Dosar de evaziune fiscală în care sunt judecaţi patru botoşăneni, returnat la DIICOT

Judecătorii de la Tribunalul Botoşani au luat o decizie devastatoare într-un dosar de evaziune fiscală, înregistrat pe rolul instanţei în luna mai a acestui an, după o anchetă ce a durat ani de zile. Patru botoşăneni se află în vizorul DIICOT de aproape zece ani.

Dosar de evaziune fiscală în care sunt judecaţi patru botoşăneni, returnat la DIICOT

În condiţiile în care judecătorul de cameră preliminară avertizase anchetatorii să completeze materialul probator al dosarului de evaziune fiscală, în care patru botoşăneni au fost trimişi în judecată, dat fiind că era incomplet, iar acest lucru nu a fost realizat, s-a luat decizia restituirii dosarului la DIICOT Iaşi.

S-a întâmplat în şedinţa de vineri, atunci când instanţa a constatat că nu s-au remediat neregularităţile actului de sesizare, comunicate încă din iulie, iar documentaţia incompletă atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi a limitelor judecăţii. Potrivit instanţei, procurorii DIICOT Iaşi, cei care au instrumentat dosarul, nu au indicat în cuprinsul actului de sesizare modalitatea normativă de comitere a infracţiunii de deturnare de fonduri.

Mai mult, din rechizitoriu lipsea descrierea în detaliu pentru fiecare inculpat a contribuţiei la comiterea faptelor, neindicarea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor continuate de evaziune fiscală şi spălare a banilor, a numărului acestor acte materiale, data săvârşirii acestora, precizarea prejudiciului defalcat pe fiecare inculpat.

Cei patru botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Iaşi, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional în scopul comiterii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Iulian Dumitru A., Dorin M., Tatiana E. şi Adrian Gabriel N. sunt bănuiţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat în urma unor afaceri fictive. Implicate în afacere ar fi o firmă din Podul Iloaiei (Iaşi) şi alte două firme botoşănene cunoscute anchetatorilor, Carne Com SA şi Prodmarc SA.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu 2003, cei patru botoşăneni ar fi aderat la un grup infracţional organizat ce a acţionat coordonat şi care a avut ca scop diminuarea frauduloasă a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni fictive. În lanţul evazionist au fost folosite societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele provenite de la firmele beneficiare au fost transferate succesiv prin conturile respectivelor societăţi şi retrase în numerar, fiind supuse unui mecanism infracţional de spălare a banilor.

"Afacerea" a fost descoperită în 2005, în urma unor inspecţii fiscale, după ce firma din Podu Iloaiei nu a depus raportul fiscal şi nici nu a plătit TVA. La controlul fiscului, firma nu a fost găsită la sediul declarat, astfel că a fost sesizat DIICOT.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
37

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
82

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
131

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...