În 2021 preţurile la case şi terenuri ar putea creşte cu la 10%. La apartamentele de la bloc prețurile vor stagna

În 2021 preţurile la case şi terenuri ar putea creşte cu la 10%. La apartamentele de la bloc prețurile vor stagna

Preţurile la case şi terenuri ar putea creşte în 2021 cu până la 10%, în timp ce pe segmentul spaţiilor comerciale/office acestea ar putea scădea, conform unui studiu realizat de RE/MAX România, în parteneriat cu Veridio.ro

În opinia specialiştilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, casele vor rămâne în continuare în topul preferinţelor rezidenţiale ale românilor, drept pentru care cei mai mulţi prevăd o creştere sau cel mult o stagnare a preţurilor pe acest segment. Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenţi sunt de părere că preţurile caselor vor cunoaşte creşteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanţii la studiu.

Creşteri de până la 10% sunt menţionate şi pentru segmentul terenuri, 33% dintre respondenţi estimând că acestea vor reprezenta o investiţie valoroasă şi în 2021. Prognoza reflectă, de altfel, preferinţele cumpărătorilor de a se îndepărta de agitaţia urbană şi de a-şi construi o locuinţă cu mai mult spaţiu personal.

Pe de altă parte, specialiştii au păreri împărţite în cazul apartamentelor. Dacă cei mai mulţi (32%) prognozează că preţurile acestora vor stagna în anul în curs, 24% sunt de părere că segmentul menţionat va cunoaşte scăderi ale preţurilor, iar alţi 24% spun că vor fi creşteri în acest sens.

Scăderi se vor înregistra şi în cazul spaţiilor comerciale/office, o majoritate de 30% preconizând preţuri reduse cu mai mult de 10% pe acest segment.

Schimbările aduse de pandemie s-au văzut şi în cererea, respectiv preţurile pe segmentul chirii. Astfel, participanţii la sondaj consideră că şi la nivelul anului 2021 preţurile chiriilor vor stagna (35%) sau chiar vor scădea cu până la 10%, răspuns ales de 26% dintre aceştia. Tot din aceleaşi considerente, peste o treime (32%) sunt de părere că preţurile de închiriere pe piaţa office vor cunoaşte scăderi de până la 10% sau cu mai mult de o zecime (32%).

 

Spune-ne opinia ta