Piaţa imobiliară din Botoşani, aproape de nivelul de boom imobiliar din urmă cu 10 ani

Piaţa imobiliară din Botoşani dă semne de revenire, numărul celor interesaţi să îşi achiziţioneze o locuinţă apropiindu-se de boom-ul imobiliar din perioada 2007-2008. Băncile sunt cele care dau semne de frânare prin majorarea dobânzilor 

Piaţa imobiliară din Botoşani, aproape de nivelul de boom imobiliar din urmă cu 10 ani

Preţul apartamentelor a cunoscut o creştere semnificativă în Botoşani în ultimul an, pe fondul revenirii uşoare a numărului de tranzacţii efectuate.

Agenţii imobiliari spun că persoanele interesate de cumpărarea unui imobil au ajuns, ca număr, comparabil cu perioada de boom imobiliar 2007-2008, însă numărul tranzacţiilor este mai mic ca în anii menţionaţi. Explicaţia unei cereri mai mari o reprezintă creşterea salarială din domeniul bugetar, precum şi angajările efectuate în acest domeniu. Bugetarii reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de angajaţi la nivelul judeţului Botoşani. 

Cu privire la numărul tranzacţiilor, specialiştii spun că majorarea dobânzilor la credite a facut ca unii posibili cumpărători să se răzgândească.

Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre tranzacţii se realizează în baza unui credit bancar. În prezent, băncile afişează dobânzi de la 3,77% la 5,4%. 

Datele publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară arată că, în primele nouă luni ale anului, în judeţul Botoşani s-au înregistrat 9.066 de vânzări. Cele mai multe privesc terenurile agricole, iar în jur de 30% sunt imobile, ceea ce înseamnă aproximativ 2.700 de tranzacţii. Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere.

Anuţurile de pe site-urile de specialitate arată că preţul unei garsoniere, în municipiul Botoşani, porneşte de la 8.000 de euro şi ajunge până la 30.000 de euro. La apartamentele cu două camere ofertele pornesc de la 10.000 de euro şi ajung până la 60.000 de  euro. 

La apartamentele cu trei camere preţurile încep de la 17.000 de euro şi ajung până la 75.000 de euro. Preţurile variază în funcţie de zonă, etaj şi dotări.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început înscrierile pentru admiterea în școlile care pregătesc polițiștii din penitenciare! (foto)

astăzi, 10:17
5

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că au început înscrierile pentru admiterea în unitățile de învățământ care pregătesc personalul din sis...

Votează destinația anului 2024, Cornișa face parte dintre atracțiile supuse votului. „Să ne mândrim că suntem finaliști!”

astăzi, 09:43
76

Cornișa Aqua Park&Sports a intrat într-o competiție ce are drept scop promovarea turismului. „Votează destinația anului” este una dintre cele mai importante competiții desti...

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
107

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...