A trecut de CCR: Evazioniștii scapă cu amendă în loc de închisoare dacă achită integral prejudiciul. Condiția e să nu depășească 100.000 de euro

A trecut de CCR: Evazioniștii scapă cu amendă în loc de închisoare dacă achită integral prejudiciul. Condiția e să nu depășească 100.000 de euro

În România se va putea aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul. În plus, dacă inculpații pentru evaziune fiscală dau și 20% în plus față de prejudiciul creat, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

În 17 decembrie, instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea acestei legi adoptate de Camera Deputaţilor, prin care se modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Curtea Constituţională a respins însă astăzi, miercuri, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare, deci este considerată perfect constituțională și aplicabilă.

Proiectul a fost depus în 2017 pe vremea când Liviu Dragnea era șeful Camerei Deputaților și a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR. Deputații au adoptat această lege în ultima ședință de plen a fostei legislaturi.

Prin concluzie, actul normativ, inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu - ”Mitralieră”, îi va scăpa de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral.

 

Spune-ne opinia ta