, în responsabilitatea Colegiului Medicilor, este în mod serios tratată. Eu am auzit tot felul de declaraţii publice ale unora din conducerea Colegiului Medicilor privind tot felul de probleme care apar, dar am auzit foarte puţine declaraţii şi foarte puţine acţiuni în sensul implicării în asigurarea asistenţei medicale”, a declarat Rafila.

 În ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale care au în administrare spitale, ministrul a explicat că sunt situaţii în care ministerul nu poate interveni.

”Am auzit un medic de la Botoşani declarând că este normal ca medicii să doarmă în gardă. Sigur, ei pot să doarmă în gardă dacă nu există solicitări medicale. Dar în mod evident, dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău. (...) E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională, toate aceste elemente care ţin de profesia medicală, sunt prevăzute în Legea Sănătăţii, acolo unde legea se referă la Colegiul Medicilor şi la membrii Colegiului Medicilor. Noi trebuie să ne facem datoria permanent şi dacă suntem plătiţi, şi dacă nu suntem plătiţi, nu putem lăsa pe cineva fără să-i acordăm asistenţă medicală”, a mai spus ministrul.

 El a remarcat faptul că, în astfel de situaţii, sunt gestionate ”crizele, nu fondul acestor probleme”.

 Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a anunţat că verificările făcute în urma decesului unei tinere însărcinate în 13 săptămâni la Spitalul Judeţean au relevat că, “între orele 00.45 – 07.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”. Apoi starea pacientei s-a agravat brusc, a fost transferată la ATI, unde i-au fost făcute manevre de resuscitare, fără succes.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
21

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
224

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...

Andone, după victoria cu Dinamo: ”Atmosfera a fost extraordinară. Le mulțumesc suporterilor!”

astăzi, 07:16
207

Antrenorul echipei FC Botoșani, Bogdan Andone, în vârstă de 49 de ani, a oferit câteva cuvinte la finalul meciului.”Dumnezeu ne-a dat punctele înapoi!”&bd...