Cum o ALDE Țurcanu cu politica, niciun guru nu îl poate egala

Cum o ALDE Țurcanu cu politica, niciun guru nu îl poate egala

ALDE nu (mai) există la Botoșani decât în acte. Cel puțin asta este concluzia, după seria de prezentări ale candidaților organizației județene pentru alegerile locale, desemnați până în prezent, și ale noilor membri din cadrul filialei. Mai degrabă, se poate afirma că există un mic partid „Țurcanu”, oarecum subordonat ALDE. Unul în care acest nume este venerat, admirat, temut, reprezentând motivația și mântuirea celor care vor să facă ceva și nu știu bine ce.

Pentru început, să stabilim o paradigmă minimală pentru înțelegerea termenilor și condițiilor:

1. Liderul partidului „Țurcanu” este, evident, Țurcanu. Dar nu Roxana-Anușca, așa cum a păcălit organizația publicul, prin numirea sa oficială în calitatea de președinte, ci Florin, fost șef al Consiliului Județean, care stă pitit oficial după nevastă, ocupând un rol de vicepreședinte. În spatele unei femei puternice, se află un bărbat și mai puternic, nu? Parcă așa era.

2. La localele din acest an, în județ, în conformitate cu prescripțiile dictate din București, ALDE și PNL vor face blat. Prin urmare, Țurcanu și adepții săi vor dona „un rezultat din două cifre” pentru a accede niște locuri safe prin primării, consilii locale sau prin cel județean. Este o soluție de supraviețuire a micului grup de liberali care se vor a fi progresiști, precum și o precauție electorală a liberalilor conservatoriști. [Notă pentru ALDE: cea dintâi categorie sunteți, declarativ, voi]. Este un blat al centru-dreptei, din care lipsește USR, al cărui scop nobil suprem este unul singur: să moară PSD.

Și dacă lor nu le place PSD, înseamnă că sunt mai buni, nu? Că doar asta e o idee clară și e cea mai importantă. Și când între actanții cuplului încep să aibă loc și relații… e next level deja.

„Sunt convins că relațiile care au început să aibă loc între noi și PNL, sunt niște relații bazate pe niște idei clare. Știți foarte bine că am fost un om care am luptat împotriva PSD-ului și, dacă îmi doresc ceva, îmi doresc ca PSD-ul să treacă în opoziție la Botoșani pentru următorii opt ani”

, a declarat Florin Țurcanu, probabil prin prisma experienței substanțiale în întreținerea relațiilor de orice tip și cu orice… partid.

3. Partidul „Țurcanu” face politică de calitate. De calitate zero. Iar acest fapt îi permite liderului său să mute primarii în tribune după cum vrea, ca pe pioni. Pe unul îl lasă să plece sau chiar îl trimite la PNL, pe altul îl mai așteaptă să se gândească, cu unul poartă discuții pe care nu le ascunde publicului, cu altul poartă discuții de unul singur etc. Ba chiar, când planetele se aliniază, pe unii îi invită alături de el: să împartă același bol cu borș, aceeași coajă de pâine, aceleași datorii, aceleași dosare, aceleași declarații, aceleași ofuri, același scuipat anti-PSD. Nu poate fi vorba despre împărțirea unor idei politice, adică ideologii, pentru că ei nu au asemenea inutilități în program. Nu au timp, efectiv, să mai urmărescă și niște principii. Atâtea schimbări de domiciliu și atâtea trasee stabilite necesită efort, palavre, bani, energie și timp, nu-i așa?

Ah, și foarte important: a fi traseist nu înseamnă să plimbi botul de la o oală cu miere la alta, în funcție de resursa depozitată. Înseamnă a închega o relație, pe care o oficializezi mai târziu. Cam când ai tu chef sau cam când se prinde toată lumea că ai comis un adulter politic. Stimatul Țurcanu cunoaște îndeaproape aceste aspecte și, prin urmare, este în masură să și dea sfaturi celor cu mai puțin fler din jur, care (se) încurcă fără folos politic sau financiar.

Mai dificil este, însă, potrivit celor declarate de către acesta, când riscă să primească un refuz, pe motiv că o are mică. Organizația, nu altceva…

„Am discutat cu președintele PNL [n.r.: Costel Șoptică] și i-am recomandat să-și aducă acasă o parte din [n.r.: corect – dintre] primarii care au plecat de la PNL la PSD. Eu nu vă ascund că am purtat discuții cu acești primari, am văzut că o parte din ei le este foarte greu să vină în ALDE, pentru că consideră că este un partid mic, dar la PNL cred că o să meargă mai ușor. Și atunci o parte din primarii din PSD vor merge la PNL, o parte vor veni la ALDE. De exemplu, primarul din Mihăileni, primarul din Hlipiceni, primarul din Todireni, primarul de Avrămeni, de Adășeni, care a confirmat că trece la PNL și a rămas doar să se oficializeze relația și foarte mulți primari care au trecut de la PNL la PSD. Primarul din Săveni este binevenit, dacă vrea să vină”

, a mai mărturisit Florin Țurcanu.

