Botoșăneanul care scrie istorie pentru România. ”Îndrăzniți să visați!”

La 25 de ani, tânărul din Botoșani ne predă cea mai frumoasă lecție despre consecvență. Și nu o face de la înălțimea unor victorii, este adevărat că meritate și nu mai puțin frumoase, ci cu entuziasmul unui visător.

Botoșăneanul care scrie istorie pentru România. ”Îndrăzniți să visați!”

 Mihai Chiruță  Foto: Facebook / Mihai Chiruță

Se spune că, în momentul în care te îndoiești că poți zbura, pierzi pentru totdeauna dreptul de a zbura. Or chiar asta ne învață Mihai Chiruță: atâta timp cât nu renunți la vis, el rămâne viu, prezent și mai ales posibil.

Mihai Chiruță (sau Mihăiță, așa cum este el cunoscut între prieteni acasă, în Ionășenii Botoșanilor), este pregătit să scrie istorie la Jocurile Olimpice de la Paris, după calificarea excepțională obținută în luna mai, în Elveția, la proba de schif simplu masculin.

Mihai Chiruță mai concurase în proba de schif simplu și la Campionate Europene de la Szeged, acolo unde a încheiat pe locul 4 în semifinală, apoi a câștigat finala B. El încercase să se califice și la Jocurile Olimpice de la Tokyo la simplu, clasându-se însă pe locul 6 în finala ultimei competiții și ratând oportunitatea.

În 2022 și 2023, Mihai a făcut parte din barca de 4 vâsle a României, medaliată cu bronz european la München 2022, reușind o calificare istorică în finala mondială de la Racice 2022, și făcând parte din echipajul care a obținut biletul pentru Paris la CM de la Belgrad 2023, la capătul unei finale B câștigate detașat.



Acum, după șase ani de muncă, de antrenament și efort susținut, Mihai Chiruță ajunge să își vadă visul cu ochii: participarea la Jocurile Olimpice, la o probă la care România nu a mai participat de aproape jumătate de secol!

”Nimeni și nimic nu poate opri un om care nu are altceva decât visuri. Pentru mine a durat 6 ani. 6 ani de când mi-am pus asta în cap, 6 ani de când cineva mi-a spus: "E greu, totuși e simplu". 6 ani în care nu am încetat o zi să visez la asta. Nu am luptat niciodată pentru medalii, ci pentru visuri și idealuri”, a transmis Mihai Chiruță, mulțumimd în mod special familiei și prietenilor ”care au fost mereu acolo pentru mine și au crezut în nebunia mea!”.

Mulțumesc colegilor pentru toată energia pe care mi-au transmis-o! Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările din viața mea! Îndrăzniți să visați, dar nu vă așteptați ca acele visuri să se întâmple imediat cum deschideți ochii; atunci e momentul în care trebuie să începeți să lucrați pentru ele! Pentru mine un vis s-a împlinit, de acum încep să lucrez la următorul. Nu se știe cât va dura, așa că ne auzim când se va împlini!”, spune Mihai Chiruță.

Prezență olimpică după 48 de ani!

România a avut un reprezentant la schif simplu în cadrul unei ediții a Jocurilor Olimpice în 1976, la Montreal. Atunci, Walter Lambertus concura pentru România. Walter Lambertus s-a clasat în final pe locul 11 (poziția 5 în finala B). El a cerut azil politic în Canada chiar în timpul JO. Alt reprezentant în aceeași probă a fost Eugen Petrache, locul 15 la Mexico 1968.

”Un singur canotor din delegația României a plâns!”

Mihai Chiruță, sportivul din Botoșani care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, a reușit să califice România după 48 de ani de absență în proba de simplu masculin la canotaj.

”La Campionatele Europene de canotaj de la Szeged, un singur canotor din delegația României a plâns. A plâns că nu a prins finala. A doua zi câștiga finala B și îmi spunea că e hotărât să meargă la Paris. Mi-a mulțumit pentru încurajări și mi-a spus că o să vină acasă de Paști, două zile (el s-a pregătit pentru Lucerna și în Săptămâna Mare) și poate ne vedem”, a povestit jurnalistul Manuel Costache.



În Sâmbăta Mare, acasă la părinții lui, la Ionășeni, Mihai i-a povestit jurnalistului despre lacrimile de la Szeged, despre cariera lui, despre canotaj, despre extraordinarii canotori și antrenori de la lotul olimpic, despre viitor.

A spus că la Lucerna vor fi 31 de canotori care se vor lupta pentru trei locuri la Paris! "Îi bat pe toți, nea Manu, și merg la Paris!", i-a spus Mihai. ”Și i-a bătut. Mihăiță a câștigat tot: serii, sferturi, semifinală și finală!”, relatează impresionat Manuel Costache.

La 25 de ani, în cadrul Regatei Olimpice de Calificare de la Lucerna, Mihai Chiruță și-a asigurat un bilet pentru JO de la Paris.

”Acum, nu pot să spun decât că a oferit o lecție de viață tuturor: dacă îți dorești ceva cu adevărat și muncești pentru asta, vei reuși! Medalie la Paris? Cu siguranță că având aceeași atitudine va fi și medalie. Pentru că poate și o merită!”, a încheiat Manuel Costache.

Peste 100 de sportivi românia la Paris. Cu inima alături de botoșăneni!

Conform calificărilor confirmate la această dată, Echipa Olimpică a României pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 va fi compusă din 107 sportivi, la 18 discipline sportive.

Printre ei sunt și botoșăneni: Mugurel Semciuc (canotaj – 8+1, patru rame), Simona Radiș (canotaj – dubru vâsle), Mihai Chiruță (canotaj patru rame și schif simplu masculin), Alin Alexuc (lupte greco-romane, categoria 130 kg), Loredana Toma (haltere).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...