Rasismul nostru cel de toate zilele

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

În rasism există întotdeauna ceva fascinant, miraculos. Rasismul spune ceva de genul: „e de ajuns să închizi ochii și să îți imaginezi cum ar putea să arate o lume pură fără evrei, fără negri, fără țigani, fără homosexuali, fără lesbiene, fără handicapați, fără... Vă puteți imagina cât de frumoasă, de albă și neprihănită ar fi o asemenea lume?”.

Există în orice poveste rasistă un contrast foarte puternic între curățenia „noastră” și murdăria „lor”, între inocența noastră și păcatul lor cel greu. Asta la nivelul imaginației și al unui imaginar care se poate amăgi cu asemenea norișori imaculați care ne-ar fi promiși dacă scăpăm de cei care ne trag în jos.

 

În practică însă, obiectivul înălțător al rasismului trebuie rezolvat tehnic și industrial. Da, lumea e mai frumoasă și mai „curată” fără intruși, dar cum scăpăm totuși de ei? A scăpa de ei înseamnă că trebuie să ne „murdărim” totuși pe mâini, nu? Asta au înțeles să facă naziștii, când au creat programe birocratice și industriale de exterminare.

Pentru că una este „puritatea” idealului rasist și alta este mizeria punerii lui în practică. Toată istoria modernă a Occidentului stă mărturie pentru atrocitățile, cruzimile și barbariile pe care le implică realizarea idealului rasist. Cei nedoriți, cei inferiori, cei urâți nu dispar ca prin miracol, ei trebuie bătuți, torturați, închiși, gazați, arși – și în această fază tehnică se pune la încercare umanitatea omului.

Este idealul purității (sau eficienței, sau al natalității, ca în cazul primarului de la Târgu Mureș), atât de nobil încât să ne îndreptățească să curmăm vieți, să interzicem vieți, să pedepsim vieți?

Aceasta e dintotdeauna esența rasismului: nu frumusețea falsă a idealului său, ci oroarea permanentă și inevitabilă a violenței pe care o provoacă. A crimei pe care o presupune.

Nu, „problema țiganilor” nu se rezolvă așa cum vrea primarul nazist, deși ar fi unii care l-ar urma în entuziasmul lui exterminator.

Problema, dacă există o problemă, este a statului care nu a făcut nimic vreme de decenii pentru a-i scoate pe acei oameni din starea de cruntă dependență de o alocație.

Un stat eșuat, un stat care de 150 de ani nu este în stare să scoată o parte a poporului din sărăcie, umilință și analfabetism și care în loc să-și asume responsabilitatea acestui eșec dă vina pe originile etnice ale acestei părți a poporului român.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dispar Școala Altfel și Săptămâna Verde din școli și licee, așa cum le știau elevii și profesorii de ani buni!

astăzi, 20:15

Din anul 2011, elevii din întreaga țară se bucură de Școala Altfel, o săptămână în care scapă de ore și merg în excursii, la fast food, în parc și au activită...

Grupul Industrial Electrocontact raportează o pierdere de 884.911 lei pentru primele trei luni din 2025

astăzi, 18:37

Grupul Industrial Electrocontact a înregistrat în primul trimestru din 2025 o pierdere netă de 884.911 lei, în creștere cu peste 377% față de pierderea de 185.254 lei consemnată...

Una din opt femei riscă un cancer de sân de-a lungul vieții, avertizează oncologii. Când ar trebui să ne facem analize!

astăzi, 17:35

În cazul femeilor, este obligatorie ecografia de sân, chiar dacă nu aveți vreo neplăcere. Se face de la 20 de ani. Dacă medicul radiolog vede formațiuni suspecte în sân...