A început sezonul!

A început sezonul!

de Cătălin Borangic, istoric:

A început sezonul acela în care mișună nenumărați agitatori, agenți de publicitate, sectanți agresivi, predicatori, comis-voiajori și vânzători de praf de stele care îți explică detaliat cât ești de ignorant și ce prost ai șansa să fii dacă nu faci cum îți spun ei.

Vin cu seturi de povețe lustruite atent, cu îndemnuri de „haideți să munciți”, cu pachete de vise frumos ambalate, cu proiecte pe hârtie de-ți lasă gura apă, toate la timpul viitor. Uneori, pe alocuri registrul deviază ușor către „a și făcut ceva” sau „mai mult nu se poate oricum”.

Pentru îndărătnici sau șovăielnici schimbă rapid foaia. Se apelează la sfânta datorie de cetățean, i se transferă în cârcă dobitocului toată povara responsabilității, se gâdilă cu atenție corzile sensibile ale emoțiilor sociale și, în caz de rezistență, se ridică tonul, se bate din picior apăsat, se arată obrazul și, în final, dacă nemernicul tot nu rezonează, i se arată locul ce i se cuvine în schemă.

Ți se spune limpede că ești prost și necivilizat.

Tu te uiți șăgalnic peste umăr, către peștera natală, te scarpini sictirit în fund și tot cu un drum prinzi un păduche obosit. Îi rupi capul între dinți, scuipi resturile la o distanță sigură, tot acolo arunci și mucii adunați cât a vorbit civilizatul lipitor de afișe, apoi îl privești cum pleacă să-ți construiască ție un viitor luminos, cu apă caldă din abundență, drumuri europene, școli grozave, locuri de muncă, supermarketuri și investiții străine.

Nici nu știai, dacă nu venea sezonul ăsta, cât ești de prost și, în esență, nici nu aveai cum.

Cu toții aflăm cu adevărat cât suntem de proști abia după ce trece evenimentul efemer când este cu adevărat nevoie de fiecare dintre noi.

Nu nevoie de noi în sensul ăla de ți l-a explicat el sârguincios, ci stăpânii lui au cu adevărat nevoie de ceva legitimare din partea proștilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații CJ!

astăzi, 10:51
1

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
7

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...

Au început înscrierile pentru admiterea în școlile care pregătesc polițiștii din penitenciare! (foto)

astăzi, 10:17
46

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că au început înscrierile pentru admiterea în unitățile de învățământ care pregătesc personalul din sis...