4. Pentru Țurcanu, a avea vreo legătură cu justiția, dușmanul său pe viață și pe moarte, înseamnă a fi ingrat. Sătul de cât a fost târât prin Tribunale, de cât a fost pomenit prin dosare de corupție și de cât a fost înjurat de unii și de alții, fiind gonit din biroul de șef al Consiliului Județean tocmai pentru o condamnare penală, persecutatului i se pare regretabilă o faptă precum profesarea în domeniul justiției. Cu toate acestea, ca o zâniță binefăcătoare de minuni, mâna sa grea a fost întinsă și pentru foști comisari sau chiar executori judecătorești, care s-au gândit să dea un șut valorilor după care și-au construit, totuși, o carieră, pentru a lua în brațe cu totul altele, de dragul relației cu Țurcanu.

„Alături de Bogdan Dăscălescu, îl avem pe domnul jurist Gheorghiu Constantin care are o meserie respectată, chiar dacă este o meserie, să zicem, ingrată, de executor judecătoresc”

, zice politicianul, de profesie doctor veterinar, care a ales apoi să muncească și pentru altfel de animale decât cu cele regăsite în cărțile de biologie, ca să iasă banul mai ușor.

Pornind de la punctul 5, rămân de aflat răspunsurile pentru o serie de dileme greu de înțeles: cum pot unii, dintre cei care mai au câte ceva în cap, să înceapă o carieră politică pe baza unei relații mai mult sau mai puțin de simbioză, legată cu vreun Stan sau vreun Bran de talia subiectului în cauză? Sau, mai rău, cu ce i-o fi cumpărat sau șantajat Țurcanu? Ba „cooptații” se mai și laudă cu o astfel de atitudine, crezând că politica se face prin prietenii și solidarități, iar nu prin intențiile de a contribui la un bun simbolic pe baza căruia s-a și înființat un stat: binele comun.

Candidații desemnați de ALDE Botoșani până acum la locale, precum cei care s-au prezentat în calitățile lor de noi membri ai filialei, nu au formulat nicio propoziție despre ce înseamnă politica, ce înseamnă liberalismul, cu e diferit ALDE față de celelalte două partide liberale sau alte chestiuni de acest gen. Nu. Pentru ei, totul are un alt sens: îl iubesc și îl venerează pe Florin Țurcanu, acel guru care le-a deschis calea spre noi oportunități.

„La mine e destul de simplu. Am început politica cu Florin Țurcanu, m-a invitat să vin alături de el și am acceptat să vin alături de el. Până la urmă, partidele sunt formate din oameni. ALDE e un partid liberal, e același lucru [n.r.: cu PNL]. Cu Mihai [n.r.: fratele lui Florin Țurcanu, fost europarlamentar] am rămas prieten, dar drumurile noatre politice s-au despărțit. Am fost la Bruxelles, am văzut cum e acolo, a fost o experianță fantastică, Parlamentul European e cu totul altceva decât ce vedem noi aici. Dar mi-a ajuns. Vreau să rămân acasă”

, a enunțat Bogdan Dăscălescu, candidatul lui Țurcanu la Consiliul Județean. După cum se poate observa, potrivit viziunii sale, politica este și o bună companie de travelling sau city-break-uri, numai că are oferte doar cu excursii moca.

„M-am hotărât, de anul trecut, din noiembrie, să fac și politică. O să mă întrebați de ce am venit la ALDE. Eram la PNL, știți foarte bine. Ei bine, vreau să fac echipă cu domnul Florin Țurcanu, cu domnul Bogdan Dăscălescu și ceilalți colegi. Sper să realizăm ceva bun pentru județ”

, zice și o fostă directoare la Consultanță, pensionată în 2017, care, până la intrarea sa pe lista candidaților la CJ, își vedea de vacile sale. Nu e nicio metaforă, doamna Floarea chiar deține o fermă de vaci.

În același ritm bate și inima lui Costel Foca, un caz mai aparte, de această dată. Dumnealui este tot fermier, în momentul de față, după ce a lucrat 25 de ani drept comisar al Serviciului de Investigații Criminale, unde a fost repartizat la vârsta de 24. După ce l-a cooptat IPJ, luându-l de pe stradă și punând o uniformă pe el, s-a gândit să dea naibii ținuta pentru a se face de râs în politică.

„Eu sunt nou în politică, domnul Țurcanu m-a cooptat. Dacă tot am timp la dispoziție și am activat în spațiul public timp de 25 de ani în MAI, de ce nu aș continua să îmi aduc și eu contribuția pe cât se poate? Domnul Țurcanu m-a cooptat și am zis hai să încerc să văd”

, a declarat acesta. Și deja se cunosc primele rezultate.

