Protest degenerat la Maternitate. Un medic a fost „linșat” de mulțimea revoltată (video)

Protest degenerat la Maternitate. Un medic a fost „linșat” de mulțimea revoltată (video)

Un nou protest a avut loc, luni seară, în fața Maternității din Botoșani, la acțiune participând sute de persoane. Manifestarea a fost precedată de pichetarea Palatului Administrativ și un marș de solidaritate pentru Alexandra, desfășurate la câteva ore după înmormântarea tinerei. Situația a degenerat când un medic a ieșit să discute cu mulțimea, unii dintre protestatari aruncând cu bani în curtea secției.

Odată cu lăsarea nopții, Bulevardul George Enescu a fost blocat din nou. Nu de mașini, ci de oameni supărați pe nedreptatea care a lăsat orfani trei copii cu vârste între 1 și 6 ani. După ce au condus-o pe ultimul drum, rudele, prietenii și apropiații s-au strâns și mai revoltați. Altarul de lumânări și flori s-a extins, iar bariera de acces în curtea Maternității a fost îmbrăcată într-o pânză pe care scrie „Nu am aer!”, întocmai ca ultimul mesaj pe care Alexandra l-a transmis familiei înainte să sfârșească în chinuri.

Medicul și asistentele care se aflau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, când tânăra de 25 de ani a murit implorând ajutor, au fost suspendați din activitate pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura nu a fost suficientă pentru potolirea revoltei, comunitatea pierzându-și încrederea în oamenii care ar trebui să depună toate eforturile pentru salvarea pacienților.

„Alexandra nu se mai întoarce, dar rămânem noi, atâția care putem trece prin ce a trecut ea. Moartea ei este un mesaj pentru noi toți cei care trăim și mai putem schimba ceva în țara asta! Vrem demisii, vrem dreptate, vrem ca vinovații să plătească și nu să scape cu o lipsă minoră de venituri la câți bani pretind!”, a spus unul dintre participanții la protest.

Lucrurile au luat o turnură agresivă când medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu a ieșit să potolească mulțimea agitată. Ea a rugat protestatarii să nu mai țipe, pentru că în Maternitate sunt copii bolnavi și nou-născuți care au nevoie de liniște.

„Ce e mai important? Somnul unui bebeluș sau moartea unui om? Dar când a implorat Alexandra ajutor unde erați?”, a fost unul dintre răspunsurile primite. Oamenii i-au reproșat medicului că, deși nu o avea în responsabilitate pe Alexandra, ea poartă vina pentru colegii cărora le ascunde atitudinea neprofesionistă.

Mai departe, unii dintre protestatari au aruncat cu monede și bancnote de 1 leu înspre cadrul medical, care încerca să explice că nu venise să apere sau să justifice atitudinea colegilor, ci pentru a domoli zgomotul din stradă.

Alexandra a fost spitalizată joi seară, după ce a fost adusă cu ambulanța. Ea prezenta o sângerare genitală externă şi dureri abdominale, decedând vineri dimineață, după ce medicul de gardă i-a administrat doar o perfuzie.

Citiți și: Au fost identificate mai multe nereguli în activitatea personalului Maternității din Botoşani 

 

 

 



 

 

Spune-ne opinia ta