Botoşănenii au reuşit să îşi reducă restanţele la creditele în lei aproape la jumătate

În noiembrie 2017, volumul creditelor în lei ajunsese la 1.104,7 milioane, în creştere cu 146,9 milioane de lei faţă de aceeaşi lună a anului anterior, când volumul era de 957,8 milioane de lei. 

Botoşănenii au reuşit să îşi reducă restanţele la creditele în lei aproape la jumătate

Vestea îmbucurătoare vine din zona restanţelor. Dacă în luna noiembrie 2016 restanţele la creditele în lei ajungeau la 33,3 milioane lei, după 12 luni au ajuns la 17,8 milioane lei. Restanţele sunt considerate întârzieri de cel puţin o zi la plata ratelor. 

Specialiştii spun că majorările salariale din sectorul bugetar au făcut ca unii clienţi să revină cu plata creditelor la zi şi de asemenea o parte dintre creditele contractate în perioada de boom financiar, 2006-2008, au ajuns la final. 

Cele mai multe dintre creditele contractate de populaţie sunt cele pentru consum, respectiv 396,7 milioane de lei, fiind aproape dublu faţă de cele contractate pentru achiziţia de locuinţe, 209,7 milioane de lei. 

„Bugetarii reprezintă un segment serios în rândul clienţilor care au contractat credite. Creşterile salariale au făcut ca aceştia să îşi permită să achite ratele fără mari probleme. Cea mai mare parte din credite sunt pentru nevoi personale şi clienţii nu trebuie să justifice folosirea fondurilor primite. BNR a tras un semnal de alarmă privind relaxarea condiţiilor de creditare la creditele pentru consum şi spre sfârşitul anului s-au impus condiţii mai stricte pentru acordarea acestui tip de credite”, a menţionat reprezentatul sucursalei unei bănci din Botoşani. 

Specialiştii spun că, din păcate, bugetarii reprezintă şi un segment destul de consistent în numărul total al angajaţilor din judeţul Botoşani şi era de preferat ca mediul privat să fie mai dezvoltat pentru a oferi mai multe locuri de muncă şi salarii mai competitive. 

Pe de altă parte, botoşănenii s-au ferit de creditele în valută. Volumul total a scăzut în ultimul an cu 40 de milioane de lei, de la 510,4 milioane de lei în noiembrie 2016, la 470,4 milioane de lei în noiembrie 2017. În acelaşi timp au scăzut şi restanţele, în perioada menţionată, de la 32,6 milioane de lei la 20,2 milioane de lei. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani a reușit prima afacere a verii! A dat un jucător, la schimb cu doi, de la rivală

astăzi, 12:30
104

CSM Botoșani și CSU Suceava au realizat prima afacere a verii. Elod Szasz va face pasul către CSU Suceava, după doar un sezon la CSM Botoșani.Pivotul a fost nemulțumit de retrogradarea echi...

Un nou medic specialist la Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din Botoșani

astăzi, 12:00
743

Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani are începând din această lună un medic specialist nou.Este vorba de Carmen Ștefania Olariu, medic pneumol...

Românii pot scăpa de carantină în cazul deplasărilor în UE

Vineri, 11 Iunie 2021
587

Oficialii europeni au stabilit, vineri, 11 iunie, noi măsuri pentru călătoriile realizate în interiorul Uniunii Europene. Începând cu data de 1 iulie, orice persoană care deține...