Dar, daar: declarația secolului, de fapt nu: a mileniului! vine de la un economist. Unul chibzuit rău, căruia i s-a acrit de atâtea previziuni financiare și așteaptă o previziune și pentru copilul de patru ani. Un soi de astrogramă personală care ar trebui să intereseze tot județul. Una pentru care este gata să se și însoare cu Florin Țurcanu, numai să prindă loc în față la șaman. Spun asta pentru că, după ce a fost întrebat care a fost motivația intrării sale în politică, bietul om a răspuns direct și sincer, ca un virgin în fața preotului:

I-am răspuns DA domnului Țurcanu. Sunt la început în politică și îmi doresc ceva mai bun pentru botoșăneni. Am un copil de patru ani și nu știm ce viitor o să aibă”

Și, cu riscul de a abuza de răbdarea celor care parcurg acest material, mai formulez și un punct 6.

6. Pentru Țurcanu, dar și pentru mulți alții, competențele sunt a cincea roată la căruță, dar defectă. Așa că se lasă lipsiți de ea. Ceea ce contează pentru astfel de oameni este procentul, este susținerea politică, indiferent că e pe bune sau doar de dragul respectării unui prospect. Odată inițiați într-o lume a mocirlei, doritorii au două variante: fie gândesc precum mocirla, fie gândesc precum noroiul. Cei care vor să stea departe de mizerie, nu au decât să arunce de la balcon, pe baza că aterizează pe două degete ridicate de către vreun curajos. Dacă ai valoare, ești cumpărat. Nu?

„În politică orice este posibil. Referitor la susținerea lui Costel Șoptică. L-am susținut pe Achiței, într-adevăr, pentru că așa mi s-a părut mie mai potrivit, pentru că am lucrat cu el și știu că este un bun meseriaș. Dar nu putem lua în calcul, când discutăm de politică, de chestiuni profesionale, tehnice. Aici discutăm de politică. Șoptică este susținut de PNL, de mare parte din echipă dacă nu de toată, și este susțint de conducerea de la București pentru a candida la CJ. Și atunci nu e nomal, dacă îmi doresc o majoriate cu ei, să discut cu cine este susținut? Sau mă duc să discut așa, singur, în colțul partidului? Da, l-am susținut atunci pe Achiței, și-a făcut bine treaba acolo unde a fost el, ca vicepreședinte la CJ, dar de aici până la politică…”

, mai explică Florin Țurcanu, în toată splendoarea caracterului său.

Mai trebuie luată în calcul o chestiune: joi, la ora 17:00, au fost validați 55 de membri noi ai partidului „Țurcanu”. Să fi fost, oare, pe competențe? Dacă da, atunci îmi exprim cu sinceritate părerea de rău: nu vor supraviețui mult în contextul dat.

Și, pentru că mi se pare o amenințare demnă de notat, voi cita una dintre ultimele declarații ale Preafericitului, Preaslăvitul și Deschizătorul de Porți de abator Țurcanu:

„Această construcție este pe echipă și vă asigur că are posibilitatea să meargă mai departe și vă informez că regulamentul oamenilor care au probleme [n.r.: condamnări și/sau procese penale] și sunt o perioadă izolați de socitate că nu sunt morți, au posiblitatea să comunice, au posibilitatea să trimită mesaje cum vor. Dacă se întâmplă ceva, asta nu înseamnă că Florin Țurcanu nu mai poate fi în ALDE sau nu le mai poate spune colegilor ce au de făcut. Deocamdată să avem răbdare. Mai avem o sentință în prima instanță, mai avem a doua instanță, vă asigur eu că anul acesta sunt în picioare. Vedem după. Anul acesta sunt aici”

Încă o notă pentru organizația vizată: Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) este un partid politic din România, reprezentat în Parlamentul României, înființat prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Partidul își revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală. Președintele partidului este Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru al României, conform definiției actuale oferite de Wikipedia.

Dragă PNL Botoșani, mi-e milă de tine. Pentru că ați râs de ALDE, iar acum dați mâna cu ea. Pentru că ați făcut mișto de Țurcanu, iar acum el face mișto de voi. Pentru că vă susțineți independența în gândire, dar respectați, ca toate celelalte filiale, cuvântul bucureștean suprem, fără pic de răzvrătire, și vă faceți frate cu cel pe care l-ați denigrat aproape la fel de incisiv ca pe Lili Loterie. PSD a făcut blat cu ei, voi faceți blat cu ei. Prin urmare, spuneți voi cine sunteți.

Mai departe, fiecare să pună mâna pe pix. Urmează vremuri istorice. Iar istoria, știm bine, se repetă.

Notă finală, pentru cititori: declarațiile citate sunt 100% autentice, chiar dacă par niște glume proaste. Și nu uitați: dacă nu dați doi bani pe politică, nu-i nimic. Pare că nici ea nu dă pe voi.