Ana Maria Micu s-a născut pe 29 martie 1979, în Botoșani, oraș în care și creează de aproape un deceniu, dezvoltând o fascinantă complexitate a gândirii, un soi de intimitate cu mediul înconjutăror, dar mai ales o perspectivă surprinzătoare asupra a tot ce înseamnă lumea și creația.
Ana Maria Micu ne dezvăluie o percepție filosofic-psihologică asupra creației, trăind și muncind deopotrivă în atelierul-laborator, acolo unde explorează limbajul corporal, unde studiază și (re)compune realitatea cotidiană transformând în artă spaţiul personal, căruia îi conferă o dimensiune concentrată asupra imanentului recognoscibil.
Ca artist, Ana Maria Micu impresionează printr-un fel de a fi aproape nemaiîntâlnit. Ea inventează un alt fel de a trăi, o altă dimensiune a simțirii, alte percepții umane. Artista din Botoșani se refugiază în propriul spațiu securizant: atelierul în care trăiește minut cu minut.
Invitată la Universitatea Națională din Hsinchu, Taiwan
În perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2024, Ana Maria Micu va fi angajată ca artistă invitată la Departamentul de Arte și Design, Colegiul de Arte, Universitatea Națională Tsing Hua (NTHU), orașul Hsinchu, Taiwan.
Artista din Botoșani a fost invitată inițial să depună o aplicație, fiind recomandată de profesoara de arte plastice Hong-Juin Shieh, sub îndrumarea și supravegherea căreia își voi desfășura activitatea.
NTHU este printre cele mai bune 5 universități din Taiwan, cu o clasare internațional fermă.
”Sunt foarte recunoscătoare și onorată pentru că am fost acceptată. Sunt pe deplin dedicată să îmi pun toate competențele la dispoziția studenților și să valorific această oportunitate incredibilă de a mă dezvolta ca artist. Sarcina mea principală este să realizez câteva lucrări la fața locului, pictând efectiv pentru mine în fața studenților, astfel încât aceștia să-mi poată urmări procesul”, a transmis Ana Maria Micu.
Tototdată, pe baza experienței practice în mai multe medii, Ana Maria Micu va ține 12 cursuri de pictură murală, pictură și desen, reunite sub titlul "Atelierul despre multiple aspecte în pictură".
”Intenționez să pun în aplicare un modul pedagogic experimental transdisciplinar bazat pe conceptul de divizare a procesului creativ în producerea unei opere de artă și reciclarea oricăror produse secundare astfel rezultate”, spune artista din Botoșani.
Ana Maria Micu a dezvăluit astfel, în stilul care o caracterizează, metoda de lucru, cea care a și consacrat-o în lumea artistică.
”În metoda educațională folosită asupra mea în timpul anilor de formare, arta a fost un limbaj izolat pe care trebuie să-l înveți pentru a dobândi capacitatea de autoexprimare. După ce am trecut prin anii de practică necesari care mi-au permis să capăt nivelul de expertiză pe care îl am în pictură, am ajuns să observ cum ar putea fi îmbunătățită această abordare pentru a stimula în mod adecvat creativitatea și a produce profesioniști capabili să contribuie la mediul cultural. Văd colecția de reguli complexe formulate în domeniul artei contemporane drept cea mai bună carte de auto-ajutor scrisă vreodată, care ar putea fi utilizată de oricine în viața de zi cu zi, doar prin accesarea canalelor de informare existente și gratuite. Limbajul creativ poate realiza chiar mai mult. Este o metodă de a pune împreună opțiuni care aparent nu funcționează pentru o problemă de față. Afirmația "orice problemă are o soluție" se interpretează mai exact ca "problemele complicate au întotdeauna soluții creative", spune artista Ana Maria Micu.
Ana Maria Micu este capabilă de o artă analitică greu de cuprins în tiparele contemporane, de o adaptabilitate la prezent care nu o ține în loc, ci o propulsează în universul fascinant al lui ”a fi aici, acum”, dar nu oricum, ci într-o haină artistică menită să îi confere statutul pe care îl merită.
”Lumea de astăzi ne pune la dispoziție atât de multe resurse încât dobândirea de competențe într-un anumit domeniu nu mai este o cerință obligatorie. Oricine poate face un film cu un telefon mobil, dar întrebarea rămâne: ce fel de film ar trebui făcut și de ce? Cred că un răspuns poate fi găsit printr-un tip foarte special de practică în care atenția conștientă este îndreptată spre definirea produsului final ca operă de artă, în timp ce, în același timp, un interes egal este investit în identificarea, colectarea și reciclarea subproduselor. Acolo unde există subproduse, există un proces, iar practica ce are un proces, așa cum nu orice practică are, înseamnă gândire. Se pot face salturi uriașe în gândirea abstractă prin practicarea unei forme de artă în acest mod”, a adăugat Ana Maria Micu.